Foto: LETA
Nepilnus trīs gadus veca ukraiņu meitenīte tikko pabijusi savā pirmajā ārzemju braucienā – astoņās dienās kopā ar mammu, citiem lielākiem bērniem un viņu mātēm no Novohradas Volinskas Ukrainā apskatījusi lielu daļu Latvijas. Sākumā bijis Rāznas ezers un atpūta Čornojes pagasta viesu namā "Ezerkrasti", tālāk ceļojums vedis uz Balviem, Viļaku, Salacgrīvu, Stopiņiem, Rīgu un Pāvilostu.

Laiks šo grupu gana lutinājis, ukraiņi daudz sauļojušies pludmalē, kā viņi saka, arī redzējuši ārkārtīgi daudz. Apskatīti daudzi lielāki un mazāki muzeji, kas ļāvis izveidot priekšstatu par latviešiem kā tautu, kas daudz laika velta savas pagātnes izpētei un tradīciju saglabāšanai.

Ukraina šajā ziņā varot daudz mācīties. Savukārt mazā meitenīte mammai teikusi, ka, atgriežoties mājās, atkal dosies pie tēta uz kapsētu (viņš kritis cīņā ar krievu iebrucējiem Donbasā) un stāstīs viņam, kā peldējusies Latvijā, kā spēlējusies baltajās, mīkstajās smiltiņās... Arī pārējo šīs grupas sieviešu vīri, izņemot vienu, kuras dzīvesbiedrs ticis ievainots, krituši valsts austrumos.

Saprotams, tādēļ viņām ir izveidojusies īpaši negatīva attieksme pret agresorvalsti Krieviju, kas joprojām turpina lēno un postošo karu. Pavisam vienkārši – beidzamajā diennaktī ievainoti divi un arī nogalināti divi ukraiņu karavīri. Grupas vadītājas Larisas Lisovskas vīrs ukraiņu apakšpulkvedis nāvējoši ievainots apšaudē, kas norisinājās no Krievijas teritorijas. Šī sieviete, līdzīgi daudzām citām, labi zina, kā ar smagajiem ieročiem no kaimiņvalsts teritorijas apšaudītas ukraiņu armijas vienības, bet starptautiski tam tikpat kā nav nekādas nozīmes. "Miera balodis" Vladimirs Putins atkal tiekas ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un spriež, kā apturēt karadarbību Ukrainā.

Vecrīgas apskates laikā prieku ukrainietēm sagādājuši divi ielu muzikanti, kas mācējuši nospēlēt Ukrainas valsts himnu. Fotografējušies ar Berlīnes lāčiem Doma laukumā – gan ar ukraiņu, gan Latvijas brūno, bet krievu lācim apkārt aplikuši Ukrainas karogu. Tas nav iepaticies turpat tuvumā esošajiem krievu tautības cilvēkiem, kas neapmierināti teikuši, ka neesot labi visur iepīt politiku. Var jau būt, ka tieši šie konkrētie cilvēki nav atbalstījuši Krimas aneksiju un iebrukumu Donbasā, taču skaitļi ir gaužām konkrēti, un nevajadzētu aizmirst, ka Putina darbošanos Ukrainā atbalstījuši vairāk nekā astoņdesmit procenti Krievijas iedzīvotāju. Kad uznāk vēlēšanās aizrādīt tiem, kas šādi aizskar krievu tautības cilvēkus, jāatceras, cik upuru Ukrainai atnesusi Krievijas agresija. Kāds ukraiņu autors vaicā, kādēļ gan Krievijas iedzīvotājus vajadzētu atbrīvot no atbildības par Putina kriminālnoziegumiem, bet, piemēram, vāciešu sodīšana un tam sekojusī morālā attīrīšanās par Hitlera pastrādātajiem asinsdarbiem tiek uzskatīta par nepieciešamu procesu.

Neliels atgadījums Salacgrīvā. Kad ukrainietes ostmalā ieraudzījušas jahtu ar Krievijas karogu, nostājušās tai iepretim, izpletušas Ukrainas karogu un nodziedājušas savas valsts himnu. Laikam kuģotājiem tomēr palicis neērti, un visi uz jahtas esošie uzreiz pazuduši tās tilpnēs. Šis nelielais atgadījums precīzi norāda uz to, ka atbildību par savas valsts rīcību attiecīgos apstākļos vairāk vai mazāk sajustu lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju. Gluži vienkārši – nav iespējams izvairīties no politikas, jo tā ir visur. Tāpēc izstāstiet citiem šo smieklīgo un bērnišķīgo anekdoti: "Turcijā izdevies panākt, ka krievu tūristi vairs nezog dvieļus viesnīcās. Kā tas izdevies? Pavisam vienkārši – uz dvieļiem uzrakstīts: "Slava Ukrainai!""

Bet par Latviju – liels paldies visām minētajām pašvaldībām, kas tik sirsnīgi uzņēma ukraiņu smagi cietušās ģimenes. Man pašam bija sevišķi patīkami redzēt, ka Čornojē, Balvos, Viļakā, Salacgrīvā, Stopiņos un Pāvilostā domā par savu izaugsmi, to redz ikdienā, un arī spēj skatīties uz pasauli plašāk. Palīdzot citiem, rādām savu cilvēcību, izaugsmi un spēku. Arī izpratni par notikumiem Ukrainā. Nepiemirsīsim seno patiesību, ka, palīdzot citiem grūtībās nonākušajiem, mums pašiem ir cerības uz palīdzību, ja tāda nepieciešamība rastos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!