Latvijas vadošais rallijkrosa pilots Jānis Baumanis svētdien Portugāles pilsētā Montalegrē nepārvarēja pasaules čempionāta sezonas otrā posma pusfinālu, kamēr viņa brālis Artis izcīnīja otru uzvaru Eiropas rallijkrosa čempionātā ("Euro RX") "Super1600" klasē.

Savā pusfināla braucienā prestižākajā "SuperCar" klasē "Team STARD" komandas pilots Jānis Baumanis jau pirmajā aplī iebrauca džokerī un pēc tā nonāca ceturtajā vietā. Otrajā aplī Jāņa mašīnā ietriecās zviedrs Kevins Ēriksons, abiem zaudējot diezgan daudz laika, bet šī brauciena laikā turklāt atkal sāka snigt.

Latvietis nekur augstāk tā arī netika, pusfinālā ierindojoties ceturtajā vietā un paliekot bez pusfnāla. Šajā braucienā uzvaru guva zviedrs Timijs Hansens, kurš spraigā cīņā pasteidza titulēto francūzi Sebastjanu Lēbu un Peteru Solbergu, kurš startā pamanījās noslāpēt mašīnu.

Savukārt no otra pusfināla brauciena finālā iekļuva pagājušās sezonas čempions Johans Kristofersons, norvēģis Andreass Bakerūds un negaidīti arī francūzis Gerlēns Šišerī, kurš noslēgumā trešo pozīciju nosargāja arī pēc pieredzējušā zviedra Matiasa Ēkstrema uzbrukumiem.

Finālā, kura laikā laiku jau bija pamatīgi sācis snigt, pārliecinošu uzvaru izcīnīja Kristofersons, kuram sekoja Lēbs, bet trešais palika Solbergs.

"Pusfinālā mūs sagaidīja skarbi notikumi. Bija reāla iespēja braukt finālā, taču Kevins Ēriksons man to izbojāja. Ja paskatās uz apļa laikiem pusfināla pēdējos apļos, esam ļoti konkurētspējīgi un pat ātrāki par rūpnīcas komandām. Kad ir sauss, tad mums nav īpaši daudz izredžu ar viņiem cīnīties. Tad, kad līst lietus, vai, kā šai gadījumā snieg sniegs, varam būt tikpat ātri, vai pat vēl labāki," saka Jānis Baumanis. "Kopumā ar šo posmu esmu apmierināts, jo mašīnai atrastas vairākas nianses, lai būtu labs rezultāts. Ir pamats priecāties par to, kādi bijuši sezonas pirmie divi posmi. Nākamais pēc divām nedēļām gaidāms Beļģijā. Uz to varēšu doties ar paceltu galvu. Jāizanalizē regulējumi, lai Beļģijā saprastu, ko un kā darīt, lai sasniegtu vēlamo rezultātu. Liels prieks par Arti!"

Sestdien pēc veiktajām divām kvalifikācijām Jānis Baumanis atradās 11. vietā; svētdien trešajā kvalifikācijas braucienā uzrādīja desmito ātrāko laiku, bet ceturtajā bija astotais, summā ar 136 punktiem ieņemot desmito vietu. Tas latvietim ļāva iekļūt starp tiem 12 braucējiem, kas vēlāk svētdien sacentās pusfinālā. T

Jau ziņots, ka pirms divām nedēļām sezonas pirmajā posmā Barselonā Baumanis tika līdz pusfinālam, beigās etapā ieņemot astoto vietu. Pasaules čempionāta kopvērtējumā pēc diviem posmiem līderis ar 53 punktiem ir Kristofersons, kuram ar 44 punktiem seko Bakerūds, bet trešais ar 43 punktiem ir Solbergs. Savukārt Baumanis kopvērtējumā ar 22 punktiem atrodas astotajā vietā.

Svētdien noslēdzās kvalifikācija "Super1600" klases braucējiem Eiropas čempionāta ieskaitē, kur tikai 13. vietā palika Jāņa Baumaņa brālis Artis. Jau pēc pirmās dienas "Volland Racing" komandas pilots bija 12. pozīcijā, bet atlikušajos divos kvalifikācijas braucienos bija 15. un desmitajā vietā.

Lai arī sākotnēji Baumanis pusfinālā neiekļuva, diskvalificēts tika viens no konkurentiem, kas latvietim ļāva iekļūt izšķirošajās kārtās. Savā pusfināla braucienā Latvijas autosportists pamanījās izcīnīt trešo vietu, sasniedzot finālu, savukārt finālā Baumanis izcīnīja uzvaru. Līdz ar to viņš ir triumfējis abos sezonas pirmajos posmos.

"Šī nedēļas nogale bija visai raiba, taču ar pozitīvu noslēgumu," saka Artis. "Kvalifikācijās vēl īsti nevarēju atrast ritmu, taču uz pusfinālu saņēmu sevi rokās un veicu ļoti labu braucienu, neskatoties uz to, ka piedzīvoju ļoti stipru avāriju – braucot ārā no džokera apļa, čehu braucējs Šusta nebremzējot ietriecās manas mašīnas sānos. Veiksmīgā kārtā izdevās palikt uz trases un nosargāt trešo vietu, lai tiktu uz finālu."

"Tieši pirms fināla, kad jau bija jādodas uz startu, uznāca sniegputenis. Mēs gan paguvām samainīt riepas uz slapjam laikam paredzētajām un tad jau atlika tikai braukt un cīnīties," stāsta Latvijas pilots. "Tas veiksmīgi izdevās. Labs starts no ārmalas pēdējā rindā ļāva iebraukt džokerī kā otrajam. Pēc tam uz čehu sportista kļūdas rēķina izdevās viņu apdzīt. Trasē, protams, varēju parādīt labāku ātrumu."

"Tiesa, mašīna pēc pusfināla trieciena bija visai šķība, bet izdevās izcīnīt šo neticamo uzvaru. Pats joprojām nevaru saprast, kā es to spēju izdarīt pēc tik sliktiem kvalifikācijas braucieniem. Liels paldies komandai par sagatavoto automašīnu un to, ka spēja to savest kārtībā pēc pusfināla!" saka Artis Baumanis.

J.Baumanis pagājušajā sezonā divos posmos sasniedza finālu, labāko rezultātu gūstot Latvijas etapā, kur izcīnīja piekto vietu. Latviešu pilots savu otro pilnu sezonu "SuperCar" klasē noslēdza kopvērtējuma 12. vietā. Savukārt A.Baumanis pērn kļuva par Eiropas vicečempionu "Super1600" klasē, sasniedzot savu karjeras labāko rezultātu.

Portugāle nebija iekļauta Eiropas čempionāta kalandārā "SuperCar" klasē. Pirmajā posmā Spānijā pirms divām nedēļām šajā klasē uzvarēja jēkabpilietis Reinis Nitišs, kurš pārstāv "Set Promotion" vienību. "Euro RX" čempionātā ir pieci posmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!