Mēneša sākumā kāds jaunietis apķēpāja ēkas sienu Valdemāra ielas un Kalpaka bulvāra krustojumā, Rīgā. Aculiecinieks, kurš iesūtījis video, ir pārsteigts par garāmgājēju neiesaistīšanos. Rīgas pašvaldības policijā (RPP) atklāj, ka šogad uzsāktas jau 24 administratīvās lietvedības par infrastruktūras objektu apķēpāšanu.

Video redzams, ka jaunietis ar sarkanu krāsu ķēpā ēku, nekaunoties no apkārtējo vērtējuma. Tāpat video apliecina, ka cilvēki, kuri ejot garām manījuši huligānu, nav pat mēģinājuši notiekošajā iesaistīties vai ziņot policijai vai likumsargiem.

Aculiecinieks pārkāpumu fiksējis oktobra pirmajā nedēļā.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāvis Toms Sadovskis portālam "Delfi" skaidro, ka ar sienu un citu infrastruktūras objektu apķēpāšanu ar uzrakstiem, zīmējumiem vai citiem ķēpājumiem ir iespējama gan kriminālatbildība, gan administratīvā atbildība. Katrs no šiem gadījumiem vērtējams atbilstoši visiem apstākļiem, bet galvenais, kas atšķir kriminālatbildību un administratīvo atbildību ir cietušās personas pieteikuma esamība vai neesamība.

"Nereti ēku īpašnieki nevēlas tērēt laiku, lai vērstos Valsts policijā ar iesniegumu par nozieguma izdarīšanu, jo kriminālizmeklēšana aizņem daudz laika un nereti arī apķēpāto objektu īpašnieki apžēlojas pret pārkāpējiem, redzot, ka pārkāpējs ir nepilngadīgs," atzīst Sadovskis. Viņš skaidro, ka šādās situācijās lietvedību uzsāk RPP.

"Ņemot vērā, ka šis ir sabiedriskās kārtības pārkāpums, tad ēkas vai būves īpašnieka pieteikums policijā nav nepieciešams, jo šādā gadījumā cieš sabiedrības intereses, nevis tikai viena konkrēta indivīda intereses. Sods par šādu pārkāpumu ir līdz 142 eiro, turklāt paralēli šim sodam pārkāpējam var uzlikt par pienākumu atjaunot būves iepriekšējo stāvokli vai atlīdzināt zaudējumus," pauž policijas pārstāvis.

"Varu pastāstīt, ka šogad Rīgas pašvaldības policijā ir uzsāktas 24 administratīvās lietvedības par infrastruktūras objektu apķēpāšanu. Pērn visa gada laikā par šādu pārkāpumu uzsāktas 42 lietvedības. Taču papildu šīm ir jāpieskaita visi tie gadījumi, kad par pārkāpumu uzsākti kriminālprocesi," atklāj Sadovskis.

Ķēpājumu uz sienas var uzzīmēt pāris sekunžu laikā, atgādina Sadovskis. Turklāt pat lielāka izmēra zīmējumam daudz laika nav nepieciešams. Tādēļ šo pārkāpumu atklāšanā ļoti svarīga ir sabiedrības iesaiste, kā arī preventīvais darbs, uzsver policijas pārstāvis.

"Ir skaidrs, ka pie katras būves pa policistam nenoliksim, taču ar efektīvu patruļu plānošanu un labu informācijas apriti ar katru gadu esam samazinājuši vidējo policijas reaģēšanas laiku. Pēdējos desmit gados vidējo ekipāžas ierašanās laiku ir izdevies samazināt no 26 minūtēm uz 15 minūtēm," atklāj RPP pārstāvis, papildinot, ka darbā palīdz arī videonovērošanas kameras, kas labi strādā gan pārkāpumu konstatēšanā, gan novēršanā.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti “Galactico” 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa “Delfi Aculiecinieka” tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!