NASA pētnieciskā centra zinātnieki izstrādājuši principiāli jauna tipa riepu, kuru nevar pārdurt un kura spēj atjaunot savu formu pēc deformācijas. Šādas riepas izmantos pašgājējiem ekspedīcijā uz Marsa.

Pie šī projekta strādājošie speciālisti ir pārliecināti, ka tamlīdzīga tipa riepa varēs arī aizstāt arī tradicionālās automobiļu pneimatiskās riepas. Elastīgās riepas ir NASA līdzšinējo atsperu riepu evolūcija. Projekts tapis sadarbībā ar riepu ražotāju "Goodyear".

Jaunās tehnoloģijas riepa veidota kā bruņu krekls no niķeļa un titāna sakausējuma. Šāds materiāls ir līderis starp sakausējumiem ar efektīvu formas atmiņu – tas spēj pilnībā atjaunot savu formu pat pēc 10 procentīgas deformācijas. Līdzšinējiem riepu prototipi ar tērauda stieplēm un kompozītmateriāliem šis raksturlielums bija 0,3 līdz 0,5%.

Viena šāda riepa sver tikai deviņus kilogramus un tai ir augstas amortizācijas spējas. Šādas tehnoloģijas priekšrocība ir tā, ka tā ir izmantojama ne tikai kosmiskajā programmā. To jau šobrīd testē kā potenciālu produktu vieglajiem automobiļiem un apvidniekiem militārajā jomā, kā arī aviācijas tehnikā. Piemēram, šāda riepa jau ir izmēģināta uz "Jeep Wrangler" automobiļa reālos apvidus apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!