Foto: Publicitātes foto
Nelegālo cigarešu izplatīšanā un organizētajā noziedzībā kopumā aizvien vairāk tiek izmantotas interneta platformas, starptautisko sūtījumu piegādes serviss un pasta pakalpojumi, lai ātri, lēti un ar salīdzinoši zemu risku kontaktētos ar pircējiem, nosūtītu, kā arī piegādātu kontrabandas cigaretes, secina RUSI (Royal United Services Institute) savā veiktajā pētījumā par nelegālo cigarešu plūsmu un kontrabandas metodēm Vācijā, Francijā un Apvienotajā Karalistē.

Internets un ātrais starptautiskās piegādes serviss pakāpeniski maina cigarešu kontrabandistu biznesa modeli. Līdzšinējais modelis, kas balstījās uz neregulāru, bet liela cigarešu apjoma transportēšanu ar kuģiem un kravu furgoniem, mainās uz augstas regularitātes maza cigarešu apjoma kontrabandu, izmantojot internetu kā komunikācijas platformu, starptautiskos sūtījumus (pārsvarā mazās paciņas) kā pārvadāšanas risinājumu un pasta pakalpojumus nelegālo cigarešu saņemšanai.

Nelegāli izkūpinātie budžetu līdzekļi

Kontrabandas cigarešu iepakojumi tiek ievietoti sūtījumu paciņās starp citām precēm, un cigaretes ar piegādes servisa starpniecību tiek nogādātas līdz saņēmējam. Strauji palielinoties starptautisko sūtījumu skaitam, muitu darbinieki nespēj pilnvērtīgi pārbaudīt visus sūtījumus, savukārt tiesībsargājošās iestādes un valstu likumdošanas nav spējušas pielāgoties kontrabandistu jaunajām darbības metodēm, kas rada aizvien lielākus izaicinājumus, ņemot vērā nelegālo cigarešu, narkotiku un medikamentu radīto kaitējumu cilvēku veselībai un valstu ieņēmumiem. Kā liecina uzņēmuma "KPMG" veiktais pētījums The Sun, 2017. gadā izsmēķēto kontrabandas cigarešu apjoms Eiropas Savienības valstīs, Apvienotajā Karalistē, Šveicē un Norvēģijā bija 44,7 miljardi cigarešu, kas bija aptuveni 8,7% no pērn izsmēķēto cigarešu kopapjoma, savukārt minēto valstu budžeti par kontrabandas cigaretēm kopumā neiekasēja 10 miljardus eiro.

Kontrabandas dzinējs – sociālie tīkli

RUSI pētījumā izklāstītie piemēri parāda, ka nelegālo cigarešu tirdzniecībai tiešsaistē tiek izmantotas trīs metodes – sociālie portāli (Facebook, Instagram, Snapchat), mērķtiecīgi veidotas mājaslapas tabakas izstrādājumu izplatīšanai un interneta tirdzniecības platformas (Amazon, eBay). Apvienotās Karalistes eksperti un tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji norāda, ka Facebook ir nozīmīgākā nelegālo cigarešu pārdošanas vietne. Pastiprinošs efekts ir Instagram un Snapchat, jo kontrabandisti dažādu auditoriju sasniegšanai izmanto vairākas sociālo tīklu platformas vienlaicīgi. Līdzko ir izveidota pirmā veiksmīgā sadarbība ar sociālo tīklu starpniecību, nelegālo cigarešu izplatītājs komunikācijai ar pircējiem sāk izmantot mobilo tālruni, kas vēl vairāk apgrūtina kontrabandas virzienu izsekošanu. Ņemot vērā Facebook un citu sociālo portālu nozīmi nelegālo cigarešu izplatīšanā, salīdzinoši neliela kontrabandas cigarešu plūsma Eiropas valstīs veidojas caur interneta ēnu sektoru DarkNet. 2016. un 2017. gadā veiktie pētījumi parāda, ka tikai 1% no tīmeklī DarkNet esošā kontrabandas preču (narkotikas, medikamenti) piedāvājuma veidoja tabakas izstrādājumi.

