Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nodokļu ieņēmumi budžetā no auto tirdzniecības šā gada pirmajā pusgadā palielinājušies par 7,4 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2017.gada pirmo pusgadu, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Ja 2017. gada pirmajā pusē budžeta ieņēmumi no šīs nozares bija 70,43 miljoni eiro, tad 2018. gada pirmajā pusē – 77,8 miljoni eiro.

VID šogad īpaši aktīvi turpinājis uzraudzīt transportlīdzekļu tirdzniecības jomu, kas ļāvis būtiski ierobežot nelegālo tirgu šajā nozarē. Lielā mērā ieņēmumu pieaugums saistīts ar VID organizētajiem kontroles pasākumiem, kā arī dažādām kampaņām, sadarbojoties ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD), Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) un Latvijas Auto asociāciju.

Transportlīdzekļu tirgus uzraudzības jomā VID aktīvi ir strādājis trīs virzienos.

Pirmajā pusgadā veiktas 100 tematiskās pārbaudes lietoto automobiļu tirgotājiem. Šajās pārbaudēs tikai divos gadījumos netika konstatēti pārkāpumi. Izplatītākie pārkāpumi saistīti ar nepilnībām grāmatvedības reģistros, piemēram, nepareizi aprēķināti nodokļi no darba algām, kā arī nav nodrošināta iespēja izsekot tirdzniecības darījumus. Kā ierasts, VID kontrolēs piemēroja "Konsultē vispirms" principu, un lielākajā daļā gadījumu komersanti nepilnības novērsa. Pārējos gadījumos tika piemērots naudas sods, bet sešiem komersantiem saimnieciskā darbība tika apturēta.

Virziens, pie kā VID intensīvi strādāja pirmajā pusgadā, bija arī auto reģistrācijai iesniegto dokumentu pārbaudes. VID darbinieki CSDD transportlīdzekļu reģistrācijas vietās veica klātienes dokumentu pārbaudes. To nolūks bija saprast, vai tiešām fiziska persona automašīnu ārvalstīs ir iegādājusies un ievedusi pati. Daudzos gadījumos tirgotājs, kas veic nelegālu komercdarbību, pārdodot no ārvalstīm ievestus auto, piespiež pircēju reģistrācijā CSDD norādīt, ka auto ir ievedis pats klients. VID pārbaudīja 127 personu iesniegtos dokumentus, 24 gadījumos autoreģistrācija tika atteikta.

Kopš pērnā gada ir stājies spēkā tā sauktais auto atsavināšanas lieguma likums. Tas nozīmē, ka juridiskai personai reģistrējot auto, VID ir dotas 15 dienas laika veikt risku analīzi, lai pārliecinātos, vai nav saskatāmi pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanas riski. Šogad pirmajos sešos mēnešos VID veica 1086 padziļinātās riska analīzes, 96 gadījumos tika lemts par lieguma pagarināšanu, jo tika konstatēti dažādi pārkāpumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!