Foto: Shutterstock

Smēķēšanas aizliegums turpmāk būs attiecināms arī uz transportlīdzekļu saloniem un kabīnēm, paredz jaunais Tabakas izstrādājumu aprites likumprojekts, kas ceturtdien, 3. martā, Saeimā pieņemts otrajā lasījumā.

"Valdība, izstrādājot šo likumprojektu, ir nākusi klajā ar stingrākiem smēķēšanas ierobežojumiem, un tam ir atbalsts arī deputātu vidū. Vienlaikus apzināmies, ka aizliegums smēķēt ne vien citu personu klātbūtnē, bet arī vienatnē privātā automašīnā balansē uz privātās dzīves neaizskaramības robežas, tādēļ komisijas sēdē lūdzām Veselības ministriju ļoti rūpīgi pamatot šāda aizlieguma nepieciešamību. Taču pēc ekspertu uzklausīšanas deputāti nesekoja Saeimas Juridiskā biroja aicinājumam precizēt sākotnējo likumprojekta redakciju, vērtējot tā atbilstību Satversmē iekļautajām tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību," par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas nostāju skaidro tās priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).

Aizlieguma atbalstītāji argumentē, ka smēķēšana nelielā slēgtā telpā ir kaitīgāka nekā atklātā vietā, turklāt veselībai tiek nodarīts kaitējums ne tikai smēķēšanas laikā, bet arīdzan, ieelpojot smagos metālus un citas vielas, kas nosēžas automašīnas salonā. Tas var ietekmēt ne tikai pašu autovadītāju, bet arī pasažierus un arī personas, kuras iegādājas automašīnu, kurā ir smēķēts.

Turklāt smēķēšana novērš autovadītāju uzmanību no ceļa, nereti kļūstot par iemeslu ceļu satiksmes negadījumiem. Savukārt Latvijas Ārstu biedrība atsaucas uz pētījumiem, kuros konstatēts, ka nikotīns samazina redzes asumu un redzamību tumšos apstākļos.

Vēl jaunajā likumā būs noteikti smēķēšanas ierobežojumi un vietas, kur aizliegts tirgot cigaretes un citus tabakas izstrādājumus un smēķēšanas produktus.

Minētais likums trešajā lasījumā vēl jāskata atbildīgajā komisijā un parlamenta sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!