Foto: DELFI Aculiecinieks
"Buļļu mežā Lāčupītē bebri uzbūvējuši dambi un appludinājuši diezgan plašu teritoriju," portālam "Delfi" ziņo Jurijs Novikovs. Rīgas domes Mājokļu un vides departaments reiz jau nojauktos aizsprostus plāno atkārtoti likvidēt decembrī.

Lasītājaprāt, appludinātā teritorija pie Lāčupītes nav lielākā problēma. Viņš vairāk noraizējies, ka bebri gāž kokus dzelzceļa līnijas tuvumā. Viens no kokiem drīzumā tai varētu uzkrist, lēš Jurijs, kurš fotoattēlus uzņēmis 21. novembrī.

RD Mājokļu un vides departamentā portālu "Delfi" informē, ka šogad par bebru nosprostotām ūdenstecēm sūdzības saņemtas vairākkārt un, ka aculiecinieka fiksētajā vietā bebru veidotais dambis ticis likvidēts šogad septembrī. Tāpat departamentam ziņots arī par aizsprostiem Šmerļupītē. "Jāņem vērā, ka bebri ir dzīvnieki, kuriem piemīt tendence atjaunot nojauktos aizsprostus vairākkārt. Līdzīgas situācijas ar vairākkārtēju bebru aizsprostu nojaukšanu pēc atjaunošanas bija vērojamas 2017. un 2016. gadā, kad vienā un tajā pašā vietā bebri dambi atjaunoja vismaz divas reizes Piķurgas upē un Mārupītē," par bebru uzvedību, atsaucoties uz Ūdens resursu un meliorācijas nodaļas speciālistiem, teic Mājokļu un vides departamenta pārstāve Edīte Pūķe.

Lāčupītē dambjus pie dzelzceļa tilta plānots atkārtoti likvidēt decembrī.

Saskaņā ar Mājokļu un vides departamenta speciālistu pieredzi līdz šim vietās, kur dambji nojaukti atkārtoti, dzīvnieki vairs nav atgriezušies. Pūķe arī norāda, ka medības Rīgas pilsētā ir aizliegtas. Savukārt bebru izķeršana un izvešana palaišanai citās teritorijās ārpus Rīgas ir tehniski ļoti sarežģīta un nedod garantiju, ka atstātajā "tukšajā nišā" neiedzīvosies jauna bebru ģimene.

Portāls "Delfi" iepriekš ziņoja par bebru pārņemtu teritoriju Torņkalnā, zemesgabalā starp Vilkaines ielu, Vienības gatvi un Jelgavas ielu. SIA "Rīgas meži" aplēses liecina, ka galvaspilsētas teritorijas mežos mīt aptuveni 100 bebru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!