Parāds nav brālis
Starp 53 tūkstošiem VID publiskotajiem nodokļu parādniekiem pirmajā vietā atrodams Latvijā nereģistrētais uzņēmums "Polietica Plastic Setr" jeb tā dēvētais "svešais" parādnieks ar 28,13 miljonu eiro saistībām pret valsti. Kopš 2012. gada ES dalībvalstis cita citai
palīdz piedzīt parādus
. Mūsu biežākie sadarbības partneri abos virzienos ir Lietuva un Igaunija. Parādus, iekrājumus un garāžas iemītniekus lēnām
sāk deklarēt amatpersonas
. Visnaskākais šogad bijis Guntis Kalniņš no ZZS.


Daudz grūtāk ir izsekot čaulas uzņēmumiem, kam īsti nav pat adreses, saimnieciskās darbības un grāmatvedības. Latvijas
banku klientu lokā
ir 26 tūkstoši šādu veidojumu, tai skaitā arī divas Latvijas izcelsmes čaulas kompānijas. Lai gan pret kopējo kontu skaitu čaulu ir maz, to veikto transakciju apmērs ir milzīgs – līdz pat 44,5% no ienākošajiem maksājumiem ārvalstu klientu segmentā.


Tikmēr Saeimas atbildīgā komisija
lēmusi
iepriekš Latvijas Bankas kritizētā un tās darbību regulējošā likumprojekta vietā virzīt komisijas veidotu alternatīvu, kas arī paredz, ka Latvijas Bankas prezidents šo amatu varēs ieņemt ne vairāk par diviem termiņiem pēc kārtas. Bet šķēpus Saeimā šodien lauza Finanšu un Labklājības ministrijas, jo to
viedokļi
par otrā pensiju līmeņa uzkrājuma mantošanu ir atšķirīgi.
Izraida Krievijas diplomātus
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņoja ka Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanā vainojama Krievija un šī incidenta dēļ
izraidīs 23 Krievijas diplomātus
. Viņas ieskatā pastāv tikai divi notikušā scenāriji – vai nu slepkavības mēģinājumu īstenojusi Krievija vai arī tās valdība zaudējusi kontroli pār militāra līmeņa nervu aģentu. Ņemot vērā, ka Kremlis nav sniedzis nekādu skaidrojumu, ka tā būtu pazaudējusi šādu indi, Lielbritānijai atliek secināt, ka vainojama Krievija.


Iespējams, ka šie apvainojumi Vladimiram Putinam nevis kaitē, bet gan uzlabo viņa tēlu. Kenana institūta pētnieks Metjū Rojanskis
norāda
, ka Putins vēlēšanu kampaņā vēlas demonstrēt – Krievijai uzbrūk, bet viņš valsti aizstāv, līdz ar to "ir iespējams, ka krīzes provocēšana ar Rietumiem šajā brīdī ir mēģinājums panākt Rietumu līderu asu reakciju, panākot dramatizētus nosodījumus un brīdinājumus, kas Putinam tieši šobrīd ir vajadzīgi."


Tikmēr mūsu kolēģis Eiroparlamentā noskaidroja, ka Eiropas Savienība
nepaliks atbildi parādā
Donaldam Trampam par paaugstinātajiem importa tarifiem tēraudam un alumīnijam. Eiroparlaments arīdzan
iesaka
attiecības ar Lielbritāniju definēt asociācijas nolīgumā, ir vienojies par nākamā savienības daudzgadu
budžeta vadlīnijām
, kā arī finanšu noziegumu izpētes komitejā
iekļāvis
Krišjāni Kariņu un Robertu Zīli.
Kritušie basketbola skandālā
Latvijas Basketbola savienība pēc šantāžas un izspiešanas skandāla sasauktajā ārkārtas valdes sēdē
lēma
no amata atbrīvot finanšu direktoru Arvīdu Grigaļāviču. Valde gan neapsprieda ģenerālsekretāra Edgara Šnepa rīcību, lūdzot bijušajam izlašu direktoram Mārim Jučmanim veikt ziedojumu. Pats Šneps šodien
kategoriski noliedza
, ka viņš būtu šantažējis un draudējis Jučmanim, un viņš līdz šim savus pienākumus pildījis pēc labākās sirdsapziņas.


