Pastāv nerakstīts likums, ka tumšie un vēsie vakari ir kā radīti, lai kājas iemauktu villainās zeķēs, uz pleciem uzvīstītu siltu pledu, un rokās paņemtu kādu grāmatu, ko ilgu laiku gribēts izlasīt. Pat ja tu neesi nekāda dižā grāmatu lasītāja un tas tev ir process, kam nodoties lēnām, varbūt varam tevi motivēt?

Svarīgi ir sākt kaut ar mazumiņu. Piemēram, vienu grāmatu mēnesī. Tik daudz taču katram ir pa spēkam, vai ne? Lai iedvesmotu lasīšanai, vērsos pie diviem cilvēkiem, kam grāmatu lasīšana ir kā balzams dvēselei, un palūdzu ieteikt grāmatas, kas aizvedīs tuvākos un tālākos literatūras ceļojumos rudenīgos vakaros. Lūk, daži ieteikumi no grāmatu blogeres Mairitas Gurovas, kura regulāri raksta grāmatu atsauksmes blogā "Marii grāmatplaukts", un bloga "DGPyfrom" autora Daiņa Gžibovska.

Patriks Ness "Septiņas minūtes pēc pusnakts"

"Patrika Nesa "Septiņas minūtes pēc pusnakts" ir grāmata, kas pagājušā gadā man nedaudz salauza sirdi, bet tajā pašā laikā tā ir emocionāli dziedinoša, jo ļauj lasītājam ne tikai izsāpēt pašam savu sāpi, bet arī samierināties ar zaudējumu. Grāmatā stāstīts par pusaudzi Konoru, kuram dzīvē neklājas viegli: skolasbiedri viņu apceļ, tēvs pametis ģimeni, ģimenes lietās nemitīgi jaucās vecmamma, bet visam šim haosam pa vidu ir puisēna māte, kas mirst no vēža. Bet tad pie Konora ierodas briesmonis, kurš grib izstāstīt 3 stāstus," iedvesmo Dainis.

Nesa grāmatu ar brīnumskaistām gotiskām ilustrācijām bagātīgi izdaiļojis mākslinieks Džims Kejs, kas varētu šķist pazīstams tiem, kas iecienījuši Dž. K. Roulingas grāmatas, jo viņš ilustrējis arī tās. "Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka šī ir bērnu un jauniešu grāmata, manuprāt, visvairāk tā aizkustina tieši pieaugušos. Grāmatas idejas autore ir rakstniece Šivona Dauda, kura pati savu ideju nepaspēja realizēt, jo 47 gadu vecumā zaudēja cīņā ar vēzi. Manuprāt, Nesa un Keja paveiktais viņu līdz sirds dziļumiem aizkustinātu," savu ieteikumu pamato Dainis.

Dace Vīgante "Ledus apelsīns"

"Lieliska literatūras debija, tematiski vienots un viendabīgi kvalitatīvs stāstu krājums. Stāsti kā kluss kliedziens pēc mīlestības. Stāsti par mūsu pagātni un tagadni, par attiecībām un nepateikto. Tādi stāsti var būt par katru mums zināmu cilvēku un Dacei Vīgantei izdevies tos pasniegt bez lieka smaguma," iesaka Mairita.

Stīvens Kings "Zvēru kapiņi"

""Zvēru kapiņi" ir ideāla lasāmviela tiem cilvēkiem, kuriem patīk sevi nedaudz pabaidīt. Tā ir šausmu literatūras klasika, kas laupījusi miega stundas gandrīz visiem, kas kādreiz šo grāmatu lasījuši. Esmu rūdīts šausmu filmu un šausmu literatūras fans, tomēr pat man jāatzīst, ka, pateicoties šai grāmatai, reizēm naktīs bija grūti iemigt, jo Kings māk atmodināt iztēles tumšākos nostūrus," atzīst Dainis.

Blogeris piedāvā arī īsu rezumē: "Grāmatā stāstīts par dakteri Krīdu, kurš kopā ar ģimeni pārvācas uz skaistu lauku māju Menas pavalsts apvidū. Sākumā viss šķiet kā skaistā pasakā, bet, kad dakteris uzzina par zvēru kapiņiem, viņa dzīve uzsāk lejupslīdi, pārvēršot pasaku dzīvi ļaunā murgā. Manuprāt, šī ir viena no meistarīgāk sarakstītajām šausmu žanra grāmatām, kas ne tikai biedē lasītājus kopš 1983. gada, bet arī liek meklēt atbildes uz filozofiskas dabas jautājumiem."

Alvis Hermanis "Dienasgrāmata"

Mairita iesaka izlasīt arī vienu no šī gada skaļākajām grāmatām, Hermaņa "Dienasgrāmatu": "Šī rudens skaļākais notikums Latvijas literatūras ārēs. Hermanis ārkārtīgi interesanti un kvalitatīvi raksta par teātri, operu un dzīvi. Viņa politiskajiem uzskatiem var piekrist vai nepiekrist, bet grāmatā politikas ir maz, tāpēc var droši lasīt. Varbūt vēl grāmatnīcās ir aizķēries kāds eksemplārs, ja nē, tad jāstājas rindā bibliotēkā, vai jāaizņemas no draugiem, jo ir tā vērts."

Kriss Stjuarts "Pāri citroniem. Optimists Andalūzijā"

"Drēgnajos rudens vakaros tā vien gribas aizceļot uz kādu siltāku un saulaināku vietu, kur var nodoties bezrūpīgai dzīves baudīšanai, tomēr ceļošanai ne vienmēr pietiek laika un naudas. Ekonomiskais variants – ceļot caur grāmatas lapaspusēm. Krisa Stjuarta grāmata "Pāri citroniem. Optimists Andalūzijā" ir autobiogrāfisks darbs, kurā Stjuarts stāsta, kā kopā ar sievu pametuši Angliju, lai uzsāktu laucinieku dzīvi Spānijā. Bezrūpīga dzīves baudīšana, šķiet, ir pēdējais, kas viņus Spānijā sagaida, bet tieši tāpēc šī grāmata ir tik izklaidējoša. Stjuarts ar optimismu spēj aplipināt arī savus lasītājus, tāpēc šī ir īstā grāmata, kuru lasīt, lai aizmirstu par ikdienas pelēcību, kā arī aizgaiņātu nomāktību un grūtsirdību," lasīšanai iedvesmo Dainis.

Elena Ferrante "Brīnišķīgā draudzene"

Grāmata, ar kuras palīdzību Mairita aicina caur grāmatu lapaspusēm paceļot pa Itāliju: "Ar šo grāmatu aizsākas jauna ģimenes sāga, kas lasītāju aizved uz 1950. gadu Itāliju pie divām draudzenēm un seko viņu dzīvēm. Ar autobiogrāfisko romānu ciklu Elena Ferrante ir savaldzinājusi lasītājus visā pasaulē (arī tādus, kuru viedoklim uzticos) un šis būs viens no maniem šoruden lasāmajiem romāniem."

Un ko drēgnajos rudens vakaros iesaki izlasīt tu? Pastāsti komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!