Ziemeļkoreja un 'ABLV'
Vakar Latviju
pāršalca ziņa
, ka aizdomās par naudas atmazgāšanu, korupciju un saistību ar Ziemeļkorejas ballistisko raķešu piegādi ASV Finanšu noziegumu novēršanas tīkls liedzis "ABLV" bankai piekļuvi ASV finanšu sistēmai, kas izpaužas kā liegums norēķināties dolāros. Tīkls ziņo, ka pērn brīžos, kad bankas vadība saskārusies ar pretestību tās augstā riska biznesam, ar kukuļiem ietekmētas Latvijas amatpersonas.


Banku uzraugs "fuktuks" uzsvēra, ka "ABLV" pati ir atbildīga par turpmāko risinājumu vadību, veicot attiecīgu saziņu un darbu ar paziņojuma autoriem. Latvijas Komercbanku asociācija
pauda
savu neiecietību pret pārkāpumiem, aicinot uzraugus novērst sistēmas trūkumus, bet tiesībsargājošās iestādes vērsties pret likumpārkāpējiem. Pārbaudi par kukuļdošanas atziņām jau
sācis KNAB
.


Savukārt pati "ABLV"
noliedz
jebkādas nelikumības, norādot, ka apsūdzības nodara kaitējumu bankas reputācijai. "ABLV" ir trešā lielākā banka Latvijā. Pērn deviņos mēnešos tā strādāja ar 40,84 miljonu eiro peļņu. Bankas lielākie akcionāri ir Oļegs Fiļs, Ernests Bernis un Nika Berne.
Pusmiljons par brīvību
Apcietinātajam maksātnespējas administratoram Mārim Sprūdam tiesa
devusi iespēju
iznākt no cietuma, ja viņa pārstāvji mēneša laikā iemaksās drošības naudu pusmiljona eiro apmērā. Sprūda advokāts skaidro, ka bez trešo personu iesaistes šādu summu būs grūti savākt, jo vairums administratora mantas ir arestēta.


Prokuratūra tiesai
nosūtījusi
tā saukto vēja parka attīstītāja "Winergy" krimināllietu par vairāk nekā 15 miljonu eiro izkrāpšanu no "Norvik bankas". Bet Ģenerālprokuratūra
izvērtējusi
"oligarhu lietas" komisijas aicinājumu pārbaudīt kriminālprocesa sākšanas pamatotību un izmeklēšanu. Nolemts komisiju neveidot, bet kriminālprocesā pieņemtos lēmumus uzdots pārbaudīt virsprokuroram.


Aizdomās par kukuļņemšanu
aizturēts
"Rīgas centrāltirgus" Tirdzniecības organizēšanas nodaļas vadītājs Aivo Bruģis. Darba attiecības ar viņu ir pārtrauktas. Kopš jaunā gada nestrādā arī Āgenskalna tirgus. Te atradīsi kadrus no pamestās tirgus teritorijas, kā arī izklāstu par to, kad tirgus atkal vērs durvis apmeklētājiem.
Ieskats laulību kursos
Mūsu žurnālisti bija vieni no retajiem Tieslietu ministrijas izloloto pirmslaulību kursu apmeklētājiem. Lai gan laulības nesekoja, mēs
tikām pie dažādām zinībām
par ģimenes budžetu, hormoniem un bērniem, kā arī Katoļu baznīcas pārstāvja dāvātas itāļu publicista Masimo Introvinje grāmatas, kurā esot atmaskoti homoseksuālistu, feministu un genderistu īstie nolūki – ģimenes koncepta iznīcināšana.


Pēc 36 gadu kalpošanas Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā mācītājs Juris Rubenis
atstājis amatu
. Lai gan pērn aprīlī luteriskās baznīcas mācītāju sanāksmē
skarts jautājums
par Rubeņa vietu baznīcā, baznīca norāda – aiziešana bijusi paša mācītāja izvēle. Viņš mums
pastāstīja
, ka turpinās skolotāja gaitas un paliks Rīgas Lutera draudzes loceklis, bet lēmumu pamest mācītāja amatu pieņēmis pēc ilgām pārdomām gan pašam par sevi, gan par baznīcu.


