Foto: Apmaksāta informācija
Šajā tehnoloģiju laikmetā mūsu dzīvē ienāk arvien vairāk dažādu ierīču, kas atvieglo sadzīvi. Jau labu laiku nevienu neizbrīna, piemēram, autonomie roboti, kas braukā pa grīdu un uzsūc gružus. Savukārt tagad vairs arī nav nepieciešams iejusties alpīnista ādā ikreiz, kad nepieciešams nomazgāt mājokļa logu stiklus, jo to spēj paveikt moderns un lietošanā ērts automātiskais robots.

"Hobot 198" logu mazgāšanas robots ir jaunās paaudzes modelis, kas ir iepriekšējā "188" modeļa uzlabotā versija, padarot to vēl jaudīgāku un "gudrāku" nekā iepriekš. Logu mazgāšanas robotu jāpieliek pie loga, ar pulti jāiedod tam vēlamā komanda un tad tas pats loga stiklu nomazgās. Turklāt to var izmantot ne tikai logu stikliem, bet arī citām līdzenām virsmām, piemēram, vannasistabas flīzēm.

Logu mazgāšanas robots "Hobot 198" ir iepakots bagātīgi aprīkotā komplektā. Neskaitot pašu robotu un tā elektriskās barošanas bloku, ir arī tālvadības pults, drošības aukla, lietotāja rokasgrāmata, kā arī rezerves rotācijas gredzeni un vairākas rezerves mikrošķiedras lupatiņas, kas pietiks ilgam laikam.
Foto: Apmaksāta informācija

Sākotnēji, izpakojot robotu no kastes, rodas izbrīns, kā samērā tik liela ierīce (viens mazgāšanas disks ir 15 centimetru diametrā) spēj turēties pie loga stikla. Patiesībā viss ģeniālais ir vienkāršs – robotā iekšā ir vakuuma motors, kas mazgāšanas diskus ar vakuuma efektu piesūc pie stikla virsmas. Robots pie stikla turas pat pārsteidzoši spēcīgi, piemēram, ziņkārīgs kaķis to no loga ar ķepas sitienu nost nedabūs.

Lai sāktu lietot robotu, tas ir jāpievieno elektrotīklam, komplektā iekļautais elektrības vads ir ļoti garš: vads no elektroligzdas līdz barošanas blokam (līdzīgs kā portatīvajiem datoriem) ir metru garš, bet no barošanas bloka līdz pašam robotam – nepilnus piecus metrus garš! Tādējādi, pat ja barošanas bloku noliek uz grīdas, robotu var lietot arī mājokļos ar īpaši augstiem griestiem. Savukārt, ja to izmanto, piemēram, vannasistabas flīžu mazgāšanai, tad ar tik garu vadu pietiek, lai vienā piegājienā nomazgātu 5 reiz 6 metrus lielu laukumu (30 kvadrātmetrus).
Foto: Apmaksāta informācija

Kad robots ir pieslēgts elektrotīklam, to ar taustiņu uz robota var ieslēgt. Sāk dūkt vakuuma motors – skaņa tonalitātē ir līdzīga putekļusūcējam, tomēr ir daudz klusāka (šim robotam motors darbojas ar maksimums 90 vatu jaudu). Kad robots ir pielikts pie stikla, tas uzreiz vēl nesāk to mazgāt, bet gan gaida komandu, kādu tieši mazgāšanas programmu lietotājs vēlas.

Dot rīkojumus "Hobot 198" robotam var divos veidos – ar komplektā iekļauto tālvadības pulti vai ar mobilo aplikāciju (pieejama gan "Android", gan "Apple" viedierīcēm), kas ar robotu sazinās caur "Bluetooth" protokolu. Robotam ar pulti vai aplikāciju var likt sākt darboties automātiskajā režīmā, tad visu virsmu tas pats vienmērīgi izbrauc, mazgādams un susinādams.
Foto: Apmaksāta informācija

Tāpat var izvēlēties arī manuālo režīmu, kad lietotājs pats ar virzienu bultiņām uz pults vai aplikācijā to vada, kā vien vēlas. Izvēlēties manuālo režīmu ir jēga, ja atsevišķai virsmas sekcijai, kas ir netīrāka nekā pārējā, ir nepieciešams, lai robots pārbrauc vairākkārtīgi. Automātiskajā režīmā var iestatīt, ka robots divas reizes izbraukā visu virsmu.

