Foto: Cehs.lv kolāža
Aizvadītās nedēļas nogalē Latvijas futbola izlase valsts simtgadē uzdāvināja par vienu no apkaunojošākajiem zaudējumiem dēvēto 0:1 pret spēcīgās* futbola lielvalsts** Gibraltāra komandu. "Cehs.lv" mākslīgā intelekta laboratorija metās pētīt galvenā trenera Aleksandra Starkova uzrunu pēc spēles, lai meklētu potenciālos cēloņus un skaidrojumus.

Laboratorijas vadītājs Kristaps Āls skaidro, ka pieaicināts eksperts – zelta retrīvers vārdā Badijs – ir analizējis Aleksandra Starkova pēcspēles interviju. Piedāvājam iepazīties ar spilgtākajiem citātiem un analīzes eksperta viedokli par tiem.

1) "Uzreiz vēlos atzīmēt, ka rezultāts šajās spēles, protams, nav apmierinošs."

Šo būtisko niansi Starkovs pēc spēles pret Gibraltāru beidzot ir sapratis pareizi. Tā komanda, kura gūst vairāk golus, uzvar spēlē.

2) "Nospēlējām ļoti labu maču pret Fēru salām, kas reitingā jau kādu laiku ir augstāk pār mums..."

Līdzīgi kā tad, ja gana cītīgi visiem turpināsim zaudēt, varēsim teikt, ka "labi nospēlējām pret rangā augstāk esošo Gibraltāru". Tiesa, tur būtu krietni jāpacenšas gan mums, gan Gibraltāram, ņemot vērā, ka FIFA rangā komanda, kurai nule pakāsām, atrodas dalītā pēdējā vietā – proti, 206. Tomēr mēs strauji darām visu, ko varam, lai viņus noķertu, – ja vēl spēlētāji pasāktu pīpēt kaprona zeķes un dzert Preiļu dzelteno, tad varbūt izdotos rezultātu sasniegt ātrāk.

3) "Spēles kvalitātes, rezultāta un parādītā rakstura ziņā komandas sniegums šajā mačā mani iepriecināja..."

Šeit Starkovs pieļauj būtisku loģikas kļūdu. Ja tu negūsti golus un zaudē pret reitinga vājāko komandu, tad tam nevajadzētu tevi iepriecināt. Īpaši jau rezultāta ziņā.

4) "Visi domājām par uzvaru. Mums šoreiz tas neizdevās. Kādi ir iemesli?"

Skatīt punktu 1 – jūs neguvāt nevienus vārtus, Starkov.

5) "Toties šie [pretinieku] vārti iepriecināja mūsu nelabvēļus."

Nelabvēļi, protams, ir viens veids, kā to apzīmēt, taču daudzi tos mēdz saukt arī par "pretiniekiem" un "pretinieku līdzjutējiem".

6) "Viennozīmīgi, tas ir slikts zaudējums."

Tas tiesa. Tā parasti ir ar zaudējumiem. Vienīgie, kuriem šis zaudējums nav slikts, ir tie, kuri totalizatorā bija likuši uz Gibraltāru. Koeficients tomēr bija 19,5.

7) "Galvenais secinājums ir tāds: visiem, kas šobrīd met akmeņus mūsu virzienā, ir taisnība. Bet īsti vīrieši šādā situācijā cienīgi pārdzīvo šo neveiksmi un neatbild pretim."

Šeit nedaudz pietrūkst konsekvences. Starkovs atzīst, ka smagā kritika viņa vadītās izlases virzienā ir pamatota, tāpēc vīrišķīgākā rīcība ir neuzņemties par to atbildību un ignorēt. Līdzīgi kā Ušakovs vīrišķīgi pārdzīvo Barona ielas remontu, "uzņemoties" par to atbildību, piemēram.

8) "Mūsu valstsvienības īsto līdzjutēju priekšā vēlos atvainoties par to, ka esam sagādājuši viņiem nepatīkamus mirkļus."

Ar komentāru šeit viss ir kārtībā, un arī vārdu izvēle Starkovam ir bijusi precīza. Tomēr "Cehs.lv" prasījās pēc nedaudz precīzāka izklāsta, kas ir tie "nepatīkamie mirkļi".

K. Āla ieskatā šis komentārs pareizāk izklausītos, formulēts sekojoši: "(..) vēlos atvainoties par to, ka esam sagādājuši viņiem nepatīkamus mirkļus 10 spēļu garumā, kopš pērnā aprīļa, nemaz nerunājot par Latvijas rekordu pēc kārtas zaudēto spēļu skaitā."

9) "Kā pietrūka? Meistarības."

Starkovs garā un plašā komentārā met akmeni spēlētāju lauciņā, sakot, ka tie nav pietiekami saliedēti spēlējuši, kā arī viņiem ir pietrūcis pieredzes. Tomēr visā komentārā nekur nav minēts, vai meistarība nav nepieciešama arī treneriem. Tas tā. Tīri teorētisks jautājums.

10) "No valstsvienības treneru štāba puses varu apliecināt, ka strādājam ar lielu pašatdevi un kvalitatīvi, manuprāt."

"Cehs.lv" uzskatā ļoti būtiska un precīza piebilde ir "manuprāt", jo intervijas gaitā vairākkārt rodas sajūta, ka ne visi lasītāji ar Starkovu būs uz vienas lapas.

Kopumā varam secināt, ka Starkovs ir guvis jaunas atziņas, piemēram, iepazinis futbolam raksturīgo konceptu, ka uzvara tiek tai komandai, kura spēles laikā gūst vairāk golus, taču viņš izvairās pieņemt informāciju par iespējamiem neveiksmes cēloņiem. Citējot "Twitter" lietotāju Dirsā Līdējs: "Ticam, ka jau tuvākajos gados viņa talantīgajā vadībā Latvijas izlasei izdosies sakaut Gibraltāru!"

——

* Šis fakts nav pārbaudīts un var neatbilst patiesībai – "spēcīgs" ir plašs jēdziens.

** Šis fakts nav pārbaudīts un var neatbilst patiesībai – iespējams, Gibraltārs nemaz nekvalificējas kā valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!