Foto: Privātais arhīvs
Jautājums, kas interesē pilnīgi visus, – vai mēs esam brāķa cilvēki, kas eksistē brāķa vidē, un tāpēc mums obligāti vajag sevi uzlabot, uzlauzt un izārstēt? Vai tam ir domāts biohakings? Varbūt mēs varam vienkārši dzīvot, patērēt un vairoties? Jā, un ko par iedzīvotāju skaita pieaugumu uz planētas domā "zelta miljarda" valstu intelektuālā elite?

Homo sapiens = pašiznīcināšanās meistars. Stambulas konvencija? Aizmirstiet, pieauguša cilvēka vardarbība pašam pret sevi reizēm ir gluži vai "Midsomeras slepkavību" stilā! Lai arī neviens nepiedzimst tik ļauns, dzīves laikā ir daudz iespēju praktizēties. Sevišķi pusaudža gados, piemēram, orāli uzņemot dažādus "superfood", kas nopērkami tuvējā kioskā.

Patēriņa kults, zems izglītības līmenis, atkarība no maņām vai upura mentalitāte tikai paātrina sevis degradēšanu. Un tad vidējais vīrietis, kurš nekad neraud, nesūdzas un pie dakteriem neiet, no ielaistām kaitēm mierīgi nomirst gados 59.

Ir dzirdēts nejauks apgalvojums, ka tie, kas nerūpējas par savu veselību, parazitē uz pārējās sabiedrības rēķina, pārtiek no pabalstiem vai zog, esot cilvēki brāķi. Runa nav par vientuļām māmiņām vai invalīdiem, bet gan par tiem, kuri varētu mainīties, bet to nedara. Vēl vairāk aizskaroši – cilvēki brāķi esot tie, kuriem nav ne sevišķu talantu, ne fizisku dotību vai augsta IQ.

Tiesa, lai mūsdienās kļūtu slavens, ietekmīgs vai turīgs, ne vienmēr ir vajadzīgs talants vai intelekts. Reizēm pietiek ar nekaunību vai drosmi... Taču ir arī cilvēki, kuriem nav ne spēju, ne arī pietiekami daudz drosmes vai ambīciju. Patiesībā tā ir milzīga masa pilnīgi normālu pilsoņu, kuri arī grib baudīt dzīvi. Interesanti, ka Ķīnā atsevišķās pilsētās cilvēkus jau elektroniski šķiro pēc viņu uzvedības un sociālās atbildības.

Jā, visi nav vienādi. Ne katrs spēj kā Visvaldis Lācis 93 gados noskriet Berlīnes maratonu. Kāds ir ģeniāls mākslinieks, jurists, shēmotājs, Mesi, Spīlbergs vai Soross, un cilvēks parastais brīnās – kā to vispār var izdomāt vai fiziski paveikt?! Redz, ka var! Bet ne jau katrs. Negribu teikt, ka normālam cilvēkam kaut kā trūktu, drīzāk jau tiem pirmajiem ir kāda zobratiņa, kāda neirona vairāk. Un ģenētiski pārmantoti labāki iekšējās sekrēcijas dziedzeri, kas ražo galvenos smadzeņu stimulatorus – hormonus.

Labā ziņa ir tā, ka neviens no mums nav izvilcis dzīves īsāko salmiņu. Katram veselam cilvēkam, tev un man, ir milzīgs potenciāls un apslēptas spējas. Laba izglītība kombinācijā ar audzināšanu un specializētu treniņu dara brīnumus.

Biohakings ir domāts tieši tam, lai ne tikai paceltos virs veselības minimuma, bet arī veiktu "kvantu lēcienu" personīgajā efektivitātē. Un tā ir lieliska iespēja šķietamam autsaideram-introvertam apsteigt slinku talantu. Kaut gan sasniegt superspēju maksimumu, īpaši jau dzīvojot piesārņotā vidē, tāpat neizdosies. Neko nedarīt, par sevi nerūpēties un samierināties ir vieglprātīgi un tuvredzīgi, tāpēc slimību vai deģeneratīvu izmaiņu profilakse un notikumu apsteigšana ir ļoti gudra stratēģija.

Biohakings par velti? Lūdzu: 1) nelietojam cukuru; 2) neēdam neko ceptu un transtaukus; 3) pilnvērtīgs miegs; 4) nostaigājam 15 000 soļu dienā, ja varam – skrienam! Šķiet – nieki, bet tas ir būtisks pamats veselībai. Rodkes versija.

Vēl? Elpošanas iemaņas, stresa kontrole, domāšanas stils, labs dzeramais ūdens, tīrs gaiss, miega ritmu mērīšana, apkārtējiem patīkama socializēšanās, higiēna, fiziskā sagatavotība, realitātes uztvere un mūsu atbildes reakcija. Ir, ko darīt... "Ilgi un laimīgi" no gaisa nekrīt, to var apliecināt jebkura Salātlapiņa. Un spontāni attīstās tikai entropija.

Obligāti būtu aknu un nieru testi, arī glomerulu filtrācijas ātruma analīzes, jo no nieru mazspējas mirst ļoti daudz vecu cilvēku. Nešaubos, ka pēc saņemtajām aknu analīzēm daudzi atteiksies no ceptiem kartupeļiem ar treknu karbonādi un majonēzi pa virsu... Dažādas terapijas: skaņu, aromātu, retināta gaisa, barokameras, sievasmātes, ledus vannas, tummo jogas, zirgu vai klusuma un koncentrēšanās – ministre Dana noteikti varētu mums pastāstīt par disciplīnu šaha turnīrā.

