Foto: Privātais arhīvs
Rīt būs atvērto durvju diena sabiedriskā laboratorijā, kur ar CRISPR-CAS9 molekulārās tehnoloģijas palīdzību cilvēks var izmainīt savu genomu. Tā ir laba ziņa visiem, kuri vēlas par akcijas cenām uzlabot izskatu, veselību, smadzeņu spējas, kā arī atbrīvoties no vecuma izraisītām slimībām. Un tas ir 2048. gads.

Tehnoloģija tiešām ir reāla un jau ir paspējusi sacelt lielu troksni ārzemju presē. Brouda Institūts un Bērklijas Universitāte cīnās savā starpā par patentu, turklāt pastāv arī vairāki bioētiski jautājumi, piemēram, par mākslīgi dizainētiem bērniem. Tāpat vēl ir lielas neskaidrības par blakusefektiem.

Kaifošana. Kamēr mūsu rīcībā vēl nav tik augsti tehnoloģiska biohakinga, varam izmantot citus efektīvus paņēmienus, kas šķietami neticamā veidā uzlabo pašsajūtu, produktivitāti un ļauj iegūt sevis labāku versiju. Runa ir par savas bioķīmijas un fizioloģijas pārvaldīšanu. Mēs jau esam pieraduši, ka sāpju neesamība un kaifa esamība ir gandrīz vai cilvēktiesības. Tāpēc daudziem manipulācijas (bez sevišķas vajadzības) ar pretsāpju līdzekļiem vai uzmundrinošiem dzērieniem ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Faktiski tā ir 24/7 dzīvošana mākslīgi radītā noskaņojumā. Jautājums – cik augstai vispār ir jābūt ikdienas līksmībai un ko mēs spējam izdarīt dabīgi, bez "kruķiem"?

Kaifot ir labi, ja tiek izvēlēti veselīgi vai vismaz nekaitīgi paņēmieni. Apziņa, ka mums vienmēr pa rokai ir burvju tablete, bieži ļauj izturēties pret veselību nevērīgi. Pārsteidzoši, ka pat viena maza dražeja, kas ir 140 tūkstošus reižu vieglāka par mums, var izraisīt ievērojamas izmaiņas pašsajūtā. Tas tikai norāda, cik ķermenis ir atsaucīgs. Visi stimulatori, kas mūs strauji uzrauj augšā un pēc tam nomet lejā, ir kā ātrais kredīts, kas vēlāk jāatdod ar procentiem. Enerģijas krituma, virsnieru izsīkuma, iekaisumu, imunitātes pazemināšanās vai slimību veidā.

Dabīgs. Taču dabīgi paņēmieni, kas veselam cilvēkam ļauj sevi ikdienā "pacelt", ir fiziska iedarbošanās uz savu bioķīmiju: stāja, elpošana un muskuļu sasprindzinājums. Notiek hormonu līmeņa izmaiņas, pastiprinās asins plūsma, un divu minūšu laikā tu jau esi cits "tu" – ar augstāku enerģijas līmeni un priecīgāku dzīves uztveri. Vairumā gadījumu mums tablete vai stimulatori nemaz nav vajadzīgi, jo labu efektu dod kustības, slodze, skābeklis un ūdens. Arī domāšanas stils. Vienkārša nostāšanās pārliecinošā pozā jau izmaina testosterona un kortizola attiecību... Un tā ir reāla sevis uzlaušana.

Biohakingam ir jābūt ar precīzi noteiktu mērķi. Nevar vienkārši gribēt visiem patikt vai ilgi dzīvot. Tam apakšā ir daudz sastāvdaļu. Sevis labākā versija jādefinē reāli sasniedzamos sīkumos un darbību secībā, citādi nekas nedarbosies. Ir daudz pozīciju, kurās varam sevi uzlabot, dažas minēšu. Un sākšu ar universālu pašsajūtas uzlabotāju.

Pievienojies tumšajai pusei! Agrāk mans draugs Y katru nakti "sēdēja planšetē" līdz plkst. 3.00. Rezultāts? Neizgulējies, hroniski noguris, galva kā vate, ausīs "tarkšķis", tik slikta dūša, ka tas traucē aizmigt, spiediens sirds apvidū, ģībšanas sajūta, depresija, tirpa rokas un kājas, "lēkājoši" vairogdziedzera marķieri...

Runa ir par miega kultūru un hormonu melatonīnu. Tas ietekmē visu endokrīno sistēmu, un pirmā lielākā nakts porcija izdalās laikā starp pulksten 22.00 un 24.00. Zilā gaisma, ko izstaro ikviens ekrāns vai zilganās LED lampas, nomāc epifīzes darbību, un melatonīns neizdalās. Labākās miegazāles – grāmata! Nekāda starojuma vai ātri ņirbošas informācijas. Melatonīna tabletes? Palīdz, bet ārsti saka, ka dabīgais hormons strādā daudz labāk.

