Transporta uzņēmumā "Kurbads un Ko" jau trīs gadus pie kravas autovedēja stūres strādā Sigita Jakobsone. Viņu uz karjeras maiņu iedvesmojis vīrs, kurš tajā pašā uzņēmumā par šoferi strādā jau 14 gadus. Sigita atzīst, ka kravas auto vadīšanā ar autovadītāja tiesībām vien nepietiek – ceļš līdz pirmajam reisam prasījis papildu mācības, gan lasot apmācību grāmatu, gan apgūstot praktiskas iemaņas.

Kravas auto vadītāja profesija darba specifikas dēļ vēsturiski tiek uzskatīta par īstenu vīrieša arodu. Tomēr gada balvas "Drošākais uzņēmuma autoparks" ietvaros eksperti pārliecinājušies, ka rūpīgi izstrādāta apmācību programma, izcila zināšanu pasniegšana un mūsdienīgs skatījums var mainīt arī šo ierasto lietu kārtību.

Uzņēmuma autovadītāji Sigita un Renārs Jakobsoni ir dzīvesbiedri. Renārs SIA "Kurbads un Ko" strādā jau 14 gadus, Sigita – trīs gadus.

"Kad sāku strādāt "Kurbadā", pirmajā reisā Renārs stūrēja, es lasīju grāmatu, lai vispār saprastu, kas ir autovedējs, ko nozīmē kravas stiprināšana. Kad esi iepazinies ar grāmatas saturu, tikai tad vari ķerties pie praktisko iemaņu apgūšanas," savu darba gaitu sākumu uzņēmumā atceras Sigita Jakobsone.

Viņa ir pirmā un vienīgā sieviete uzņēmumā "Kurbads", kas vada autovedēju. Ceļš līdz autovedēja stūrei ir bijis gana garš. "Tas nav tā, ka pa taisno no autoskolas vari nākt strādāt. Tiesības vēl neko nenozīmē. Apmācības ilgst apmēram mēnesi, līdz jaunais šoferis tiek pie braukšanas. Un arī pieredzējušiem šoferiem regulāri ir zināšanu pārbaudes," stāsta Sigita.

2016. gada balvas "Drošākais uzņēmuma autoparks" Zelta kategorijas ieguvējs SIA "Kurbads un Ko" nodarbojas ar automašīnu transportēšanu Eiropā, Skandināvijā, Baltijas un NVS valstīs. Uzņēmuma autovadītāji strādā ar lielgabarīta transportlīdzekļiem un kravām, tāpēc šoferiem nepieciešamas īpašas zināšanas. Pirmais palīgs jebkurā darba situācijā ir rokasgrāmata, ar kuru aprīkots katrs auto. "Drošākais uzņēmuma autoparks" konkursa žūrija atzinusi to par labāko rokasgrāmatu, kāda redzēta Latvijas uzņēmumu autoparkos.

Kā norāda konkursa žūrijas loceklis, apdrošināšanas sabiedrības "Balta" transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks, atbildīga attieksme pret autovadītāju profesionālo kvalifikāciju mazina riskus uz ceļa un nereti ir arī vērā ņemams uzņēmuma panākumu faktors. Gadījumos, kad tiek pārvadāta vērtīga krava, autovadītāja profesionālā meistarība ir ne tikai drošības, bet arī veiksmīga biznesa priekšnosacījums.

SIA "Kurbads un Ko" autoparks katru gadu tiek papildināts ar trim - četrām jaunām automašīnām, kas kļūst aizvien modernākas un drošākas. Taču visos uzņēmuma transportlīdzekļos liela uzmanība tiek pievērsta šoferu komfortam – pietiekami lielai telpai, kas ļauj ērti justies garu pārbraucienu laikā, kā arī pilnam servisam, lai autovadītājs varētu koncentrēties uz saviem pamata pienākumiem.

Autovadītājiem ir pastāvīgi pieejams serviss, kura darbinieki apskata un aprūpē auto pēc katra reisa. Renārs Jakobsons atzīst: "Mēs kā šoferi jūtamies ļoti lutināti. Mums pat pašiem nav jāmazgā mašīnas, tikai, atnākot uz darbu, vizuāli pārbaudām, vai viss ir kārtībā. Visa apkope notiek servisā – kolēģi mašīnas pārbauda, remontē, mazgā, eļļo un kaut vai nakts vidū sēžas busiņā un brauc uz jebkuru Eiropas vietu, lai remontētu, ja nepieciešams."

Šoferiem ikdienas darbā palīdz ne tikai tehniskā atbalsta dienests, bet arī loģistikas speciālisti. Arī paši autovadītāji tiek iesaistīti maršrutu plānošanā.

Gada balva "Drošākais uzņēmuma autoparks" iestājas par sociāli atbildīgiem uzņēmumiem, kuri savā ikdienas darbībā, pārvaldot autoparkus, pierāda, ka viņiem patiesi rūp kopējā satiksmes drošība. Tas sevī ietver uzņēmuma iesaisti risku vadībā, cilvēkresursu vadību, uzņēmuma politiku un rīcību attiecībā uz ceļu satiksmes negadījumiem, to uzraudzību un vadību, kā arī autoparka raksturojošo parametru analīzi un tehnisko nodrošinājumu.

Konkursu organizē apdrošināšanas sabiedrība "Balta" sadarbībā ar Satiksmes ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!