Foto: DELFI Aculiecinieks

Portāls "Delfi" savus lasītājus, kā katru gadu, aicināja iemūžināt adventes jeb gaidīšanas laikam darinātos adventes vainagus. Sava veikuma foto vai video reportāžu vari sūtīt vēl līdz 31. decembrim.

Kā liecina vairāk nekā 20 iesūtītās lasītāju reportāžas, vainagi tapuši gan no ierastajiem skuju koku zariem, bet arī no papardēm, dzijas, pat āboliem. Daļa lasītāju vainaga vietā izvēlējušies veidot dekorus, piemēram, kastēs, vai arī izmantojot dzīvus telpaugus.

Vēstīts, ka par būtisku adventes sastāvdaļu kopš 16. gadsimta ir kļuvis adventes vainags. Arī tam ir dziļa simboliska nozīme. Aplis simbolizē mūžību un vienotību. Vainagu veido no mūžzaļiem koku zariem – egļu, priežu, citās zemēs izmanto arī citus mūžzaļus augus. Arī tie simbolizē mūžību, kas mūs sagaida. Starp zaļajiem zariem var iepīt kādu violetu elementu – lentu, dziju, rotājumu, kas atgādina par noskaņu, kuru liturģijā simbolizē violetā krāsa.

Adventes vainagā izmanto četras vai piecas sveces. Tās simbolizē Kristus gaismu, kuru gaidām līdz ar Viņa ierašanos pasaulē. Ar katru svētdienu vainags paliek gaišāks, atgādinot, ka Kristus tuvojas. Piektā svece (ja to izmanto) tiek novietota vainaga vidū. Tā parasti ir lielāka par pārējām un baltā krāsā. Šo sveci aizdedzina Ziemassvētkos, un tā simbolizē jaundzimušo Kristu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!