Foto: DELFI Aculiecinieks
Atpūtnieki un pludmales prieku baudītāji, traucoties uz pludmali Liepājā, savus atkritumus regulāri atstāj Anitas piemājas teritorijā, sašutusi portālam "Delfi" klāsta sieviete. Policijā skaidro, ka "cūkmenus" pieķert aiz rokas ir grūti.

Nedienas ar pagalma uzkopšanu

"Man ir tā laime, vai, reizēm gan jāsaka, nelaime - dzīvot privātmājā. Vasarās cilvēki straumēm plūst garām manai mājai, lai baudītu sauli un pludmales priekus," dalās Anita. "Visi zina, ka privātmāju īpašnieki ir "bezmaksas sētnieki", mums ir kaudzēm pienākumu, tajā skaitā pļaut zāli, grābt, slaucīt, tīrīt sniegu. Jūs teiksiet, ka strādāt svaigā gaisā ir veselīgi. Piekrītu, bet - kā ir ar mūsu tiesībām?" savu stāstu iesāk Anita.

Vienā no saulainajām dienām, kamēr atpūtnieki pludmalē, Anita ar ģimeni nolēma pieķerties mājas priekšas sakopšanai. Divu dienu laikā sieviete atrada četras alus pudeles, suņu izkārnījumus, kolas pudeli, čipsu paku, izlietotas bērnu autiņbiksītes, vairākus cigarešu izsmēķus.

Anita atklāj, ka par savas mājas pagalmā atrasto bijusi gaužām sarūgtināta. "Dzīvnieku aizstāvji ir gatavi karā iet katra dzīvā radījuma dēļ. Bet kurš aizstāvēs privātmāju īpašniekus pret jauko sunīšu divkājainajiem saimniekiem - cūkām?" savu neizpratni pauž sieviete.

Iedzīvotāji sūdzēties neiet

Anita uzskata, ka pašvaldības policija šajā lietā nerīkojas pietiekami: "Varbūt jāpalielina soda nauda suņu īpašniekiem, kas nevīžo maisiņu paņemt, lai policijai parādītos interese ķert šos "jaukos" dzīvnieku un dabas mīļus?". Sieviete atklāj, ka ar iesniegumu policijā vērsusies nav, jo uzskata, ka "tam neesot jēgas". Viņa nolēmusi, ka rīkosies pati, turpmāk vietās, kuras cilvēki viņas pagalmā visbiežāk piedrazo, izvietojot novērošanas kameras.

Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas pārstāve Zita Lazdāne portālam "Delfi" skaidro, ka pilsētas izpilddirekcija informāciju par atkritumu nevīžīgu izmešanu privātmāju zonā saņem pirmo reizi.

"Dzīvojot vietās, kur notiek intensīvāka cilvēku pārvietošanās, ir jārēķinās ar to, ka biežāk jāuztur kārtībā sava piegulošā teritorija. Parasti gan šādiem pārkāpumiem ir sezonāls raksturs," informē Liepājas pilsētas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Vārpiņš.

"Privātmāju īpašnieki pie policijas vēršas reti, vasarā nedaudz biežāk. Tomēr regulāri par šādiem pārkāpumiem mūs informē daudzdzīvokļu ēku iemītnieki," portālam "Delfi" skaidro Vārpiņš. Viņš arī aicina iedzīvotājus turpmāk laicīgi par šādiem gadījumiem, kā jebkuru citu pārkāpumu, informēt Liepājas pilsētas Pašvaldības policiju.

Vārpiņš arī atklāj, ka atbildība par šādu sodu ir noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. "Par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu vai atkritumu starptautisko pārvadājumu noteikumu pārkāpšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 70 līdz 1000 eiro."

"Pieķert aiz rokas" – grūti

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis portālam "Delfi" atklāj, ka arī Rīgas apkārtnē vasaras sezonās novērojami līdzīgi gadījumi. "Vietas, kur pulcējas cilvēki, vienmēr tiek iekļautas patrulēšanas maršrutos, taču šī pārkāpuma specifika ir tāda, ka reti izdodas kādu "pieķert pie rokas", tādēļ ļoti svarīgs ir arī iedzīvotāju atbalsts," viņš skaidro.

"Runājot par peldvietu apkaimi, tad nevarētu teikt, ka ir novērota tendence, ka šādi pārkāpumi tiek veikti masveidā. Drīzāk dažādi piemēslošanas gadījumi vasarās biežāk tiek konstatēti dārziņu apkaimēs. Proti, nereti šajās vietās izveidojas "neoficiālas izgāztuves", kur viens iedzīvotājs izmet savus atkritumus, bet citi vēlāk seko pirmā piemēram un sāk veidoties atkritumu kalns," skaidro Sadovskis.

Gadījumos, kad šādas vietas tiek identificētas, policija mēdz izmantot pārvietojamo novērošanas kameru, "neoficiālā izgāztuve" tiek novērota un kamerā tiek fiksēti pārkāpumi. Vēlāk pārkāpēji tiek identificēti un saukti pie atbildības, informē pašvaldības policijas pārstāvis.

Viņš papildina, ka bieži policijas darbā palīdz arī Rīgas pašvaldības policijas izveidotā mobilā lietotne, kurā iedzīvotāji mēdz iesūtīt videomateriālus, kuros redzami pārkāpēji. Visbiežāk pārkāpējus izdodas identificēt pēc viņu automašīnu reģistrācijas numura zīmēm.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!