Ražotājs īpaši ir padomājis par "Hobot 198" drošību –, ja gadījumā pārtrūkst elektropadeve, robots turpinās darboties vēl līdz pat 20 minūtes (!), izmantojot iebūvētās akumulatora enerģiju un tādējādi noturot ierīci pie stikla. Tas pasargā situācijās, ja mājoklī pēkšņi pazūd elektrība vai arī, bērns vai mājdzīvnieks rotaļājoties, ir izrāvis robota elektrisko kontaktu. Kad robotam ir pārtrūkusi elektrotīkla padeve, tas aptur mazgāšanas procesu, stāv uz vietas, vakuuma motoram joprojām darbojoties, un ar skaņas signālu informē lietotāju par radušos problēmu.
Foto: Apmaksāta informācija

Savukārt, ja lietotājs misēkli nav pamanījis un ir izsīkusi arī akumulatora 20 minūšu rezerve, tad "Hobot 198" robotu var nodrošināt arī ar komplektā iekļauto auklu, lai ierīce nenokristu zemē. Viens auklas gals jāpiesien pie robota (tam abos galos ir tam speciāla atvere), bet otrs ar karabīni jānostiprina pie aizkaru stangas vai radiatora caurules (ja tobrīd ierīce uzstādīta loga mazgāšanai no ārpuses), vai vienkārši pie paša loga roktura.

Lietojot "Hobot 198" iekštelpās, nepieciešamība pēc drošības auklas izmantošanas neradās, jo, pašam pārbaudot, ar kādu spēku tas turas pie stikla, kļuva skaidrs, ka tam nav nekāda pamata pašam darbības laikā nokrist. Cita lieta, ja robots darbības laikā tiek atstāts bez uzmanības, un mājoklī ir kaķis vai mazs bērns, kurš gribētu apmierināt savu ziņkāri. Piemēram, kaķis ar ķepas sitienu ierīci nost no stikla nedabūs, bet, uzlecot ar visu ķermeni tam virsū, gan. Drošības auklu noteikti vajadzētu izmantot, ja tobrīd tiek mazgāts loga ārējais stikls, īpaši ja tas nav ēkas pirmais stāvs. Drošs paliek drošs!
Foto: Apmaksāta informācija

Būtiski, ka "Hobot 198" robots virsmu mazgā, nevis haotiski pa to braukājot, bet pēc ražotāja speciāli iestatīta algoritma, kas nodrošina to, ka visa virsma tiek izbraukta, nomazgāta un nosusināta vienmērīgi. Tostarp robots saprot, ka ir piebraucis pie loga rāmja malas, un ar mazgāšanas ripu pa to nobrauc, cieši pie tās piekļaujoties. Rezultātā ir vienmērīgi nomazgāta gan virsmas vidusdaļa, gan malas līdz pat pašam rāmim. Izņēmums vienīgi ir loga paši stūrīši, kur apaļā mazgāšanas ripa ģeometrijas dēļ nepiekļūst. Logu stūrīšus lietotājs pēc tam var notīrīt pats, izmantojot no robota ripas noņemto mikrošķiedras lupatiņu.

Komplektā iekļautās mikrošķiedras lupatiņas ir diezgan kvalitatīvas – tās ir gana biezas, lai nodrošinātu gan labas mazgājošās un susinošās funkcijas, neatstājot aiz sevis nosēdumus. "Hobot 198" komplektā ir pavisam 7 mikrošķiedru lupatiņu pāri, kurus var lietot vairākkārtīgi, pēc katras lietošanas reizes izskalojot siltā ūdenī. Ja ilgākā laika periodā šīs lupatiņas ir jau nokalpojušas, tad tās šim modelim var iegādāties arī atsevišķi, nodrošinot produkta ilgmūžību.
Foto: Apmaksāta informācija

Uzlikt un noņemt mikrošķiedras lupatiņas uz robota ir ļoti vienkārši, jo tās ir speciāli pielāgotas šim modelim un ap ripu turas ar tajās iestrādāto gumiju. Ar logu mazgāšanas līdzekli ir jāapsmidzina tikai viena no tām, jo ar vienu ripu "Hobot 198" virsmu mazgā, bet ar otru – nosusina. Ņemot vērā, ka ar savu darbības algoritmu "Hobot 198" šos abus soļus dara vienlaicīgi, tad darbības ātruma ziņā tas ir salīdzināms, ja cilvēks logu vispirms notīra ar logu mazgāšanas līdzekli un pēc tam vēlreiz tam visam iet pāri ar sausu lupatiņu. Pēc iespējas labākam efektam vislabāk abas "Hobot 198" ripas vispirms izmantot mazgāšanai, ar logu mazgājamo līdzekli apsmidzinot vai nu pašu virsmu, vai abu ripu mikrošķiedras lupatiņas. Savukārt virsmas nosusināšanai pēc tam robotu palaist vēlreiz, bet jau ar sausām mikrošķiedras lupatiņām.

Tomēr vislabāk "Hobot 198" lietošanas priekšrocības var novērtēt, mazgājot logu stiklu ārējās neatveramās virsmas, kur līdz šim gabarītos lielāko logu īpašniekiem bija jāveic pamatīga akrobātika – jākāpj uz palodzes, ar vienu roku jāturas pie loga rāmja un ar otru, turot sūkļa birsti garā kātā, jāmēģina ne tikai nomazgāt logu, bet arī pašam nenokrist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!