Foto: DELFI Aculiecinieks
Šonedēļ Varešos foto kadrā notverti nokaltušā kokā vienkopus sapulcējušies aptuveni 20 stārķi, ziņo aculieciniece Silvita. Balto stārķu speciāliste Māra Janaus skaidro – lielie putni izvēlas atklātas, bet drošas vietas, kurām viegli piekļūt.

Iepriekš aculiecinieks Gatis ziņoja par nokaltušu un piecu stārķu izvēlētu koku Pļaviņu šosejas malā.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Balto stārķu eksperte Janaus norāda, jaunie stārķi vecāku ligzdu pameta jau jūlija beigās. Parasti tie nakšņošanai izvēlas kokus, kuru zariem ērti piekļūt, elektrolīniju stabus, māju jumtus. Vietai ir jābūt virs zemes, lai stārķi būtu pasargāti no plēsoņām un cilvēkiem, taču arī pietiekami plašai un atklātai, lai ar lielajiem spārniem varētu piekļūt.

Janaus apstiprina aculiecinieces sacīto, ka stārķi trenējas lidošanai uz dienvidiem. Augusta beigās un septembra sākumā svēteļi Latviju pametīs.

"Neilgi pirms lidošanas stārķi sāk uzturēties baros, nakšņot kopā. Tie mēdz pulcēties uz lauka, pļavās, pie ūdens krātuvēm, aktīvi barojas, uzkrājot taukus un spēku promlidošanai," teic eksperte.

Vaicāta, vai svēteļiem nav bijis grūti pārlaist sevišķi sauso vasaru Latvijā, Janaus atbild noliedzoši.

Šobrīd ekspertes rīcībā ir jaunākā informācija par 150 stārķu ligzdām Latvijā. Tajās ligzdošana bijusi veiksmīga. Informācija par pārējām ligzdām ienāksies vēlāk.

Vidēji ik gadu 10 līdz 15% stārķu pāru ligzdošana neizdodas, vai nu neizdodas izperēt olas vai tās iet bojā, kā arī nomirt var stārķēni.

Vienlaikus speciāliste arī akcentē, ka, lai arī cilvēkam varbūt šķiet, ka stārķim iet sūri, nepietiek pārtikas, nekādā gadījumā putns nav jābaro.

"Nevajadzētu iejaukties. Ja stārķi sāk barot, pieradina, tas var izlemt palikt Latvijā, nevis lidot uz dienvidiem," brīdina Janaus.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!