Foto: Rihards Baumanis

Latviešu pilots Jānis Baumanis ("Team STARD") svētdien prestižākajā "SuperCar" klasē finišēja piektais pusfinālā pasaules rallijkrosa čempionāta ("World RX") pēdējā posma, kas norisinājās Dienvidāfrikas Republikā (DĀR), sezonu noslēdzot ar 12. vietu.

Savukārt EKS vienības latviešu braucējs Reinis Nitišs kvalifikācijā palika 18.pozīcijā un pusfinālam nekvalificējās, bet viņa komandas biedrs Matiass Ēkstrems pēdējā posmā nodrošināja vicečempiona titulu.

Pēc pirmajām divām priekšsacīkšu kārtām Baumanis bija ļoti augstajā otrajā vietā, bet svētdien atlikušajās divās kvalifikācijās tik augstvērtīgus rezultātus vairs nespēja uzrādīt, paliekot 16. un 11. pozīcijā, taču pārliecinoši iekļuva pusfinālā, kurā startēja no trešās starta rindas. Savā pusfinālā, kas izvērtās visai dramatisks, ar līderu trijotnes – Petera Solberga, Johans Kristofersona un Matiasa Ekstrema asu cīņu finišā. Baumanis palika piektais.

Savukārt Nitišs divās kvalifikācijas kārtās bija ap desmito vietu, tomēr otrajā un ceturtajā kārtā iekļuva sadursmēs un summā palika viens no pēdējiem.

"Sezonas pēdējā sacensības šķiet lieliski raksturoja visu sezonu kopumā, kurā gāja kā kalniem un pa lejām, rezultātam iepaliekot no patiesā ātruma potenciāla un ekspektācijām," pēc sezonas noslēguma izteicās Nitišs. "Šodien pirmais brauciens izdevās bez liekām aizķeršanām, taču otrā brauciena sākumā, pirmā līkuma burzmā mans auto tika uzmests gaisā un pēc piezemēšanās tas sagriezās un noslāpa, kamdēļ zaudēju daudz laika un pēdējo iespēju kvalificēties pusfinālam."

Pēdējā posmā galvenā cīņa bija starp Ēkstremu un norvēģi Peteru Solbergu par vicečempiona titulu, jo galveno balvu jau pirms diviem mēnešiem Rīgā bija nodrošinājis zviedrs Johans Kristofersons.

Pirms pēdējā posma Sūlbergs par punktu apsteidza Ēkstremu, taču pēc kvalifikācijas braucieniem un pusfināla zviedrs jau bija priekšā par četriem punktiem.

Finālā uzvarēja Kristofersons, kuram sekoja vēl divi zviedri, Timijs Hansens un Esktrems, kurš līdz ar to nodrošināja vicečempiona titulu, jo Solbergs palika ceturtais. Piekto vietu izcīnīja vācietis Timo Šeiders, bet Timija Hansena brālis Kevins finālā nefinišēja, palikdams sestais.

Pasaules čempionāta noslēgumā Kristoferssons tika pie 316 punktiem, viņam ar 256 punktiem sekoja Ekstrems, bet Solbergs savāca 251 punktu. Līdz ar to Ekstrems šogad tika pie diviem vicečempiona tituliem, jo otro vietu viņš guva arī DTM salonmašīnu čempionātā.

Baumanis ar 98 punktiem ieņēma 12.pozīciju, atstādams aiz sevis komandas biedru Timuru Timerzjanovu, kuram bija 78 punkti, bet 14.vietā ar 71 punktu palika Nitišs.

Komandu vērtējumā triumfēja Kristofersona un Solberga pārstāvētā "PSRX Volkswagen Sweden", otro vietu ieņēma "Peugeot-Hansen", trešajā pozīcijā bija EKS komanda, bet STARD palika sestā.

Posmā DĀR RX2 klasē piedalījās arī Krievijas pilots Vasilijs Grjazins, kurš brauc ar Latvijas licenci un pārstāv Latvijas komandu "Sports Racing Technologies" (SRT). Šajā ieskaitē Vasīlijs aizkļuva līdz finālam, kurā finišēja ceturtais, lai gan lielu daļu distances brauca pjedestāla pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!