Foto: Publicitātes foto
No 7. līdz 9. aprīlim Ķīpsalā notiks lielākā autoindustrijas izstāde Baltijā – "Auto 2017", kur vieglo un apvidus automobiļu ekspozīcijā būs arī vairākas Baltijas mēroga pirmizrādes. Gatavošanās izstādei notiek pilnā sparā, bet jau šobrīd daži dalībnieki atklāj savas kārtis.

Karstākais "Auto 2017" jaunums – "Renault Koleos" būs atceļojis tieši no mēneša sākumā notikušās Ženēvas starptautiskās autoizstādes. Jaunais apvidus automobilis "Renault Koleos" ir izgatavots uz kopīgas platformas ar "Nissan X-Trail" un gabarītos ir mazliet lielāks par savu vecāko brāli. Aplūkot šo spēkratu klātienē izstādes "Auto 2017" apmeklētājiem būs samērā ekskluzīva iespēja, jo tirdzniecībā un "Renault" dīlercentros Latvijā tā nonāks tikai rudenī.

Baltijas pirmizrādi izstādē "Auto 2017" piedzīvos arī "Renault" tiešais franču konkurents – "Peugeot 5008", kas savā jaunākajā paaudzē no ģimenes minivena pārtapis septiņvietīgā apvidus automobilī. Neskatoties uz modeļa formāta maiņu, tas joprojām saglabā kuplai ģimenei nepieciešamo telpu automobiļa salonā – gan pasažieru, gan bagāžas nodalījumā. Līdz ar jauno "5008" modeli "Peugeot" stendā Ķīpsalā būs arī mazliet mazākais šīs markas apvidnieks "3008", kas Ženēvas autoizstādē tika kronēts ar prestižo titulu "Eiropas Gada auto 2017".

Kā būtisks jaunums jāmin nopietnas "premium" segmenta pārstāvniecības atgriešanās izstādē – pēc ilgāka laika izstādes "Auto 2017" ekspozīciju papildinās "Jaguar" un "Land Rover", kas savā stendā izstādīs jauno apvidus automobili "Land Rover Discovery". Šis modelis jau vēsturiski ir bezkompromisu apvidnieks ar ietilpīgu salonu septiņiem pasažieriem un plašu stiklojumu labākai vides pārredzamībai. Jaunajā paaudzē "Discovery" ir atteicies no "kantainā" virsbūves dizaina un arī konstrukcijā plaši izmanto alumīniju, kas ļāvis apvidnieka svaru salīdzinājumā ar priekšteci samazināt par 480 kg.

Lai arī apvidus automobiļi ir populārākais jauno automobiļu tirgus segments Latvijā, ne visiem tādi ir tiešām vajadzīgi vai ir pa kabatai. Viena no izstādes "Auto 2017" pirmizrādēm būs jaunais "Honda Civic" hečbeks. Šis arī Latvijā populārais modelis, ko pazīstam jau vairākās tā paaudzēs, pirmo reizi savā pastāvēšanas vēsturē būs pieejams ar turbomotoriem. Tas automobili padara ne tikai jaudīgāku, bet arī ekonomiskāku! Piemēram, bāzes versijā tam būs tikai trīs cilindri, bet, pateicoties turbopūtei, ar viena litra darba tilpumu varēs sasniegt 127 zirgspēku jaudu.

Vēl vienu kompaktās klases hečbeka pirmizrādi izstādē "Auto 2017" piedzīvos jaunais "Hyundai i30" modelis. Dienvidkorejiešu autoražotājs ar šo modeli plāno pamatīgu ofensīvu Eiropas tirgū, jo tas būs pieejams ne tikai kā piecu un trīs durvju hečbeks, bet arī kā universālis un pat sportiskā modifikācija ar vairāk nekā 200 zirgspēku jaudu. Savukārt bāzes versijā, līdzīgi kā iepriekšminētais "Honda Civic", tas būs pieejams ar viena litra trīscilindru turbopūtes dzinēju un šādai konfigurācijai cienījamu 120 ZS jaudu.

Būtiskas pārmaiņas līdz ar paaudzes maiņu piedzīvojis arī "Nissan Micra" hečbeks, kura piektā paaudze arī būs apskatāma izstādē. Jaunā "Nissan Micra" no sievišķīga "burbuļa" kļuvusi agresīvāka veidola un tādējādi arī vīriešu auditorijai saistošāka dizaina automobili. "Nissan Micra" ir augusi visos gabarītos, un atmosfēriskie dzinēji ir aizstāti ar turbopūtes. Tāpat šis automobilis, kā jau citi "Nissan" modeļi, atšķiras ar dažādām elektroniskajām komforta un drošības sistēmām, kas pieejamas par saprātīgu cenu.

Šobrīd dalību "Auto 2017" izstādē apstiprinājušas šādas vieglo auto un komerctransporta markas: "Alfa Romeo", "Citroën", "Dacia", FIAT, "Ford", "Honda", "Hyundai", "Isuzu", "Iveco Bus", "Jaguar", "Jeep", "Land Rover", MAN, "Mazda", "Mercedes-Benz", "Mitsubishi", "Nissan", "Peugeot", "Range Rover", "Renault", "Scania", "Solaris Bus", "SsangYong", SEAT, "Subaru", "Suzuki", "Toyota" un "Volkswagen". Kopumā izstādē "Auto 2017" pārstāvēto automarku skaits un oficiālo autotirgotāju stendu platības salīdzinājumā ar pagājušā gada izstādi ir būtiski palielinājušās. Dalībnieki sola interesantāku un daudzveidīgāku piedāvājumu izstādes apmeklētājiem.

Tradicionāli līdz ar izstādi "Auto 2017" pieteikumus sāk pieņemt ikgadējais konkurss "Latvijas Gada auto". Jau šobrīd konkursa organizatori informē, ka "Latvijas Gada auto 2018" titulam ir pieteikta lielākā daļa no iepriekšminētajām "Auto 2017" pirmizrādēm. Turklāt "Latvijas Gada auto" stendā izstādē "Auto 2017" būs aplūkojami tādi titula pretendenti kā jaunais "Toyota C-HR" un modernizētais "Volkswagen Golf".

Tāpat kā iepriekšējos gadus, papildu jaunajiem automobiļiem izstādē "Auto 2017" būs eksponēts arī komerctransports, industriālā tehnika un autoservisu aprīkojums, kā arī tradicionālais apmeklētāju saldais ēdiens – tūninga šedevri un konceptuālie spēkrati izstādes sadaļā "Auto Exotica". Šogad plašs transportlīdzekļu piedāvājums biznesam – gan vieglais komerctransports, gan vilcēji.

Izstādē atsevišķā e-mobilitātes ekspozīcijā būs atspoguļotas arī auto industrijas aktuālās tendences – elektroautomobiļi un uzlādes stacijas. E-mobilitātes stendu organizē Bezizmešu mobilitātes atbalsta biedrība sadarbībā ar CSDD.

Izstādi "Auto 2017" organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība "BT 1".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!