Foto: F64
Līdz ar rudens zelta lapu lietu un mirdzošiem zirnekļu tīmekļiem miglainos rītos strauji tuvojas arī četrgades politiskā biznesa cikla virsotne – Latvijas Republikas 13. Saeimas deputātu vēlēšanas. Šis laika periods iezīmējas ar pastiprinātu aktivitāti sabiedriskajos masu medijos, kuluāru sarunās un sabiedrības pārstāvju ikdienas sarunās.

Tas zināmā mērā ir atskaites laiks par iepriekš padarīto un vīziju buršana par gaidāmo nākotnē. Asāk nekā ikdienā cilvēki domās izvērtē sasniegto un formulē nākotnes cerības. Un tad pārdomās par esošo un vēlamo saskaramies ar nenoliedzamām aksiomām par deputātu kandidātu resursu ierobežotību un iespējamo viņu rīcību un izvēli konkrētos apstākļos. Tuvinot šo situāciju Saeimas vēlēšanām, redzam, ka pastāv plaisa starp vēlētāju bieži vien pretrunīgajām, pat nereālajām vēlmēm un potenciālo deputātu kandidātu ierobežotajiem resursiem un spējām visas šīs prasības izpildīt.

Lai labāk izprastu dažādu vēlētāju grupu vēlmes, uzskatus un vajadzības, potenciālie vēlētāji tiek dalīti gan pēc dzīvesvietas un vecuma, gan sociālā stāvokļa, izglītības līmeņa un citām pazīmēm. Šo aktivitāšu nolūks ir sagatavot un piedāvāt dažādu partiju nostādnes un deputātu kandidātu paketes, kas ļautu veiksmīgāk realizēt šo vēlēšanu norisi un sasniegt izvirzītos mērķus. Tā kā šajās aktivitātēs ir iesaistītas dažādas partijas ar atšķirīgiem uzskatiem un mērķiem, notiek savstarpēja konkurence par vēlētāju balsīm, izmantojot plašu pieejamo līdzekļu klāstu.

Tiek izmantota gan vēlētāju pārliecināšana par to vai citu programmu un deputātu kandidātu, gan apzināta sabiedrības dezinformācija, vēlamo uzdodot par īstenību un nomelnojot konkurentus. Izteikti parādās prakse, ka deputātu saraksti tiek veidoti pēc "labākajām" padomju grāmatniecības tradīcijām, piedāvājot pārdošanā nedalāmus grāmatu komplektus, piemēram, Mičelas "Vējiem līdzi" komplektēja ar "Bruņukuģi "Potjomkins"" un Muntera "Savas tautas ienaidnieki". Un cilvēki, kaut neapmierināti, klusu ciešot, pirka arī šādus komplektus, tikai lai tiktu pie kārotā izdevuma.

Un tā vēlēšanu dienā vēlētāji, ne tikai pildot savu pienākumu pret valsti, bet galvenokārt cenšoties piepildīt savas gaidas, izdarīs izvēli par to vai citu deputātu kandidātu sarakstu. Kā katrās vēlēšanās, tiks gaidīti rezultātu apkopojumi. Un mēs redzēsim, ka deputātu statusā tiks ieceltas gan Brigaderes Maijas un Paijas, gan Upīša Sūnu ciema Buķis un Andrs, kā arī Kaudzīšu Mērnieku laiku Prātnieks un Pietuka Krustiņš. Starp viņiem būs arī mans Deputāts.

Un atkal parādīsies mūžsenais jautājums: vai viņš gribēs, varēs un realizēs manas vēlmes, vai arī viņu ierobežos partiju disciplīna, koalīcijas līguma nosacījumi un viņam vien zināmi apstākļi? Jāsaprot, ka Saeimas deputātu korpuss ir tikai aisberga redzamā daļa, bet neredzami, "zem ūdens līmeņa" darbosies dažādi polittehnologi, grupējumi un interešu pārstāvji. Un labi, ja tas būs visas sabiedrības interesēs, bet...

Un kur tad tu būsi, mans Deputāt? Nav tik svarīgi, kas tu esi, bet tu esi manu cerību iemiesojums. Un tikai tavā ziņā ir, vai būsi arī piepildījums. Latvijas Republikas 13. Saeima savu darbu sāks, kad pāri senajam namam lidos pēdējais dzērvju kāsis, un atklāts paliks jautājums – cik daudz no mūsu neīstenotajām cerībām tas uz spārniem aiznesīs līdz nākamajiem četriem gadiem?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!