Foto: Publicitātes foto
Ir grūti atrast kādu, kas nebūtu redzējis nevienu filmu par britu superaģentu Džeimsu Bondu, kura tēls visā pasaulē ir slavens ar savu izsmalcināto stila izjūtu, gan izvēloties dzērienus (martini, sakratīts, bet ne samaisīts), sievietes, gan arī automašīnas.

Un, kamēr tādi Bonda filmās redzēti auto kā "Aston Martin DB5" vai "Toyota 2000GT" nekādi nav nosaucami par lētiem, citus – piemēram, titulbildē redzamo BMW 7. sēriju (E38) – vēl var atrast un lietot ikdienā par salīdzinoši pieņemamu cenu. Tiesa gan, bez licences nogalināt. Neraugoties uz to, ikviens jautājums no sērijas "kāpēc tu brauc ar šo auto?" ir viegli pārvēršams diskusijā par attiecīgo Bonda filmu, kurā tas figurējis.

Sunbeam Alpine

Foto: Publicitātes foto

"Doktors Nē" (1962. gads) bija pati pirmā Bonda filma, un tajā galvenā varoņa atveidotājs Šons Konerijs pa Karību jūras piekrastes ceļiem traucās ar "Sunbeam Alpine".

Tas varbūt nav pats lētākais no klasiskajiem auto, jo cenas sākas no pāris tūkstošiem eiro par bēdīgā stāvoklī esošiem eksemplāriem, bet itin pieklājīgus šī modeļa auto ASV var atrast par 10 tūkstošiem dolāru – un dārgāk. Par to nevajadzētu skumt, jo, kā ikviens klasiskais auto, lētāks tas nepaliks.

1971. gada Ford Mustang Mach 1

Foto: Publicitātes foto

Septiņdesmito gadu sākumā amerikāņu muskuļauto bija bieža parādība daudzās filmās, un arī Bonda filma "Dimanti ir Mūžīgi" (1971. gads) nebija izņēmums. Siržu lauzējs Šons Konerijs iejutās slepenā britu superaģenta lomā, sēžot pie "Ford Mustang Mach 1" stūres.

Šāds "Mustang", protams, būs vieglāk atrodams ASV, taču jārēķinās ar vismaz 20 tūkstošiem dolāru. Taču, līdzko tas tiks atgādāts uz Eiropas Savienību un kārtīgi sakopts, tā orientējošā cena atkarībā no tehniskā stāvokļa var sasniegt 35 tūkstošus eiro.

Citroen 2CV

Foto: Publicitātes foto

Kad Rodžera Mūra "Lotus Esprit" filmā "Tikai tavām acīm" (1981. gads) izbeidza kalpot, viņš pārsēdās uz amizanto "Citroen 2CV", sauktu arī par "pīli". Sen jau ir pagājuši tie laiki, kad lietoto auto tirgū tos varēja atrast par dažiem simtiem eiro, tagad cenas sākas apmēram no trim tūkstošiem.

Katrā ziņā šos "Citroen" būs vieglāk sameklēt, nekā filmā "Skats uz slepkavību" (1985. gads) redzēto "Renault 11" modeļa taksometru, kas bija un ir ļoti rets auto (ASV pazīstams ar nosaukumu "Renault Alliance").

Alfa Romeo GTV6

Foto: Publicitātes foto

"Alfa Romeo" ("159" un "156") bija redzami slikto zēnu autoparkā filmā "Kvantu mierinājums" (2008. gads), taču 1983. gada filmā "Octopussy" "Alfa Romeo GTV6" bija tieši tas auto, kas jāņem, ja esi pārģērbies par klaunu un tev jānokļūst cirkā, lai neitralizētu atombumbu. Rodžeram Mūram tas izdevās nevainojami.

Jāņem gan vērā, ka "GTV" cenas lietoto auto tirgū ir strauji augušas un ir mērojamas ar pieciem cipariem (ja nav iemitinājusies rūsa). Tomēr, ja pameklē, 6-7 tūkstošu eiro robežās arī var atrast pieņemamā stāvoklī esošus eksemplārus.

BMW 750iL

Foto: Publicitātes foto

BMW Džeimsa Bonda filmās ir redzēti vairākkārt – pirmais bija "Z3" filmā "Zeltacis" (1995. gads), pārpildīts ar dažādiem gadžetiem no Viņas Majestātes slepenā dienesta laboratorijām.

Diemžēl, filmā tas derēja vien īsam braucienam, taču reālajā dzīvē tu vari braukt ar to kaut vai katru dienu, jo, piemēram 1998. gada izlaiduma "BMW Z3" ar 1,9 litru tilpuma benzīna motoru ir atrodams par pusotru, diviem tūkstošiem eiro. Tas ir krietni lētāk nekā "BMW Z8", kas tika pāršķelts uz pusēm filmā "Ar pasauli ir par maz" (1999. gads).

Tomēr "BMW 750iL", kas iemūžināts 1997. gada filmā "Ar pasauli ir par maz", šķiet ļoti labs kompromiss – šobrīd lietoto auto tirgū tā cenas nav mazākas par 7 tūkstošiem eiro – un turpina tikai augt. Tiesa gan, bez šādām aprīkojuma opcijām:

Triumph Stag

Foto: Publicitātes foto

Te ir vērts atgādināt, ka visi šajā sarakstā minētie auto nav Džeimsa Bonda pirmā izvēle, kad nepieciešams, ar ko braukt. Piemēram, filmā "Dimanti ir mūžīgi" dzīve piespieda aģentu "007" pārvietoties ar lēto un savulaik Lielbritānijā populāro "Triumph Stag". Reālajā dzīvē šāds ekspluatācijas režīms būtu pārkarsējis tā motoru, bet Džeimsam Bondam izdevās to neizdarīt. Cenas sākas no 6-7 tūkstošiem mārciņu Lielbritānijā.

Vēl viens interesants auto ir "Leyland Sherpa" no filmas "Spiegs, kurš mani mīlēja" (1977. gads), kurā ar to brauca antivaroņu komandā ietilpstošais spēka mitriķis ar iesauku Žokļi. Rodžers Mūrs viņam to nočiepa, bet īpašnieks atriebās, noraujot dažus vitāli svarīgus paneļus, – un mašīna tuksnesī pārkarsa. Lietoto auto tirgū Lielbritānijā tāds maksā ap pieciem tūkstošiem mārciņu – vai pat lētāk.

Ford Mondeo

Foto: Publicitātes foto

Ļoti spilgts paraugs jēdzienam "produktu izvietojums" ir lieliskajā 2006. gada filmā "Kazino Royale" redzamais "Ford Mondeo" ar 2,5 litru motoru. Tādu var nopirkt jau par pusotru, diviem tūkstošiem eiro. Vienlaikus gan jāatzīst – tu nebūsi pārāk oriģināls, jo uz Latvijas ceļiem jau šobrīd šādu "Džeimsu Bondu" netrūkst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!