No potenciāliem skandāliem izvairīsies Kazahstāna un Norvēģija – abas valstis
atteikušās
no cīņas par 2026. gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanu. Spēkoties turpina Kanāda, Japāna, Šveice, Austrija un Zviedrija, kura kamaniņu sporta, skeletona un bobsleja sacensību aizvadīšanai varētu piesaistīt Siguldas trasi Latvijā.


Savukārt apņēmības pilna ir Islandes futbola komanda,
gatavojoties atkārtot
2016. gada Eiropas čempionāta panākumu stāstu arī šāgada Pasaules kausa finālturnīrā Krievijā. Islandes futbola izlase Eiropas čempionāta negaidīti aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam un tika nodēvēta par "Pelnrušķīti", kuras "pasaka" pārsteidza visu futbola pasauli.
Vēl portālā Delfi:
Jautājums par
grozījumiem
Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredzētu aizliegt nedzemdējušām sievietēm kļūt par olšūnu donorēm, laiku pa laikam kļūst par politiķu un sabiedrības diskusiju objektu. Tiesībsarga pozīcija joprojām ir nemainīga – šādi ierobežojumu ir pretrunā ar Satversmi, un ir arī sievietes, kas nebaidītos par savām tiesībām cīnīties tiesas zālē.


Vairāku tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji Saeimas Juridiskajā komisijā šodien
iebilda
pret "oligarhu lietas" krimināllietas materiālu publiskošanu sabiedrības interesēs, jo šīs informācijas publicēšana apdraud Satversmē noteiktās indivīdu pamattiesības. Likumprojektus apspriest deputāti turpinās pēc Lieldienām.


Lai izvairītos no situācijas, kurā galvaspilsētas daudzdzīvokļu nami noveco tik ļoti, ka tos vairs nav iespējams atjaunot, "Rīgas namu pārvaldnieks"
plāno
namu kvartālus atjaunot tipveidā pēc vienota renovācijas projekta. Tā kā remontdarbi līdz šim veikti izlases veidā, turpmāko 10 līdz 15 gadu laikā daļa ēku varētu tik ļoti novecot, ka ar daļējiem atjaunošanas darbiem vairs nepietiks.


Biļetes uz nākamajiem Dziesmu svētkiem būs personalizētas,
sola
svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča. Viens no variantiem – piešķirt biļetes vien dalībniekiem un viņu piederīgajiem. Bet tas izslēdz visu pārējo pieeju pasākumam, kas top par valsts naudu. Tāpat atkal aktualizēts izlozes variants, kas pasaulē ir daudz pielietots.


Ja tev šķiet, ka trešdienas ir grūtas, atceries – kādam iet vēl grūtāk. Piemēram, Pļavniekos kāda autovadītāja dīvainā kārtā
netika galā
ar sava spēkrata vadību.
Dienas versija:
“Dzīvē daudzreiz gadās tā, ka pēc notikušā šķiet – tas taču bija acīmredzams. Visgrūtākais ir notikumus un tendences izprast jau laikus, kas īpaši būtiski ir tad, ja apspriežamais jautājums ir demokrātijas nāve,”
raksta
Hārvarda Universitātes Starptautiskās attīstības centra direktors Rikardo Hausmans. Viņš pievēršas demokrātijas nāvei Venecuēlā, secinot, ka stabila demokrātija nevar pastāvēt, ja tai ir jāpastāv līdzās lielai, totalitārai politiskajai partijai, kas var baroties no korumpētas, naudu atmazgājošas elites līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!