Domburs jautā un atbild
Februāra vidū Latviju satricināja divi skandāli finanšu sfērā, iegūstot ļoti plašu rezonansi visā pasaulē – ASV paziņojums par sankcijām pret "ABLV" banku un Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšana aizdomās par kukuļņemšanu. Mēneša laikā sekojuši ļoti daudzi notikumi, paziņojumi, raksti un arī intervijas, tāpēc žurnālists Jānis Domburs
apkopo
būtiskākos secinājumus un jautājumus par notikušo un turpmāk gaidāmo.


Izmaiņas vadībā
veikusi
viena no nerezidentu bankām "Baltic International Bank". Līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Ilona Guļčaka turpmāk būs bankas padomes locekle. Atgādinām, ka banku uzraugs 2016. gadā sodīja Guļčaku ar 25 tūkstošu eiro naudassodu un banku ar 1,1 miljona eiro sodu par pārkāpumiem naudas atmazgāšanas novēršanas un klientu izpētes jomā.


Izmaiņas
notikušas
arī VID veidotajā nodokļu parādnieku topā. Līdzšinējo lielāko nodokļu nemaksātāju jeb tā dēvēto svešo parādnieku, kura saistības bija 28,13 miljoni eiro, marta sākumā nomainījis Latvijā reģistrēts, taču jau par maksātnespējīgu atzīts uzņēmums. Parādu kopsumma kopš februāra sarukusi līdz 1,008 miljardiem eiro.
Atskats 16. marta vēsturē
1944. gada 16. martu uzskata par pirmo un vienīgo reizi, kad abas Latviešu leģiona divīzijas kopā devās kaujā, ierakstot šo datumu Latvijas militārajā vēsturē. Izvērtējot 16. marta kaujas nozīmi, latviešu vēsturnieki
secina
, ka šī diena ir guvusi krietni lielāku skanējumu ar politizētajiem leģionāru piemiņas pasākumiem, nevis kā ievērojama un stratēģiski svarīga latviešu vienību kauja 2. pasaules kara frontēs.


Šodien Rīgā notika vairāki leģionāru piemiņai veltīti pasākumi. Gājienā uz Brīvības pieminekli
devās
vairāki simti cilvēku. Policija aizturēja un vēlāk atbrīvoja divus nemiera cēlājus. Kopumā diena aizritēja mierīgi un arī ārvalstu mediji šogad Rīgai īpašu
vērību nepievērš
.


Vēl rīt Latvijas Kara muzejā vari paspēt aplūkot latviešu leģionāru
piedurkņu uzšuves
.
Pārdaugavas mafiozo indēšana
Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa indēšanas gadījums Lielbritānijā licis ne tikai britu tiesībsargiem rūpīgāk pārskatīt citu spiega ģimenes locekļu un Putina kritiķu nāves gadījumus, bet mudinājis arī Jaunzēlandes policiju
atkārtoti pārbaudīt
2006. gada incidentu Oklendā, kad, iespējams, mēģināts noindēt bijušo padomju spiegu un "Pārdaugavas grupējuma" mafijas darboni Borisu Karpičkovu.


Mediji
vēsta
, ka Skripaļa indēšanai izmantotā viela bijusi paslēpta viņa meitas Jūlijas ceļojuma somā, ar kuru viņa īsi pirms incidenta atbraukusi no Maskavas. Inde, iespējams, paslēpta kādā apģērba gabalā, kosmētikā vai dāvanā, kas atvērta dubultaģenta mājās.


Tikmēr Madridē izcēlušās vardarbīgas
sadursmes
starp migrantiem un drošības spēkiem. Protestētāji tādējādi pauduši atbalstu Mmamem Mbagem – senegāliešu ielu tirgotājam, kuram uz ielas apstājusies sirds. Citi tirgotāji stāstījuši, ka Mbage pakritis uz ielas pēc tam, kad pašvaldības policisti uz motocikla bija dzinušies viņam pakaļ vairākus kvartālus.
Vēl portālā Delfi:
Pie Saeimas frakcijām nepiederošais deputāts Inesis Boķis
atbrīvots
no partijas "Valmiera un Vidzemei" valdes. Boķis iepriekš bijis Valmieras mērs, 12. Saeimā ievēlēts no "Vienotības" saraksta, taču pēdējā laikā balsojumos pieslējās ZZS pozīcijai un plāno no šī saraksta kandidēt rudenī.


Rīgas domes Satiksmes departaments
rosina
brūkošās Vanšu tilta kāpnes pilnībā pārbūvēt. Šī pārbūve varētu ilgt aptuveni gadu un izmaksāt 100 tūkstošus eiro. Līdz tam tilta kāpnes Daugavas labajā krastā paliks slēgtas.


"Alfa Romeo" ir ne vien praktiska ikdienas automašīna, bet arī ātra sacensību trasē. Taču kādēļ tās logotipā ir krusts un čūska, kura rij saracēnu? Vai – kas kopīgs ir "Alfa Romeo" un "Ferrari"? Par to – 10 interesantāko faktu
izlasē
par šī īpašā ražotāja vēsturi un tagadējiem modeļiem.


"Delfi" kultūras sadaļa joprojām nepacietīgi gaida Londonas grāmatu tirgu, laiku īsinot ar
rakstu
par 10 zīmīgiem Latvijas rakstnieču prozas darbiem.


Indras Komarovas ikdiena paiet, lolojot savu zīmolu "Talented", kā arī lasot lekcijas nākamajai modes paaudzei. Indra atzīst, ka mode ir viņas darbs un hobijs, bet radīšana – organiska vajadzība. Par pašiem pirmsākumiem, eksperimentiem krīzes laikā, zīmola radīšanu, kā arī par modi kopumā
stāsta pati Indra
.
Dienas versija:
"Nav biznesa, kurā nepastāv riski,"
raksta
pašlikvidēties lēmušās "ABLV" bankas padomes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs. Viņš vēlas izskaidrot, kas bija "ABLV", ko tā darīja un, kāpēc tai lemta bojāeja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!