Foto: Publicitātes foto
Rīgā notiek nebijis eksperiments. Attīstības finanšu institūcija ALTUM sadarbībā ar Rīgas domi un Rīgas namu pārvaldnieku organizē pasākumu, kurā aicinās garāko māju ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā pieteikties daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes (DME) programmai, lai nosiltinātu māju un sāktu taupīt. Ir aprēķināts, ka garākā māja Rīgā, tautā saukta par "Lielo Ķīnas mūri" Ziepniekkalnā, kas atrodas Ozolciema ielā 18 un ir teju 500 metrus gara, nosiltinot ietaupītu 55 procentus no kopējā mājas siltumenerģijas patēriņa jeb vidēji 200 eiro gadā 60 kvadrātmetrus plašam dzīvoklim.

Reinis Bērziņš, ALTUM valdes priekšsēdētājs: "Ozolciema ielas 18. nama, tāpat kā vairums pirms vairākiem gadu desmitiem celto daudzstāvu dzīvojamo namu, tehniskais stāvoklis un inženiersistēmas laika gaitā ir novecojušas. Tas nozīmē, ka katru dienu māja zaudē naudu kopā ar siltumu. Taču to var mainīt, veicot māju atjaunošanu un siltināšanu. Ar šo nebijušo eksperimentu vēlamies parādīt ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kurš dzīvo daudzdzīvokļu namos, ka, ja Latvijā garākā jeb 11 kāpņu telpu, vairāk nekā 350 dzīvokļu un vairāk nekā 1000 iedzīvotāju māja var vienoties par tās atjaunošanu, tad to var izdarīt ikviens!"

Savukārt ALTUM Energoefektivitātes programmu departamenta vadītājs Ingus Salmiņš akcentē, ka "ALTUM ir aprēķinājis, ka, piešķirot grantu jeb dāvinājumu 50 procentu apmērā no kopējām projekta izmaksām, Ozolciema ielas 18 iedzīvotāju bankas aizņēmuma atmaksa tiks nosegta ar būtiskiem ietaupījumiem no samazināta siltumenerģijas patēriņa, samazinātiem nākamo periodu remontdarbu izdevumiem, karstā ūdens sagatavošanas un cirkulācijas izdevumiem, apsaimniekošanas maksas samazinājuma, kā arī nekustamā īpašuma nodokļa atlaides. Tā kā Ozolciema ielas 18. nams ir garākā un lielākā māja Latvijā, tad pēc mūsu speciālistu aprēķiniem renovācija šai mājai ir visrentablākā."

Lai informētu garākās mājas Latvijā iedzīvotājus par mājas renovācijas ieguvumiem un mudinātu pieteikties programmas atbalstam, ALTUM sadarbībā ar Rīgas domi un Rīgas namu pārvaldnieku organizē pirmo publisko Ozolciema ielas 18. nama iedzīvotāju sanāksmi šī gada 11. septembrī pulksten 18.30 mājas pagalmā. Tajā piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, ALTUM Energoefektivitātes programmu departamenta vadītājs Ingus Salmiņš, Rīgas namu pārvaldnieks pārstāve Signe Kajaka un ALTUM energoefektivitātes eksperts dr. Aldis Greķis. Uz publisko sanāksmi aicināti Ozolciema ielas 18 iedzīvotāji un citi interesenti par energoefektivitātes programmu.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs informē, ka "Tautā bieži par "Ķīnas mūri" dēvētā slavenā Ziepniekkalna nama iedzīvotāji var rēķināties ar ALTUM līdzfinansējumu ēkas siltināšanai. Savukārt no Rīgas domes šī nama iemītnieki var iegūt 50 procentu līdzfinansējumu to remontdarbu veikšanai, kas nav saistīti ar ēkas siltināšanu, piemēram, kāpņu telpu remontiem."

"Rīgas namu pārvaldnieks" valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis: "Mūsu līdzšinējā pieredze dzīvojamo māju atjaunošanā, piesaistot Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu, liecina, ka jau neilgi pēc būvdarbu pabeigšanas mājas iedzīvotāji pamana pozitīvas izmaiņas un uzlabojumus savā mājoklī. Iedzīvotāji pamana, ka dzīvoklī ir siltāk un kopējās apkures izmaksas ir daudz zemākas. Kā arī vizuālās pārmaiņas motivē citu māju iedzīvotājus interesēties par savas mājas atjaunošanas iespējām. Mēs vienmēr konsultējam un atbalstām klientus, kuri vēršas ar jautājumiem – palīdzam organizēt kopības lēmuma pieņemšanu, kā arī pilnībā organizējam visus tālākos procesus dalībai ALTUM programmā. Šobrīd jau 30 "Rīgas namu pārvaldnieks" apsaimniekoto māju kopīpašnieki ir pieņēmuši lēmumu par savas mājas atjaunošanu. Pārējos klientus aicinām nepalaist garām šo izdevību!"

Programma tiek īstenota ar ES struktūrfondu finansējumu, un līdz 2022. gadam no Eiropas Reģionālās attīstības fonda būs pieejami 166 miljoni eiro, savukārt, piesaistot banku finansējumu māju renovācijai, pieejamais finansējums sasniedz pat 300 miljonus eiro. Ar programmas atbalstu visā Latvijā piecu gadu laikā plānots atjaunot vairāk kā 1000 daudzdzīvokļu mājas. Līdz pat 50 procentiem no izmaksām, kas tiks tērētas māju energoefektivitātes uzlabošanas darbiem, iedzīvotāju vietā tiks segtas no ES līdzekļiem. Pārējās izmaksas iespējams saņemt kā bankas aizdevumu, turklāt dzīvokļu īpašniekiem nav jāieķīlā savi dzīvokļi.

Plašāka informācija par valsts atbalsta programmu māju energoefektivitātes uzlabošanas programmu pieejama ALTUM interneta vietnē: https://www.altum.lv/lv/jaunumi/aicinam-pieteikties-maju-energoefektivitates-uzlabosanas-atbalsta-programmai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!