Foto: Sadales tīkls AS publicitātes foto
Lai nodrošinātu ilgtspējīgu un līdzsvarotu elektrotīklu attīstību, AS "Sadales tīkls" visā Latvijā turpina realizēt nozīmīgus elektroapgādes investīciju projektus, paaugstinot elektroapgādes drošumu un kvalitāti valsts iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Ilgtspējīga elektrotīkla atjaunošanas minimālā prasība ir to modernizēt atbilstoši klientu vajadzībām un katru gadu pilnībā atjaunot vismaz 2% no kopējā elektrotīkla apjoma. Šogad plānoto elektrotīkla rekonstrukcijas un uzlabošanas projektos AS "Sadales tīkls" ieguldīs 106 miljonus eiro.

Ik gadu jāatjauno vismaz 2% no elektrotīkla
"AS "Sadales tīkls" ilgtermiņā ir izvirzījusi prioritātes, kas saistītas ar elektroenerģijas sadales sistēmas drošuma un kvalitātes paaugstināšanu. Katru gadu pilnībā jāatjauno vismaz 2% no kopējā elektrotīkla apjoma un ik gadu nepieciešams rekonstruēt un atjaunot elektrolīnijas vidēji 1600 km garumā. Atbilstoši pieejamajam finansējumam tas ir minimālais apjoms, kuru AS "Sadales tīkls" ir novērtējusi kā kompromisa variantu starp iedzīvotāju un uzņēmumu maksātspēju un objektīvu nepieciešamību tīkla atjaunošanā," skaidro AS "Sadales tīkls" izpilddirektors Andis Pinkulis. "Aptuveni 50% no valsts kopējā elektrotīkla vēl aizvien ir "padomju laika mantojums" un tas vairs neatbilst ne klientu mūsdienu vajadzībām un prasībām pēc kvalitatīvas elektroenerģijas piegādes, ne arī iedzīvotāju apdzīvotības blīvumam un elektroenerģijas patēriņa apjomam – tur, kur bija padomju saimniecības un lielas rūpnīcas, šobrīd bieži vien vairs ir tikai pamestas ēkas, bet kādreizējo pļavu vietā piepilsētās tagad ir plaši jauno projektu ciemati vai arī attīstījusies uzņēmējdarbība. Tādēļ atbilstoši pieejamajam finansējumam AS "Sadales tīkls" turpina plānveidīgi atjaunot un rekonstruēt elektrotīklu, veikt vadu un balstu nomaiņu, zemsprieguma un vidējā sprieguma gaisvadu līniju pārbūvi kabeļu līnijās, veikt elektrolīniju trašu attīrīšanu no kokiem un krūmiem, kā arī turpina attīstīt elektrotīkla digitalizāciju. Tas, cik daudz un efektīvi tiek ieguldīts elektrotīkla pārbūvē šobrīd, noteiks, kāda būs elektroapgādes kvalitāte un izmaksas turpmākajos 30-50 gados, jo tas ir laiks, kādu vidēji kalpo elektrotīkla elementi," norāda A. Pinkulis.

Efektīvi investējot, bojājumu gadījumos elektroapgāde tiek atjaunota ātrāk
Iepriekšējos gados paveiktā darba efektivitāti apliecina elektroapgādes kvalitātes rādītāji, kas ietekmē ikvienu Latvijas iedzīvotāju – neplānoto elektroapgādes pārtraukumu skaits (nozares rādītājs - SAIFI) un ilgums (nozares rādītājs - SAIDI). Tiecoties sasniegt Eiropas vidējo līmeni, AS "Sadales tīkls" ir samazinājusi SAIDI koeficientu vienam klientam teju trīs reizes - no 293 minūtēm 2011.gadā uz 104 minūtēm 2016.gadā, savukārt elektroapgādes pārtraukumu skaits samazināts no 5,6 reizēm uz vienu lietotāju 2011.gadā uz 2,2 reizēm 2016.gadā. Rezultāti atspoguļo ieguldīto darbu iepriekšējos gados, tādēļ AS "Sadales tīkls" turpina mērķtiecību darbu, lai uzlabotu sniegto pakalpojumu kvalitāti un sasniegtu Eiropas valstu vidējo līmeni. Savukārt, lai elektroapgādes pārtraukumi pēc iespējas mazāk ietekmētu lietotājus, uzņēmumā nepārtraukti tiek pilnveidoti un uzlaboti darba procesi, paaugstināta darbinieku profesionālā kompetence, veiktas personāla un kvalificēto būvdarbu veicēju apmācības.

