Foto: Privātais arhīvs
Kad pēc izlaiduma absolventi aizver universitātes durvis, viņu saikne ar augstskolu nepārtrūkst. Viņi ir augstskolas vēstneši darba tirgū, jo viņu darbs un karjera bez vārdiem stāsta par augstskolas izglītības kvalitāti. Viņi, strādājot zinātnē vai nodarbojoties ar uzņēmējdarbību, var kļūt par universitātes partneriem zinātniskajos pētījumos un inovāciju izveidē un komercializācijā. Viņi, tāpat kā ikviens mācībspēks un students, ir universitātes vizītkarte, kas veido augstskolas stāstu cauri gadsimtiem.

Mūsdienās ir daudz dažādu instrumentu, kas palīdz veidot un saglabāt absolventu saikni ar augstskolu. Viens no tādiem – mūsu laikmetam atbilstoša digitālā platforma, kur absolventi, līdzīgi kā sociālajos tīklos, var uzturēt saikni ar studiju biedriem un universitāti. Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) kā pirmā Latvijā ir sākusi lietot absolventu digitālo platformu – "RTU connect". Pirmos šajā platformā aicinām reģistrēties šā gada RTU absolventus, bet būtiski, ka to lietot varēs arī RTU darbinieki, mācībspēki, studenti un ikviens mūsu universitātes draugs.

"RTU connect"platforma, kurā atkal satikt studiju biedrus

Augstskolas apzinās absolventus kā vērtību un seko līdzi viņu tālākajām gaitām, uzturot ar viņiem ciešas attiecības arī pēc universitātes absolvēšanas. Šādām attiecībām ir abpusējs ieguvums. Pirmkārt, tas, kā veidojas absolventu karjera, ir lakmusa papīrs universitātes studiju kvalitātei un atbilstībai darba tirgum. Piemēram, RTU savas studiju programmas veido kopā ar darba devējiem, kuri vislabāk zina, kādas zināšanas apguvuši speciālisti viņiem ir vajadzīgi. Savukārt, uzturot saikni ar absolventiem, iespējams saprast, kā norit viņu integrācija darba tirgū un kādi ir viņu ieteikumi studiju pilnveidei.

Otrkārt, absolventi palīdz veidot universitātes saikni ar biznesu. Viņi sadarbojas ar augstskolas zinātniekiem inovāciju izstrādē un komercializācijā. Viņi arī paši veido inovācijas, nepieciešamības gadījumā izmantojot universitātes piedāvātos resursus, piemēram, RTU gadījumā — prototipēšanas centru jeb Dizaina fabriku. Viņi kā uzņēmumu vadītāji iesaistās universitātes dzīvē, piedaloties padomnieku konventu darbā un ar ieteikumiem palīdzot savai universitātei gan studiju, gan zinātniskajā darbā.

Treškārt, viņi savos uzņēmumos piedāvā praksi vai darbvietas augstskolas studentiem, tā palīdzot viņiem uzsākt darba gaitas un iegūstot darbiniekus laikā, kad darba tirgū valda inženieru un augsto tehnoloģiju speciālistu trūkums.

Visi minētie aspekti ir ārkārtīgi nozīmīgi gan universitātes, gan absolventu dzīvē, tāpēc, lai aktivizētu sadarbību un tīklošanos, RTU ir iegādājusies licenci uzņēmuma "Graduway" radītajai digitālajai platformai "RTU connect", kas būs ne vien absolventu reģistrs un datubāze, bet arī instruments absolventu apzināšanai Rīgā un reģionos, kā arī starptautiskā mērogā. Tā kā RTU mācās aizvien vairāk ārzemju studentu, arī "RTU connect" ir latviešu un angļu valodā.

RTU ir pirmā no Latvijas augstskolām, kurai ir šāda veida platforma. Līdzīga parauga instrumentus komunikācijai un drošai datu iegūšanai, kā arī glabāšanai izmanto, piemēram, Oksfordas Universitāte, Toronto Universitāte, Kalifornijas Bērklija Universitātes Juridiskā fakultāte un citas pasaules mēroga augstākās izglītības iestādes un to fakultātes. Tādējādi var diezgan droši apgalvot, ka šī platforma RTU padarīs vēl pamanāmāku starptautiskajā akadēmiskajā vidē.

Saikne veidojas jau studiju laikā

Latvijas augstskolu absolventu apzināšana ir uzsākta arī valdības līmenī – Izglītības un zinātnes ministrija pagājušajā gadā ieviesa studējošo un absolventu reģistru, kas sniedz informāciju par absolventu nodarbinātības līmeni, jomu un vidējo atalgojumu pēc konkrētu studiju programmu un augstskolu absolvēšanas. Tas gan nav ekvivalents augstskolu absolventu platformām, jo tajā nereģistrējas konkrēti absolventi, bet gan informāciju par absolventiem sniedz augstskolas. Šis reģistrs ļauj izveidot absolventu darba gaitu monitoringu, jo tajā apkopoti dati par absolventu nodarbinātības līmeni, nodarbinātības jomu un vidējo atalgojumu pēc noteiktu studiju programmu un augstskolu absolvēšanas.

Šādām valstiskām aktivitātēm, protams, ir savs mērķis – apkopotā informācija ne tikai dod iespēju izzināt, kā attīstās augstskolu absolventu karjera, bet var palīdzēt arī topošajiem studentiem izvēlēties augstskolu un studiju programmu.

Tas ir vajadzīgs, ja raugāmies valstiskā mērogā, taču augstskolām ir svarīgi uzturēt personīgākas saites ar absolventiem, tāpēc, piemēram, RTU jau kopš 2012. gada darbojas Absolventu asociācija, organizējot absolventiem dažādus kursus, seminārus, konferences, sporta pasākumus, uzņēmumu un RTU laboratoriju vizītes, kā arī citas aktivitātes.

Runājot par atvērtības veicināšanu un raudzīšanos globālākā mērogā, sākot no šī gada marta, sekojot ārzemju augstskolu absolventu asociāciju praksei, piemēram, esam atteikušies no obligātās biedra naudas maksas. Proti, par mūsu biedru var kļūt ikviens RTU absolvents pilnīgi bez maksas. Paralēli tam ir izveidota arī lojalitātes programma, kurā tiek maksāta simboliska biedra nauda un saņemtas dažādas atlaides un bonusi.

Absolventu saiknes uzturēšana ar universitāti un citam ar citu pēc augstskolas beigšanas ir zināms izaicinājums. Protams, lai absolvents vēlētos arī pēc studijām saglabāt savu universitātes kopienu, viņam saikne ar augstskolu jāveido jau studiju gados. Ja tā būs radusies, tad tālākais notiks jau dabiski un Latvijas augstskolas stiprinās vēl viens spēcīgs stūrakmens — absolventi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!