Foto: Privātais arhīvs
Laikā, kad liela daļa Latvijas iedzīvotāju apmeklē brīvdabas pasākumus un dodas ārpus mājām, Drošības nozares kompāniju asociācijas eksperti ir apkopojuši padomus, kā brīvdabas aktivitāšu laikā pasargāt sevi, savu ģimeni un mājokli.

Piesardzība sociālajos tīklos

Lai arī sociālajos tīklos liela daļa cilvēku jūtas diezgan droši, nevajag aizmirst, ka internetā ir cilvēki ar sliktiem nodomiem. Tie, kas grib sociālajos tīklos likt bildes un aprakstus par kādu piedzīvojumu, ir aicināti to darīt pēc tam, kad ir atgriezušies mājās. Ceļojuma laikā ievietota informācija ir labs signāls nelabvēļiem un zagļiem, ka mājās neviena nav un ir īstais laiks tās "apciemot". Tāpat nav vēlams internetā lielīties ar dārgām dāvanām un savu finansiālo stāvokli.

Nekārdināt kabatzagļus

Kabatzagļi bieži izmanto cilvēku neuzmanību un paviršību, lai piesavinātos materiālas vērtības, – tikai cilvēks pats var parūpēties par savas mantas un maciņa drošību, neradot situācijas, kurās vērtīgas mantas piesaista uzmanību vai ir samērā brīvi pieejamas. Kabatzagļi izmantos jebkuru situāciju, tāpēc vienmēr soma jātur cieši aizvērta jau no brīža, kad iziets ārpus mājas. Drošības eksperti aicina nenēsāt maku, mobilo telefonu un atslēgas viegli pieejamās vietās – bikšu vai jakas ārējās kabatās, jo tur ir viegli piekļūt. Īpaši piesardzīgiem jābūt situācijās, kad kāds uz ielas it kā nejauši uzgrūžas, pagrūž vai iesit. Ir jāatceras, ka bailēs par savu drošību cilvēks kļūst neuzmanīgs un ir lielisks mērķis apzagšanai.

Runāt ar bērniem par drošību

Tuvojoties vasaras beigām, daudzi bērni pēc brīvdienām laukos atgriežas pilsētā. Tāpēc ir vērts viņiem atgādināt, kāda nozīme ir mājokļa un katra personīgajai drošībai uz ielas, laikus izskaidrojot visus pamatprincipus un to, kā rīkoties, ja gadās nonākt apdraudētā vidē. Tuvojas arī mācību laiks, kad bērni lielāko daļu laika pavadīs ārpus mājas – skolā un dažādos pulciņos.

Zagļi bieži pievēršas vājākajiem, īpaši bērniem, tāpēc svarīgi viņiem atgādināt, ka mobilais telefons un maks jātur drošā vietā. Nereti ļaundari izmanto cilvēku labsirdību, tāpēc bērniem jāmāca būt uzmanīgiem un atteikt svešiniekiem, kas lūdz telefonu, lai kādam piezvanītu. Nekādā gadījumā nedrīkst sēsties svešinieku mašīnā – pat tad, ja viņi piedāvā aizvest mājās.

Tāpat bērniem jāiemāca, ka nedrīkst pieņemt no svešiniekiem ne ēdienu, ne dzērienu. Viņiem ir arī jāzina, ka nedrīkst ieiet kāpņu telpā, ja tur drūzmējas cilvēki vai notiek kas cits, viņuprāt, aizdomīgs. Ja bērns jūtas apdraudēts, viņam jāiet nevis uz klusām un nomaļām vietām, bet, tieši pretēji, nekavējoties jāvēršas pie apsardzes darbiniekiem – viņu galvenais uzdevums ir nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību.

Informētība un piesardzība

Siltais laiks ir ideāli piemērots pasākumiem ārpus telpām, tāpēc augusts joprojām ir karsts pasākumu mēnesis. Drošības eksperti iesaka laicīgi iepazīties ar pasākuma norises vietas iekšējās kārtības noteikumiem – lietām, ko var un ko nevar ienest pasākumā, telšu pilsētiņas noteikumiem, auto novietošanas shēmām, dažādiem organizētiem pasākumiem. Ierodoties pasākuma vietā, laicīgi jāizpēta arī evakuācijas plāns, lai ārkārtas situācijā varētu izvēlēties ātrākos un drošākos ceļus. Īpaši par drošību jādomā gadījumā, ja pasākuma laikā plānots lietot alkoholu, kas var atslābināt uzmanību, – svarīgi ir neņemt līdz vērtslietas un lielu naudas summu, neuzticēties nejauši sastaptiem svešiniekiem un nesēsties mašīnā pie nepazīstamiem cilvēkiem.

Tiem, kuri iecerējuši braukt ar autostopiem, labāk izvēlies mašīnas, kurās brauc cilvēki ar bērniem. Tāpat jāatceras, ka telts nav seifs – no tās nevēlams viesis var ātri paņemt visas vērtīgās lietas. Svarīgi ir arī pasākuma laikā neizlaist savu dzērienu no rokām, lai nepieļautu, ka tam tiek pievienotas apdullinošas vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!