Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāls "Delfi" publicē lasītājas Raēlas Pārslas viedokli par 30. novembrī Rīgā, Iļģuciema kultūras centrā atklāto mākslas izstādi "Lasījums".

"Bija piektdiena, 30. novembris. Caur "Facebook" sienu biju padzirdējusi par kādas izstādes atklāšanu, ko organizē "Brīvā mākslas kustība" (apvienība, kuras vārds plašākā sabiedrībā ir sācis izskanēt tikai nesen).

Atmetusi visas ekspektācijas, devos uz Iļģuciema kultūras centru, kur pulksten 20 plašākai sabiedrībai durvis vēra izstāde "Lasījums". Kāpjot augšā pa kāpnēm uz otro stāvu, mani pavadīja burvīga indiāņu svētā koka (palo santo) smarža.

Sākoties izstādei, varēja nobaudīt dažāda rakstura tējas no tējnīcas "Illuseum": nomierinošās, harmonizējošās, eiforiskās, stimulējošās, kā arī cita veida. Tas mani ļoti iepriecināja, jo lielākoties, apmeklējot izstāžu atklāšanas, tiek piedāvāti alkoholiski dzērieni, bet šīs izstādes gaisotne lika manai sirdij pasmaidīt.

Nedaudz dziļāk telpā caur tējas atspulgu atstarojās smaidīgi cilvēku silueti. Ejot tuvāk, viņu dvēseles vērās arvien plašāk vaļā, viņi mani silti sagaidīja. Šie cilvēki bija – mākslinieki un izstādes veidotāji, kas bija priecīgi satikt ikvienu interesentu un ar vislielāko entuziasmu pastāstīja par katru interesējošo darbu. Viņi atvēra savu pasauli ikvienam un ļāva justies iederīgam šajā kompānijā. Neskatoties uz to, ka biju starp svešiem cilvēkiem, es jutos kā atnākusi pie ģimenes. Tā bija silta, ģimeniska sajūta.

Izstādes atklāšanas laikā viens no izstādes māksliniekiem sniedza arī muzikālu performanci, kas lieliski papildināja izstādē apskatāmos mākslas darbus.

Bet, runājot par darbiem, man radās sajūta, ka šiem māksliniekiem ir, ko teikt un viņi no tā nebaidās. Viņi katrs runā savā valodā, ļaujot šo valodu iemācīties arī izstādes apmeklētājam. Izstādē ir apvienoti dažādu tehniku darbi – gan akvareļa tehnikā radīti darbi, gan eļļas krāsām gleznotas lielformāta gleznas, gan tintes darbi, gan arī fotogrāfijas, kā arī izstādi caurvij savdabīga apģērbu un apavu kolekcija, kas lieliski iederas gleznu virpulī.

Izstādē viss ir tieši tā, kā tam ir jābūt, katrs darbs viens otru papildina (piemēram, nereti radās sajūta, ka konkrētais apģērba dizains ir "izkāpis" laukā no blakus esošās gleznas).

Izstādi caurvij idejas un fantāziju plūsma, kas ir atteikusies no mākslīgi uzspiestās sadomātības, kas liek radīt radīšanas pēc. Var just, ka māksliniekiem vēl būs ko teikt.

Izstādi var aplūkot līdz 13. decembrim. Tajā var aplūkot mākslinieku Arvja Kantiševa, Aijas Pastares, Annas Marijas Tarasovas, Kates Irbes Kazakas, Jāņa Kalniņa, Annas Dzērves, Selgas Stūris, Sintijas Cēbergas, Sanitas Sintijas Šatilovas, Laura Grospiņa, Santas Silkānes, Līvas Igovenas darbus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!