Putina Trojas zirgs
Vladimirs Putins meklēs veidus, kā saglabāt ietekmi Baltijas valstīs, un viens no vieglākajiem un lētākajiem veidiem ir caur korumpētiem politiķiem. "Kādēļ sākt karu, ja var vienkārši ielaist Trojas zirgu?"
intervijā
saka ieslodzījumā mirušā jurista Sergeja Magņitska draugs Bils Brovders. Viņš pēc Magņitska nāves savu dzīvi veltījis tam, lai ierobežotu Krievijas oligarhu un naudas atmazgātāju brīvību. Viens no veidiem – cilvēktiesību akta, kas simboliski nosaukts Magņitska vārdā, pieņemšana valstīs, kur Krievijas korumpētie uzņēmēji iegulda naudu.


Vienlaikus
cenšamies atbildēt
uz jautājumu, kas ar Putinu notiks pēc sešiem un 12 gadiem. Viņa prezidenta amata termiņš beigsies 2024. gadā. Reti kurš pieļauj, ka Putins pēc sešiem gadiem labprātīgi beigs karjeru, bet vēl viena rokāde ar nokļūšanu premjera amatā nozīmēs, ka Putinam par prezidenta amatu būs jācīnās 77 gadu vecumā. Viena no varas saglabāšanas iespējām ir palielināt Valsts padomes varu – tā ir padomdevēja iestāde, kurā ietilpst augsta ranga likumdevēji, reģionu gubernatori un partiju vadītāji. Putins varētu pārņemt šīs struktūras vadību pēc prezidenta amata atstāšanas. Lai gan tas prasītu izmaiņas konstitūcijā, šāda iespēja ļautu Putinam saglabāt varu, neesot prezidentam.


Tikmēr ASV spēki
gatavojas atsist
jaunus Krievijas algotņu uzbrukumus Sīrijā. Pirmais uzbrukums noticis februāra sākumā. Vairākas stundas ilgušajā operācijā necietis neviens ASV koalīcijas karavīrs, taču nogalināti līdz pat 300 uzbrucēji, starp kuriem liels skaits bijuši Krievijas algotņi.
'ABLV' mācība
Nupat pieredzētais ar "ABLV"
pierāda
, ka Eiropas Centrālās bankas rokās patlaban vēl nav visi mehānismi, kas tai būtu vajadzīgi, un tas rada risku Eiropas finanšu sistēmai. Lai gan ECB nolēma "ABLV" likvidēt, tā izlēma pašlikvidēties pati, kas uzraudzību nodod vietējā uzrauga rokās. Turklāt banka saglabā savu licenci. Tas ir pilnīgā pretrunā ar ECB vērtējumu un rada jautājumus par eirozonas finanšu uzrauga darbu. Turklāt ECB ir atbildīga par banku uzraudzību, tomēr naudas atmazgāšanas jautājumi palikuši nacionālo institūciju kompetencē.


Tikmēr pati "ABLV"
brīdina
, ka mazinoties Latvijā pieejamajiem naudas resursiem dārgāka varētu kļūt kreditēšana. ""Pirmkārt, mazināsies konkurence, otrkārt, ar Latvijā noguldīto rezidentu depozītu naudu nepietiek, lai finansētu visus Latvijas izsniegtos kredītus un citus ieguldījumus Latvijas ekonomikā," skaidro bankas izpilddirektora vietnieks Vadims Reinfelds.


Banku uzraugs
paziņojis
, ka sācis pārbaudi par iespējamiem Putina meitu slepeniem banku kontiem Latvijā. "Ja cilvēkam nav citi ierobežojumi, tiesības atvērt kontu Latvijas bankā ir arī Krievijas prezidenta meitām. Cita lieta, ja tas notiek ar kaut kādu kompāniju starpniecību," izteicās "fuktuka" vadītājs Pēteris Putniņš.
Viņsaules balsu iemūžinātājs
Ierasti netveramā robeža starp dzīvību un nāvi ir iemesls, kāpēc Konstantīns Raudive savulaik teju acumirklī iemantoja pasaules slavu, kļūstot par vienu no populārākajiem Eiropas parapsihologiem, kuru aicināja uz starptautiskiem kongresiem un simpozijiem. Nu viņš nokļuvis "Dirty Deal Teatro", kur radīta
izrāde jeb balsu klausīšanās seanss
"Raudives radio". Tajā uzdod jautājumus par Raudives aizraušanos ar mirušo balsu iemūžināšanu skaņu lentēs.