Skolēni, – nakts čatiņš telefonā, imunitāte, fiziskā un garīgā attīstība – viss ir ciešā saistībā. Būtībā gatavošanās miegam mums visiem ir jāsāk jau ap pulksten 21, un tad, ja nu sanāk skatīties ekrānā, labs palīgs acīm/smadzenēm/melatonīnam ir speciālas viegli brūnas brilles, kas filtrē zilo gaismu. Izņēmums, protams, ir piektdienu vakari, kad gatavojamies dejot Argentīnas tango uz Rokkafejnīcas bāra letes.

Ātrums. Uz mūsu bioloģisko vecumu diezgan precīzi norāda ikdienas kustīgums, dzīvīgums, azarts, spēja veikli atbildēt vai interesanti izteikties, atsevišķu kustību un reakcijas ātrums. Tas ir tiešā saistībā ar hormonu darbību un smadzeņu aktivitāti. Šis ir segments, kurā mēs varam labi iedarboties uz mūsu ķermeni un burtiski atjaunināt savas sistēmas. Paņēmieni atkarībā no kondīcijas: sporta spēles, reakcijas un tempa vingrinājumi, roku veiklības uzdevumi, ātra lasīšana (balsī!) un improvizācijas joki.

Sieviešu krūtis. Kad Simona Halepa, tagad pasaules pirmā rakete tenisā, pirms dažiem gadiem gūlās uz operāciju galda un samazināja savas 6. izmēra hipnokrūtis, daudzi fani lēja gaužas asaras, taču patiesībā viņa izvilka pilno lozi. Arī mugura viņai vairs nesāp. Es domāju, ka tagad viņa noteikti ir sevis labāka (un bagātāka) versija.

Depresija un muguras sāpes. Ilgstoša stresa vai depresijas gadījumā cilvēkam, kurš nesporto, specifiski atslābinās kāju pievilcēji muskuļi (arī ikri un rokas). Tā rezultātā iegurnis rotē atpakaļ un var sākties problēmas. Kaut arī muguras sāpēm var būt daudz iemeslu, šis ir izplatīts. Risinājums – atbilstoši spēka vingrinājumi, kas stiprina kājas un sēžas daļu.

Sports. Ne viss, kas ir alternatīvs, moderns vai kādas kompānijas bizness, uzreiz ir biohakings. Sportista sagatavošanai pirmkārt ir jābūt profesionālai. Ir tā, ka daudzas labas metodikas un sporta zinātnes atklājumi līdz plašam sportistu lokam nemaz nenonāk. Jo daudziem gribas vairāk izklaides vai noturēt klientus. Un tas velk uz lētumu. Taču, piemēram, individuāla slodzes dozēšana, sirds ritma kontrole miegā, pareiza atjaunošanās un meistarīga stresa pārvaldīšana jau ir biohakings.

Spēka vingrinājumi. Tas sen vairs nav svarcēlāju, vieglatlētu vai kultūristu monopols. Spēka darbs ikvienam cilvēkam pēc 40 atjaunina organismu, hormonus un locītavas. Pat septiņdesmitgadīgas kundzes tagad staipa svaru stieni. Tāpēc spēka treniņi jau ir iekļauti gan Eiropas finansētās programmās vingrošanā senioriem, gan onkoloģijā. Onkoloģijā tāpēc, ka šādā slodzē muskuļi izdala īpašas vielas, kas darbojas kā zāles/terapija pret audzēju. Arī ķīmijterapija ir vieglāk panesama. Idejiskie līderi te ir somi, taču, izrādās, arī Latvijā ar to jau strādā, un tas tiek prezentēts fizioterapeitu semināros.

Skolēnu fiziskā sagatavotība. Ne tikai dalība sportā, bet reālas fiziskās īpašības ir labākais, ko papildus izglītībai pusaudzis/jaunietis var iegūt. Īsts sports – labākais biohakings pusaudža gados.

Nodzīvot līdz 120? Var nodarboties ar biohakingu, uzlauzt aknu, nieres, acis, nagus, ragus, plaušas, gremošanu, tīrīt limfu un asinis no baktēriju kolonijām, taisīt analīzes utt., taču bez locītavām un stipra skeleta nekādi brašie 120 mums nespīd! Pēc 35 nekāds biezpiens, kalcija tabletes vai keto diēta nepalīdzēs, ja paralēli mēs šķīdināsim savus kaulus ar visiem labi zināmiem garšīgiem dzērieniem. No tiem divi līderi ir brūnā krāsā. Jums sāp ceļi? Nedzeriet!

Kauli nostiprinās tikai līdz +/– 25 gadiem, un ievērojami blīvākus tos padara sports. Pēc tam tos ilgāk uzturēt mums palīdz kārtīgi spēka treniņi vismaz 3 stundas/dienas nedēļā! Lai izvairītos no gūžas kakliņa lūzuma vecumdienās, jātaisa pietupieni ar svaru stieni. Vismaz 40 treniņi gadā. Arī locītavu skrimšļus var uztrenēt tikai jaunībā. Pēc tam tikai uzturēt. Ko skolas gados nepaspēji, to vairs neatgūsi, taču sports palīdz mums sairt lēnāk. Un tad, iespējams, mēs sagaidīsim Latvijā licencētu laboratoriju, kas mūs aplaimos ar CRISPR-CAS9.

Turpinājums sekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!