Legālas mājaslapas nelegālām cigaretēm

Mērķtiecīgi veidotas interneta vietnes kontrabandas cigarešu pārdošanai ir viena no populārākajām kontrabandistu metodēm Francijā. RUSI pētījumā secināts, ka tabakas izstrādājumu mājaslapas pārsvarā ir vizuāli pievilcīgas un tajās iekļauti dažādi apstiprinoši dokumenti, lai vairotu tiešsaistes tirdzniecības platformas uzticamību. Francijas atbildīgie dienesti pētījumā norāda, ka, par spīti veiktajām darbībām šo mājaslapu slēgšanā, regulāri tiek atvērtas jaunas interneta vietnes, kuras ir bāzētas ārvalstīs, kā piemēram, Spānijā un Beļģijā, kas apgrūtina lietu izmeklēšanu un vainīgo saukšanu pie atbildības. Nelegālo cigarešu tirdzniecības vietņu slēgšana tiesībsargājošo iestāžu vidū ir nodēvēta par "nebeidzamo stāstu," jo nemitīgi tiek atvērti jauni sociālo tīklu konti un mājaslapas kontrabandas cigarešu tālākai izplatīšanai. Uzmanība nelegālo cigarešu interneta vietnēm palielinās līdz ar cenu pieaugumu tabakas izstrādājumiem. Francijā tika veikts monitorings vienai no Luksemburgā izvietotajām tiešsaistes cigarešu tirdzniecības vietnēm, kuru mēnesī vidēji apmeklēja 160 tūkstoši cilvēku, savukārt pēc tam, kad 2018. gada martā Francijā tika paaugstinātas tabakas izstrādājumu cenas, minētās interneta vietnes apmeklētāju skaits mēneša garumā pieauga līdz 240 tūkstošiem.

Vēlamā atbilde kontrabandas digitalizācijai

Internets, izveidots kontrabandas tīkls un starptautiskās piegādes pakalpojumi ir faktoru kopums, kas padara kontrabandistu darbību elastīgu, samazina potenciālos kontrabandistu zaudējumus, vājina muitas darbinieku iespējas atklāt kontrabandas plūsmu, kā arī apgrūtina kontrabandas izmeklēšanu un tiesībsargājošo iestāžu darbību. Minētais RUSI pētījums piedāvā arī virkni risinājumu un rekomendāciju, kas būtu jāņem vērā, lai mazinātu kontrabandas cigarešu īpatsvaru. Kā viens no digitālajiem risinājumiem ir pastiprināt internetā izvietotos filtrus, kas bloķē attiecīga satura izvietošanu, līdzīgi kā tas tiek veikts ar pornogrāfiska rakstura materiālu, teroristisku aicinājumu un naida runas bloķēšanu sociālajos portālos. Papildu digitālajiem risinājumiem būtu nepieciešams palielināt profesionāļu skaitu, kas darbojas ar kontrabandas atklāšanu un izmeklēšanu, tādējādi nodrošinot dubultas pārbaudes mehānismu sociālajos tīklos esošajiem nelegālo cigarešu tirgoņiem.

Sadarbības stiprināšana – pretinde kontrabandai

Veiksmīgai kontrabandas apkarošanai ir nepieciešama cieša sadarbība starp atbildīgajām izmeklēšanas iestādes, sociālajiem portāliem un privāto sektoru, lai spētu izsekot vismaz lielākos nelegālo cigarešu tirgotājus. Kā viena no lielākajām problēmām atbildīgo iestāžu darbībā ir informācijas trūkums par kontrabandistu darbībām. Tādēļ divpusēju komunikācija starp visām iesaistītajām pusēm atvieglotu kontrabandas plūsmu atklāšanu un apturēšanu. Vienlaikus tiek norādīts, ka internets nelegālo cigarešu izplatītājiem ļauj būt elastīgiem, ko parāda kontrabandistu pāreja uz augstas regularitātes, bet maza apjoma kontrabandu. Pilnībā izskaust kontrabandas cigaretes nav iespējams, tomēr ir iespējams sekmēt atbildīgo iestāžu sadarbību ar sociālajiem tīkliem, izvērst sociālās kampaņas cigarešu patēriņa mazināšanai, stiprināt muitas un pasta darbinieku kapacitāti, kā arī izstrādāt digitālus risinājumus cigarešu kontrabandas izskaušanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!