Jau nākamnedēļ norisināsies iniciatīvas "ParkoSkola" pirmā nodarbība. "ParkoSkola" ir autostāvvietu operatora "EuroPark" un Drošas Braukšanas Skolas (DBS) īstenots projekts, kura mērķis ir uzlabot drošību un autovadītāju pieredzi stāvvietās. Tā ir vienīgā skola Latvijā, kurā tiks atklāti dažādi knifi auto novietošanai sarežģītos apstākļos. Tajā aicināts pieteikties ikviens autovadītājs, kas vēlas uzlabot savu auto novietošanas pieredzi pilsētā un atsvaidzināt atmiņā jau zināmos principus. Dalībai "ParkoSkolā" jāpiesakās iepriekš, jo apmācības ir individuālas – pusstundu garš treniņš DBS Autoskola instruktora vadībā.

"Autostāvvietu pieejamība ir aktuāla jebkurā lielpilsētā – automašīnu un braucēju skaits aug, vietas kļūst arvien mazāk. Tāpēc arvien būtiskāka kļūst auto novietošanas kultūra, prasmes un veiklība. Ikdienā redzam, ka aptuveni puse automašīnu stāvvietās novietotas teicami, un esam gandarīti, ka situācija katru gadu uzlabojas. Tomēr liela daļa auto ir atstāti, neievērojot marķējumus un traucējot satiksmi, vai novietoti pārāk tuvu kaimiņam. Tas citiem autobraucējiem rada ne tikai stresu un grūtības, bet arī zaudējumus, ja auto tiek saskrāpēts," skaidro "EuroPark Latvia" valdes loceklis Mārtiņš Meisītis.

Problēmas aktualitāti apliecina arī apdrošinātāji. Piemēram, apdrošināšanas sabiedrības "Balta" apkopotie dati vēsta, ka ikdienu tiek saņemti vidēji trīs pieteikumi par negadījumiem automašīnu stāvvietās. 70% negadījumu cēlonis ir sadursme ar citiem stāvvietā novietotajiem transportlīdzekļiem, bet 25% – auto bojājumi, kurus izraisa uzbraukšana uz apmalēm, betona stabiem, zīmēm u.tml. Apkopotie dati arī rāda, ka negadījumu skaitam stāvvietā ir tendence pieaugt – 2015. gadā tika saņemti par 42% vairāk atlīdzības pieteikumu nekā 2014. gadā.

"Daudz runājam par satiksmes drošību uz ceļa, bet autostāvvietas nereti tiek nepelnīti aizmirstas. Kaut arī negadījumi un agresīvas braukšanas epizodes tajās nav tik bīstamas kā uz lielceļa, tās var būt ļoti nepatīkamas. Nereti spēkratu īpašnieki pat neapzinās problēmas, kādas rodas, nepareizi un pavirši novietojot automašīnu, tāpēc piedalāmies iniciatīvā, kas šādas situācijas mazinās," saka Drošas Braukšanas Skolas direktors Jānis Vanks.

"Kaut arī mums šķiet, ka protam braukt lieliski, auto novietošana sagādā galvassāpes ne vienam vien braucējam. Bieži dzirdēts, ka cilvēks brauc tikai uz tādām vietām, kur ir viegli noparkoties, lai nav jāuztraucas par auto novietošanu saspringtos apstākļos. Tā tam nevajadzētu būt – labāk tomēr uzlabot savas auto novietošanas prasmes tā, lai ikdienā par to nav jāuztraucas," piebilst DBS Autoskola instruktors Aivis Dreimanis.

Pirmā nodarbība norisināsies sestdien, 8. oktobrī, no pulksten 10 līdz 14 "EuroPark" autostāvvietā "Jēkaba Arkāde" (Z. A. Meierovica bulvārī 8, Rīgā). Pieteikšanās uz pirmo nodarbību – līdz 6. oktobra vakaram "ParkoSkola" "Facebook" lapā vai, rakstot uz e-pastu piesakos@parkoskola.lv. Piesakoties jānorāda savs vārds, uzvārds, auto numurs un braukšanas pieredzes ilgums, kā arī jāmin, kurš auto novietošanas veids sagādā lielākās grūtības. Piedalīties individuālajās apmācībās DBS Autoskolas instruktoru vadībā varēs izmantojot savu personīgo transportlīdzekli, bet autostāvvieta uz apmācību laiku tik nodrošināta bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!