Foto: AP/Scanpix

Pēc 21. novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas, kurā, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, daļa Latvijas sabiedrības nolēmusi boikotēt šo veikalu tīklu un uz to aktīvi aicina sociālajos tīklos.

Aicinājumu vilnis sava veida augstāko punktu sasniedzis ceturtdien, 28. novembrī, kad sociālajos tīklos izplatīta mediju speciālistes Sanitas Jembergas sagatavotā vēstule Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei, kurā pausta apņemšanās boikotēt "Maxima" veikalu ķēdi.

Vēstulē lakoniski izstāstīti pēdējās nedēļas notikumi, kā arī pieminēts "Maxima Latvija" vadītāja Gintara Jasinska komentārs par premjerministra Valda Dombrovska ( V) demisiju, kurā viņš norādījis, ka atkāpjas tie, kuri jūtas vainīgi, kas šokējis daudzus Latvijas iedzīvotājus un mudinājis apņemties sākt veikalu ķēdes boikotu.

Tāpat vēstījumā Grībauskaite tiek lūgta iesaistīties situācijas atrisināšanā, lai nepieļautu, ka tiek sabojātas Latvijas un Lietuvas attiecības.

"Latvijas tautai šobrīd ir nepieciešams just, ka Lietuvas vadība ir viņu pusē. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka dažu lietuviešu bezatbildīgā rīcība nodara ļaunumu divu valstu attiecībām," teikts izplatītajā paziņojumā.


Vēstule strauji guvusi atsaucību sociālajos tīklos - to savos "Twitter" profilos ievietojuši daudzi, kuri pievienojušies idejai boikotēt "Maxima" veikalus, un ne viens vien arī paudis apņemšanos vēstuli personīgi nosūtīt kaimiņvalsts prezidentei.

Atbalstu boikotam izteikuši arī sabiedrībā zināmi cilvēki - basketbola eksperts Edgars Buļs, TV3 žurnālists Arnis Krauze, tāpat starp vēstules 'retvītotājiem' ir daudzi mediju pārstāvji.

"Facebook" tīklā tapusi īpaša "Maxima" boikota grupa, kas "izveidota, lai koordinētu "Maxima" boikota aktivitātes, ņemot vērā viņu necilvēcīgo rīcību Zolitūdes traģēdijas sakarā". Lapa strauji vāc sekotāju skaitu, un tās veidotāji aicina cilvēkus ceturtdien pulcēties pie "Maxima" bāzes vārtiem, lai "kopīgi uzsāktu informatīvi izglītojošu aktivitāti "Maxima" vadībai par cilvēkcienīgu rīcību Latvijā Zolitūdes traģēdijas sakarā".

Arī starp šovbiznesa pārstāvjiem ir tādi, kuri nolēmuši vairs nespert savu kāju "Maxima" veikalos - televīzijas producente Žaklīna Cinovska "Maxima" boikotu novērtējusi kā ļoti labu ideju, šādam viedoklim netieši pievienojusies arī aktrise Zane Vaļicka, kura psiholoģiski nespējot iepirkties šajā veikalā, un arī citi pauduši atbalstu uzsāktajai kustībai.

Tāpat kopš traģiskā negadījuma daudzi nolēmuši sagriezt savas "Maxima" kartes - ar pārgriezto karšu bildēm dalījusies dziedātāja Jenny May jeb Maija Stuģe, Jānis Iesalnieks un citi.







Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!