Foto: DELFI
Atceros, ka, studējot Latvijas Universitātē pirms divdesmit gadiem, bija mācību priekšmetu kategorija – "obligātā izvēle". It kā izvēles priekšmeti, bet jāizvēlas bija obligāti. Un patiešām – tie bija vērtīgi, dinamiski; saikne starp vēsturi, teoriju un aktuālo.

Digitālie rīki un e-pakalpojumi kļuvuši par mūsu ikdienas sastāvdaļu – bieži vien par to pat neaizdomājamies. Pagājušajā nedēļā Stenfordas Universitātē viesojās grāmatas "Future Politics" (Nākotnes politika) autors Džeimijs Saskainds (Jamie Susskind) un stundu garā prezentācijā viņš sasummēja tās pārmaiņas, ko digitālās tehnoloģijas ir ienesušas mūsu dzīvē: sākot no mūsu privātās ikdienas līdz masu medijiem, medicīnai, biznesam, komunikācijai un politikai.

Jā, par to var nedomāt un vienkārši tās lietot. Tehnoloģiju būtība ir padarīt mūsu dzīvi ērtāku un labāku. Taču nu jau mēs zinām, ka tas ir naivi un vispārināti. Tehnoloģijas ir ne tikai uzlabojušas mūsu dzīvi, bet izmainījušas mūsu dzīvesveidu. Ikvienā nozarē tehnoloģijas ļauj izdarīt vairāk, kvalitatīvāk, precīzāk. Tehnoloģiju progresam nav robežu, taču cilvēks un sabiedrība netiek līdzi Mūra likumam (divu gadu laikā tehnoloģiju spējas divkāršojas). Arvien vairāk jautājumu paliek neatbildēti, sabiedrība nevis saliedējas kopējā labuma gūšanā un lietošanā, bet gluži pretēji – arvien vairāk noslāņojās un polarizējās. Mēs ne tikai dzīvojam "informatīvos burbuļos", kurus paši esam izvēlējušies sociālos medijos jeb kurus algoritms mums ir piemeklējis, tehnoloģija arī sagrupē mūs dažādās "kastās".

Varu tikai piekrist Džeimī, ka vislielākie "rasisti" šobrīd ir tieši tehnoloģijas jeb tās vadošie algoritmi. Pirmkārt, tāpēc, ka to rīcību un lēmumus nosaka pieejamie lietotāju dati. Tā kā dominējošais tehnoloģiju lietotājs ir attīstītās valstis un "balts" cilvēks, kuru dati, rīcības modelis un kopsakarības kalpo par "bāzes modeli", tad arī rezultāti ir nevienlīdzīgi. Piemēram, tumšādaina cilvēka atpazīšanas detaļas joprojām ir ļoti kļūdainas.

Otrkārt, ikviena tehnoloģija apkopo indivīda datus, un tas var būt jebkas (kā rase, dzimums, valoda, finanšu stāvoklis, slimības, intereses, noskaņojums un daudzi citi parametri) un, balstoties uz tiem, sagrupē indivīdus. Šodien tas galvenokārt kalpo reklāmas tirgum, bet arvien plašāk to izmanto finanšu pasaule, medicīna, policija. Dati un lēmumi tiek automatizēti, bet tas nozīmē – arī vispārināti. Piemēram, ja reiz esi nonācis ASV policijas "potenciālo likuma pārkāpēju" kategorijā, tāpēc, ka esi uzaudzis nelabvēlīgā pilsētas rajonā, ir attiecīga ādas krāsa un bez izglītības, tad tas būtiski var ietekmēt tālākas dzīves iespējas.

Treškārt, tehnoloģijas izceļ arī ekonomisko nevienlīdzību. Nē, ne tikai demonstrējot to, kuram ir jaunāks "iPhone" modelis. Pieeja tehnoloģijām un jaudīgai infrastruktūrai, zināšanas un spējas tās lietot rada daudz lielāku potenciālu tālākai izaugsmei, intelektuālai un finansiālai, iepretim tiem, kam šīs tehnoloģijas nav pieejamas. Citiem vārdiem sakot, tiem, kam pieder tehnoloģijas jeb spējas tās radīt, ir iespēja progresēt ar daudz lielāku ātrumu nekā pārējiem. Šķēres starp, tā saukto, eliti un pārējiem nav nekas jauns un eksistējusi jebkurā sabiedrībā, taču tehnoloģijas palielina un paātrina šo atšķirību starp augšu un apakšu. Bagāts kļūst arvien bagātāks neticamā ātrumā, kamēr zemākais starta punkts paliek arvien lielākā attālumā.

Es mīlu tehnoloģijas, tās lietoju ikdienā un joprojām mācos būt efektīvāka, ātrāka, sekmīgāka. Apgūstu jaunas aplikācijas, meklēju jaunus risinājumus, eksperimentēju. Man patīk digitāla valsts. Jā, man patīk Igaunijas e-pārvalde un ticu, ka arī mēs Latvijā valsts pārvaldi varam sakārtot digitāli labāk. Mani kā aktīvam tehnoloģiju lietotājam interesē un aizrauj šie sarežģītie jautājumi, kurus tehnoloģiju revolūcija uzdod ik uz soļa. Es vēlos tehnoloģiju, kas respektē un ievēro manas tiesības, brīvības un privātumu. Tāpēc ir jāiet uz "Digital Freedom Festival" (DFF), lai par to runātu, diskutētu, strīdētos un kopā būvētu pārdomātus tehnoloģiskus risinājumus nākotnei. Starp citu, jāiet arī tāpēc, ka Džeimijs Saskainds būs DFF runātāju vidū!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!