Ko vēl, neskaitot asiņu notecināšanu "Gulbja laboratorijā", es darītu? Meklētu praktiskos treniņus, kas Rīgā atrodami, izmantojot atslēgvārdus "skriešana", "brain", "sports", "rūdīšanās", "aukstums", "improvizācija", "aktiermeistarība", "publiskā runa" utt. Un uzlauztu sevi!

Reiz lasīju, ka Stenforda Universitātes pirmā kursa studenti, tā, starp citu, nekad neuzstājas ar sliktu runu (jo citādi viņi nemaz nebūtu tur uzņemti). Šī ir vērtīga prasme, kurai sākumā tiešām vajag pautus konkursa ķirbju izmērā, sevišķi, ja esi galvenais spīkers valsts svētkos pie Brīvības pieminekļa.

Paredzu, ka tuvākajā desmitgadē uzradīsies daudz klīniku, kas mums izlīdzēs ar dažādiem biotreniņiem, cilmes šūnām, orgānu un asinsvadu printēšanu, reproduktīvā vecuma palielināšanu, Alcheimera slimības novēršanu, smadzeņu aktivizēšanu ar dažādām metodēm (kas jau Rīgā notiek), alternatīvu cīņu ar vēzi, kā tas jau tiek oficiāli praktizēts Vācijā, utt. Un esmu priecīgs, ka nu jau kādu gadu mūsu valstī vairs nav jāpārdod niere, lai samaksātu par aknu!

Tā arī mēs elementāri norausim līdz gadiem 120 vismaz... Visi, izņemot neuzmanīgos, kurus uz sliedēm būs sašķaidījis elektrovilciens. Bet pagaidiet! Kā ar planētas pārapdzīvotību un resursu trūkumu? Vai tik ilgi dzīvot nav pārāk savtīgi? Kuru tiesības braukt pustukšā 6. tramvajā pulksten 8.00 virzienā no Juglas uz Rīgas centru ir liekamas augstāk – studentu vai pensionāru? Domāju, ka "zelta miljarda" valstis un tā dēvētais Bilderbergas klubs jau sen funktierē, kā samazināt trešās pasaules iedzīvotāju un "brāķa cilvēku" skaitu.

Pasaules valdīšana un cilvēku kontrole? Pameklējiet sakarības starp 1600. gadā dibināto Austrumindijas kompāniju, vēlāk "Komiteju 300", Romas klubu (tā nesenais paziņojums "Come on!" ir interesants!), Rotšildiem, Bušiem, "Google", arābu valstu nemieru koordinēšanu, visu pilsoņu novērošanu. "Lielā brāļa" visu redzošā acs...

Mums taču ir interneta pakalpojumi un TV, kas nodrošina nepārtrauktu izklaidi, un ierīces, kas nosaka mūsu atrašanās vietu ar precizitāti līdz 50 centimetriem... Un viss slēpjas aiz skaistiem vārdiem: "Tev nekad nebūs garlaicīgi!" Varbūt mans vērtīgākais biohaks varētu būt tieši atslēgšanās no datu intoksikācijas un apzināta garlaikošanās? Lai es varētu dzīvot ne tikai kā nožēlojama atbildes reakcija uz ārēju kairinātāju (pirmsvēlēšanu histēriju, plikiem pupiem vai viltus ziņām), bet spēt arī radoši domāt.

Un ko tur runā par bijušā ASV valsts sekretāra Kisindžera kādreizējo stratēģiju attiecībā uz iedzīvotāju skaita "nevardarbīgu" samazināšanu Āfrikas valstīs, kā pārtikas humāno palīdzību piegādājot ne jau smaržīgas bioloģiski audzētas zemenes? Es zinu, tās visas ir sazvērestības teorijas, no pirksta izzīsts fufelis, un arī Snoudens ir tikai "Marvel" pasaku tēls.

Lai nu kā, vienmēr jebkurā iekārtā gudrākie un veselīgākie cilvēki dzīvos labāk. Tagad daudziem fanātiķiem ir liels kārdinājums ar biohakinga palīdzību iegūt unikālas spējas. Vienu "acu versiju", kas izskatījās pēc miljoniem gadu ilgas evolūcijas apiešanas, jau aprakstīju. Tā nedariet! Taču ienirt ar vienu ieelpu līdz 100 metriem ir reāli. Pasaules rekords "freediving" (brīvā niršana – red.) versijā "No limits" ir 253,2 metri!

Kas ir "sevis labāka versija", un kādas spējas grib iegūt cilvēki Latvijā? Sievietes? Visas tiesības paust viedokli lai paliek viņām. Īsts vecis? Lūk, pāris necilu vēlmju (un tad nāks vispār neticamais): a) talants tikt garām apsargam iekšā ikvienā Vecrīgas krogā vai klubā, kaut arī tu esi smagi piedzēries un uz pieres tev ir uztetovēts: "Tu zini, ka es esmu nekas?!"; b) noteikti tik ārprātīgas harismas iegūšana, ka tu varētu katru dienu atšūt pa kādai Milai Kunisai, kura grib no tevis abortu.

Turpinājums sekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!