Pārdomas par Finanšu ministrijas izloloto nodokļu reformu radušās kādai triju bērnu māmiņai, kura mums
pastāstīja
, ka alga šogad kļuvusi mazāka. Vainīgs ir diferencēts neapliekamais minimums, ko VID šim gadam aprēķinājis mazāku, bet atgūstams būs vien nākamgad. Kamēr māmiņa uzstāj, ka nauda viņai ir ļoti nepieciešama, ministrija māca likumus un skaidro, ka katram pašam jāzina tā iespējas.
Vēl portālā Delfi:
Saeimas atbildīgā komisija šodien
atbalstīja
likuma par pāreju uz mācībām latviešu valodā virzīšanu uz pirmo lasījumu. Sēdes izskaņā izglītības ministrs Kārlis Šadurskis rezumēja, ka "latviešu valoda nav ļaunums un latviešu valodu katrs var iemācīties". Tikmēr iesniegumu komisija
noraidīja
vairāk nekā 14 tūkstošu iedzīvotāju portālā "Manabalss.lv" parakstīto iniciatīvu par bilingvālās izglītības saglabāšanu.


Latvijas Ārstu biedrība pie amatpersonām vērsusies ar
vēstuli
, kurā pauž bažas par aizdomīgām sakritībām un pārspīlētu bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži"" nomelnošanas kampaņu, kas varētu būt saistīta ar plāniem slimnīcu slēgt un ēku pārvērst par SPA viesnīcu. Tikmēr pie Saeimas šodien
sastapām
kādu vientuļu protestētāju, kurš vairākas stundas ar plakātu rokās vaicāja – kurš atbildēs par kāda "Ainažu" darbinieka nāvi.


Tīmeklī
noplūduši
padomju propagandas stilistikā ieturēti attēli, ar kuru palīdzību Krievijas armijā cer cīnīties pret "selfiju karavīru" veicinātajām informācijas noplūdēm.
Šeit
vari lasīt stāstu, kā "Vice" žurnālists, izmantojot selfijus, atmaskoja Krievijas karavīru klātbūtni Ukrainā.


Mūsu kamaniņu braucēju brālīgajam duetam Andrim un Jurim Šiciem šodien
izdevās iekļūt
olimpiskajā sešiniekā. Tomass Dukurs mums
pastāstīja
, ka ir labi sagatavojies olimpiskajām spēlēm, tomēr pēdējos treniņus traucējuši mainīgie laika apstākļi un neizprotamā loģistika.


Austriešu gleznotāja Gustava Klimta zīmējums, kas pazuda no muzeja Austrijā,
uziets
nesen mirušas sekretāres skapī. Sieviete, kura piesavinājās un noslēpa mākslas darbu, atstājusi pēcnāves vēstuli, kurā aprakstīta zīmējuma atrašanās vieta un lūgts atdot to īpašniekiem pēc viņas nāves, ziņo ārvalstu mediji. Starp citu – Donam ir
jauna dziesma
!
Dienas versija:
Daudziem šķiet, ka mākslīgā intelekta uzvaras gājiens ir bīstams, jo novedīs pie darbavietu masveida zaudēšanas. Taču vēstures un starptautisko attiecību profesors Prinstonas Universitātē Herolds Džeimss
brīdina
– sekas būs vēl šausminošākas. Vēsturnieks brīdina, ka sapnis par mūžīgo atpūtu var pārvērsties par murgu, jo "tas, ka nav vajadzības regulāri domāt, nesniedz nedz mierinājumu, nedz baudu. Gluži pretēji, tam ir tendence novest pie garīgās un fiziskās veselības un dzīves kvalitātes pasliktināšanās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!