Foto: AFP/Scanpix / LETA

Pašreizējais pasaules čempions un šīs sezonas kopvērtējuma līderis, brits Lūiss Hamiltons no "Mercedes" komandas sestdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 12. posma – Ungārijas "Grand Prix" – kvalifikācijā.

Kvalifikācijā braucēji tika izaicināti ar lietainiem laikapstākļiem. Lai gan tās vidū trase kļuva sausāka, beigās atkal sāka pamatīgi līt. Visveiksmīgākais izrādījās Hamiltons, kurš trešajā kvalifikācijas kārtā apli veica vienā minūtē un 35,658 sekundēs, par 0,260 sekundēm apsteidzot savu komandas biedru Valteri Botasu no Somijas.

Tikmēr trešais bija pieredzējušais soms Kimi Raikonens ("Ferrari").

Uzreiz aiz pirmā trijnieka sekoja vācietis Sebastjans Fetels ("Ferrari"), bet pirmo sešinieku noslēdza spānis Karloss Sainss ("Renault") un francūzis Pjērs Gaslī ("Toro Rosso").

Septītajā vietā sestdien tikmēr ierindojās nīderlandietis Makss Verstapens ("Red Bull"), kuram sekoja jaunzēlandietis Brendons Hārtlijs ("Toro Rosso") un dānis Kevins Magnusens ("Haas"). Pirmo desmitnieku tikmēr noslēdza otrs "Haas" braucējs Romēns Grožāns no Francijas.

Savukārt viens no čempionāta vadošajiem braucējiem, austrālietis Daniels Rikjardo ("Red Bull") sestdien ieņēma tikai 13. vietu, nespējot pārvarēt kvalifikācijas otro kārtu.

Ungārijas Lielās balvas izcīņa notiks svētdien.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pirms 12. posma līderim Hamiltonam ir 188 punkti, kamēr 171 punkts ir Fetelam. Trešais ar 131 punktu ir Reikonens, bet viņam ar 122 un 106 punktiem seko attiecīgi Botass un Rikjardo, tikmēr sestais ar 105 punktiem ir Verstapens.

Konstruktoru kausa kopvērtējumā vadībā ar 310 punktiem ir "Mercedes", kamēr astoņus punktus atpaliek "Ferrari", bet trešā ar 211 punktiem ir "Red Bull".

Šajā F-1 sezonā braucējiem ir jāveic 21 posms. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, no kalendāra ir izņemts Malaizijas etaps, taču sacīkstes atgriezušās Francijā un Vācijā.

Pagājušajā sezonā kopvērtējumā triumfēja Hamiltons, kurš izcīnīja savu ceturto titulu karjerā, bet komandu vērtējumā "Mercedes" palika nepārspēta ceturto gadu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!