Elektroapgādes drošums un kvalitāte ietekmē tautsaimniecības attīstību
Tautsaimniecības attīstību būtiski ietekmē elektroapgādes drošums un kvalitāte. Klienti vēlas, lai elektroapgāde būtu nepārtraukta un atbilstošā kvalitātē, turklāt katra elektrības pārtraukuma minūte vai sprieguma svārstības ietekmē konkrēta uzņēmuma darbību un sagādā neērtības iedzīvotājiem. Lai elektrotīkls būtu drošs, efektīvs un klienti saņemtu kvalitatīvu un nepārtrauktu elektroenerģijas piegādi, ikdienā tiek veikts nozīmīgs preventīvs tehnisko pasākumu kopums. Rūpīgi izvērtējot katra investīciju projekta nozīmīgumu klientu elektroapgādes uzlabošanā, AS "Sadales tīkls" ik gadu elektrotīkla attīstībā iegulda aptuveni 100 miljonus eiro, plānveidīgi veicot gaisvadu līniju pārbūvi kabeļu līnijās, vidējā sprieguma elektrotīkla automatizāciju, transformatoru apakšstaciju rekonstrukciju un izbūvi, atjauno 110/20/10kV (kilovoltu) apakšstacijas, veic jaunu apakšstaciju izbūvi tuvāk vietām ar lielāko elektroenerģijas patēriņu, vēsturiskā 0,23kV elektrotīkla rekonstrukciju Rīgas vēsturiskajā centrā, kā arī ik gadu tiek veikts apjomīgs elektrolīniju trašu uzturēšanas darbs. Katru gadu ap 900 km zemsprieguma un vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnijas stratēģiski svarīgās vietās tiek pārbūvētas par kabeļu līnijām. Īpaši svarīga ir vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīniju pārbūve par kabeļu līnijām kas šķērso mežainus apvidus, jo tās nodrošina elektroapgādi vairākiem tūkstošiem klientu un katru gadu, par kabeļu līnijām tiek pārbūvētas aptuveni 200 km vidējā sprieguma elektrolīniju. Tikpat nozīmīga Latvijas tautsaimniecības attīstībai ir digitālā elektrotīkla attīstība, jo moderns un efektīvs elektrotīkls ne vien paaugstina elektroapgādes drošumu un kvalitāti lietotājiem, bet arī veicina Latvijas tautsaimniecības, tehnoloģisko un industriālo nozaru attīstību un līdz ar to valsts konkurētspēju.

Visā Latvijā turpinās apakšstaciju rekonstrukcija un izbūve
Lai nodrošinātu kvalitatīvu un drošu elektroenerģijas piegādi uzņēmumiem un iedzīvotājiem visā Latvijā, šogad elektrotīkla attīstībā AS "Sadales tīkls" plāno ieguldīt 106 miljonus eiro un atjaunot 873 km vidējā sprieguma elektrolīnijas, tajā skaitā vidējā sprieguma gaisvadu līniju pārbūvi par zemē ieraktām kabeļu līnijām plānots veikt 203 km garumā, atjaunot zemsprieguma elektrolīnijas 890 km garumā, kā arī rekonstruēt vai no jauna izbūvēt 711 transformatoru apakšstacijas. Elektroenerģijas lietotāju prasība ir augsts elektroapgādes drošums, tādēļ pastiprinātu uzmanību AS "Sadales tīkls" pievērš savlaicīgai 110/20/10kV apakšstaciju atjaunošanai un jaunu apakšstaciju izbūvei, kas ir viens no svarīgajiem elektroapgādes objektiem. Apakšstacijas nodrošina elektroapgādi vairākiem tūkstošiem iedzīvotāju, uzņēmumiem un valsts nozīmes objektiem, kā arī to rekonstrukcija dod iespēju pie elektrotīkla pieslēgt jaunus elektroenerģijas lietotājus, un tāpēc šogad turpinās sadales elektroietaišu rekonstrukcija un pārbūve apakšstacijās "Daugavpils", "Jāņciems", "Bolderāja II", "Miezīte" Jelgavā, "Ķemeri", "Priekule", "Centrālā", kas atrodas Rīgā, Lāčplēša ielā, "Viļaka", "Bišuciems", "Rūjiena" un sadarbībā ar AS "Augstsprieguma tīkls" jaunu apakšstaciju "Koknese", "Skrunda", "Skanste" un "Stīpnieki" lidostas "Rīga" apkaimē izbūve, kas būs uzņēmējdarbības attīstībai nozīmīgs priekšnosacījums, jo, vērtējot teritorijas nākotnes attīstības plānu, objektiem šajās vietās būs nepieciešami papildus lielas jaudas elektrotīkla pieslēgumi, veicinot būvniecības un uzņēmējdarbības attīstību.

Elektrotīkls kļūst digitāls un attālināti vadāms
Viens no AS "Sadales tīkls" mērķiem ir digitālā elektrotīkla attīstība, kas nozīmē elektrotīkla automatizāciju, pakāpeniski ieviešot digitālā elektrotīkla elementus – bojājumu vietas uzrādītājus, attālināti vadāmus jaudas slēdžus, kā arī viedās elektroenerģijas uzskaites, kurus jau šobrīd novērtē vairāk nekā 280 tūkstoši objektu īpašnieki un elektroenerģijas tirgotāji. Šogad visā Latvijā plānots uzstādīt 110 tūkstošus viedo elektroenerģijas skaitītāju - ieguvums gan klientiem, gan elektroenerģijas tirgotājiem ir detalizēta informācija par elektroenerģijas patēriņu, iespēja realizēt energoefektivitātes pasākumus, bet AS "Sadales tīkls" tā ir iespēja samazināt nepieciešamību apmeklēt klientu objektus, lai veiktu patērētās elektrības uzskaites pārbaudes, kā arī elektrotīkla bojājumu gadījumos attālināti saņemt informāciju par radušos problēmu. Operatīvajam darbam uzņēmums izmanto vienotu datorizētu Dispečervadības sistēmu, ar kuras palīdzību attālināti elektroniskā vidē tiek veikta visa elektrotīkla uzraudzība un kontrole, elektrotīklā tiek uzstādīti bojājumu vietas uzrādītāji un attālināti vadāmi jaudas slēdži, kuri nodrošina iespēju attālināti vadīt elektrotīklu un veikt elektrolīniju pārslēgšanu. AS "Sadales tīkls" ir līdere starp Baltijas valstu sadales sistēmas operatoriem digitālā elektrotīkla attīstībā un uzņēmums nepārtraukti turpina sekot un izvērtēt Eiropas sadales sistēmas operatoru pieredzi, efektīvākos un ekonomiski izdevīgākos elementus ieviešot Latvijas elektrotīklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!