Ja aizkapa skaņu vietā priekšroku dod džezam, tad
šeit
atradīsi stāstu par Denisu Paškeviču – saksofonistu, flautistu, komponistu, producentu, skolotāju un vienu no pasaulē zināmākajiem mūsdienu Latvijas džeza mūziķiem.


Dodam arī pāris padomus, ja vēlies ne tikai lasīt, bet arī skatīties un klausīties. Piemēram, ceturtdien uz
koncertu
"Mocarts. Vasks. Vivaldi četri gadalaiki" aicina Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Savukārt jau rīt kinolektoriju "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" noslēgs
apskats
par radošo neprātu latviešu īsfilmās. 
Vēl portālā Delfi:
VARAM rosinātā ideja, ka pašvaldības domes ārkārtas sēdes darba kārtībā drīkst iekļaut ne vairāk kā trīs jautājumus, nav atbalstāma, šodien
lēma
deputāti. Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji norādīja, ka neatbalsta šādus grozījumus, uzsverot, ka tā ir "likuma piesārņošana".


Rīgas dome
nolēmusi pētīt
galvaspilsētas ielu un ietvju kaisīšanu ar sāli. Šobrīd saistošie noteikumi neparedz, kādus pretslīdes materiālus pašvaldība izmanto – katrs nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs pats izvēlas, ko kaisīt.


Rīdzinieku vidū
mulsumu radījušas
"Rīgas siltuma" sūtītās vēstules par parādiem saistībā ar piegādāto siltumenerģiju mājokļiem. Iedzīvotājos raisās neizpratne, kas īsti notiek starp pašvaldības uzņēmumu "Rīgas namu pārvaldnieks" un daļēji pašvaldībai piederošo "Rīgas siltumu". 


Bijušo Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī šorīt
aizturējusi
policija. Izmeklēšana par iespējamu Muamara Kadafi vadītās Lībijas finansējumu priekšvēlēšanu kampaņai, kas Sarkozī atnesa uzvaru 2007. gadā, uzsākta jau 2013. gadā. Sarkozī, kurš ieņēma prezidenta krēslu no 2007. līdz 2012. gadam, līdz šim noliedzis nelegālu kampaņas finansēšanu.


Aptuveni divas nedēļas pirms savas nāves pasaulslavenais britu fizikas teorētiķis Stīvens Hokings kādā vārdā pagaidām neminētā zinātniskajā žurnālā iesniedzis publicēšanai savu
pēdējo pētījumu
. "Viegla izeja no bezgalīgās izplešanās?", iespējams, atklājot formulas, lai pierādītu citu visumu eksistenci un noteiktu mūsu Universa galu.
Dienas versija:
Rīgas Stradiņa universitātes Humanitāro zinātņu katedras docents Ivars Neiders
ieslīdzis
pārdomās par to, kas ir humānisms. Viņu iedvesmojis atgadījums Lielbritānijā, kur uzturēšanās liegta pakistānietim, kurš sevi saucis par humānistu, bet nav varējis uzskaitīt nedz Platonu, nedz Aristoteli, kad institūcijas viņam lūgušas nosaukt humānismu aizstāvējušus sengrieķu filozofus. "Ja mēs izvirzītu šādu prasību, piemēram, kristiešiem, tad izrādītos, ka tikai neliela daļa cilvēku, kas sevi uzskata par kristiešiem, būtu īsti kristieši, jo tikai tie, kas ir rūpīgi studējuši kristīgo teoloģiju, būtu spējīgi izskaidrot trīsvienības doktrīnu," raksta Neiders.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!