Foto: Publicitātes attēli
Egils, kurš ir deklarēts Jūrmalā, nesen saņēmis ziņas no tiesu izpildītājiem, ka par 50 iebraukšanas reizēm pilsētā bez caurlaides viņam jāsamaksā vairāk nekā 5 500 eiro. Summā ir gan sods par pārkāpumu, kā arī tiesu izpildītāju nodevas. Vīrietis neizpratnē, kamdēļ protokoli nav apvienoti vienā lietā, kas soda apmēru samazinātu uz pusi.

"Nezināšanas dēļ sanāca Jūrmalā, nenopērkot caurlaidi, iebraukt 50 reizes. Kaut pats esmu deklarēts Jūrmalā, mans auto nav. Attiecīgi saņēmu 50 protokolus 2500 eiro vērtībā," stāsta Egils. Tā kā policijas prasītās summas Egilam nav bijis, tad viņš sodu nenomaksāja.

Šobrīd viņa administratīvā pārkāpuma lietas nodotas tiesu izpildītājiem. Vīrietim arī nobloķēts bankas konts, savukārt izpildītāji pieprasa segt parādsaistības jau vairāk nekā 5500 eiro apmērā. Par katru protokolu jāmaksā ne vien 50 eiro sods, bet arī nodevas zvērinātam tiesu izpildītājam. "Ja visu šo lietu būtu apvienojuši vienā, nevis 50, tad ap 40 eiro būtu uz visiem 50 protokoliem," secina Egils.

Jūrmalas pilsētas domes sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Leite skaidro, ka konkrētajā gadījumā soda piemērošanas iemesls ir nevis tas, ka auto nav ticis reģistrēts Jūrmalā, bet gan tas, ka spēkrats nav bijis braucēja īpašumā. "Ja Jūrmalā deklarēts iedzīvotājs brauc ar automašīnu, kas nav reģistrēta uz viņa vārda, un nav iesniedzis pieteikumu pašvaldībā, lai šo auto piereģistrētu sistēmā, tad caurlaide nav spēkā, un diemžēl tas ir pārkāpums," skaidroja domes pārstāve. Par noteikumu neievērošanu var tikt piemērots sods 50 eiro apmērā. Katra iebraukšanas reize ir noteikumu pārkāpums.

Komentējot aculiecinieka pretenzijas par lietas nodošanu zvērinātu tiesu izpildītājiem, kā dēļ viņa parāds audzi divtik, Leite norāda, ka pārkāpumā pieķertais auto īpašnieks vai turētājs vispirms tiek aicināts ierasties uz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanu, protokola formēšanu. Tomēr, ja aicinātais neierodas, protokolu noformē bez viņa klātbūtnes un nosūta pa pastu. Saņemot protokolus, personai ir iespēja Jūrmalas pilsētas pašvaldības policijā vērsties ar lūgumu ļaut sodu nomaksāt sešu mēnešu laikā. Tikai tad, ja apmaksa noteiktajā termiņā nenotiek, parāda piedziņu nodod tiesu izpildītājiem.

Jūrmalas pašvaldības policijā portālam "Delfi" skaidro, ka par katru Jūrmalas pilsētas pašvaldības policijas noformēto administratīvā pārkāpuma protokolu tiek pieņemts atsevišķs lēmums par soda piemērošanu. Lēmumu zvērinātam tiesu izpildītājam iesniedz kā atsevišķs izpildu dokuments, tādējādi nav pamata administratīvā pārkāpuma lietu apvienošanai.

Jūrmalas noteikumi paredz, ka pilsētā deklarēto iedzīvotāju, kā arī to, kuriem tur pieder nekustamais īpašums, īpašumā, valdījumā vai turējumā esošajiem transportlīdzekļiem bezmaksas caurlaidi iebraukšanai Jūrmalā piešķir un reģistrē automātiski informācijas sistēmā. Bezmaksas caurlaidi saņem un tā tiek piereģistrēta arī juridisku personu, kurām pilsētā reģistrēta juridiska adrese, īpašumā un turējumā esošiem spēkratiem. Citos gadījumos bezmaksas caurlaides noformēšanai pieteikums jāiesniedz Jūrmalas e-pakalpojumu portālā vai kādā no Jūrmalas domes apmeklētāju centriem.

Ilgtermiņa caurlaižu lietotāji pirms sezonas aicināti pārliecināties, vai caurlaide spēkā. Par tās derīgumu var pārliecināties Jūrmalas pilsētas mājaslapā, ievadot transportlīdzekļa reģistrācijas numuru un reģistrācijas apliecības numuru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!