Foto: Privātais arhīvs
Medicīna ir viena no jomām, kas pasaulē attīstās visstraujāk. Pateicoties tehnoloģiju progresam, šobrīd ir iespējams ne vien savlaicīgi diagnosticēt sarežģītas saslimšanas, bet arī noteikt efektīvāko un pacientam individuāli piemērotāko ārstniecības metodi. Tas īpaši aktuāli un svarīgi ir onkoloģisko slimību pacientiem, jo agrīna diagnostika var būt vitāli svarīga.

Šobrīd Latvijā ir pieejams pozitronu emisijas datortomogrāfijas jeb PET izmeklējums, kas ļauj ārstiem daudz precīzāk noteikt vēža lokāciju, attīstību un nozīmēt efektīvāko terapiju. Viena vēža veida – limfomas – pacientiem pašlaik šis izmeklējums ir pieejams bez maksas. Tiesa gan, to neapmaksā no valsts puses, kā tas bija pirms ekonomiskās krīzes. Valsts Latvijā limfomas ārstēšanu atbalsta, nodrošinot ķīmijterapijas medikamentu pieejamību valsts kompensējamo medikamentu programmas ietvaros.

Tomēr, lai veicinātu efektīvāku limfomas pacientu ārstēšanu, būtu nepieciešams atgriezties pie valsts apmaksāta PET izmeklējuma, ko šobrīd ir iespējams veikt arī Latvijā.

Limfoma jeb limfmezglu vēzis ir ļaundabīgs audzējs – katru gadu Latvijā nomirst vairāk nekā 100 limfomas pacientu. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem ik gadu Latvijā tiek diagnosticēti ap 50 jaunu Hodžkina limfomas audzēju un pat līdz 200 ne Hodžkina limfomas audzēju. Visbiežāk nāves cēlonis ir novēlota diagnostika un neefektīvas ārstniecības metodes izvēle.

Vēl pirms ekonomiskās krīzes PET izmeklējums tika apmaksāts no Latvijas valsts puses – to gan bija iespējams saņemt ārpus Latvijas, jo Latvijā šādas diagnostikas iekārtas nebija. Tolaik bija pat izveidojusies gaidīšanas rinda. Izmeklējumus apmaksāja Latvijas valsts, un pacienti rindas kārtībā tika nosūtīti uz izmeklējumiem. Taču krīzes laikā taupības nolūkā finansēšana PET izmeklējumiem limfomas pacientiem tika pārtraukta.

Kopš tā laika, ja pacientam PET nepieciešams, jāmaksā pašam. Protams, retais var to atļauties atbilstoši ārstēšanas standartu rekomendācijām, taču nekas cits neatliek – vai nu jāmaksā no savas naudas, vai jāmeklē ziedojuma iespējas. Bez izmeklējuma kvalitatīvi ārstēt nevar, un Latvijas hematologiem PET ir ierasta prakse. Sliktākajā gadījumā, piemēram, ja pacientam ir līdzekļi tikai vienam izmeklējumam, hematologi izvēlas, kurā ārstēšanas brīdī tas būtu visnoderīgākais. Ja PET nav iespējams veikt, balstāmies uz tām rekomendācijām, kas bija laikā, kad PET nebija, tā sauktajām "vecajām" vadlīnijām.

Šoruden uzņēmumu holdings "Repharm" atklāja limfomas pacientu atbalsta programmu "Dzīvo tālāk!" un ziedoja 350 000 eiro limfomas diagnostikas izmeklējumiem ar PET metodi. Pateicoties šai ziedojuma programmai, tagad varam pacientus sūtīt uz PET izmeklējumu, kad tas nepieciešams. Kopš septembra jau būs veikti vairāk nekā 40 izmeklējumi. Ziedojums ir pietiekami liels, lai turpmākos divus gadus Latvijas limfomas pacienti varētu bez problēmām saņemt nepieciešamo izmeklējumu.

Tagad, pēc ilgiem gadiem atkal pastāvot iespējai brīvi veikt PET izmeklējumus, mēs ļoti ceram, ka tuvākajā nākotnē valsts tomēr atsāks šo diagnostikas procedūru apmaksāt, kā tas ir citās Eiropas valstīs, arī Lietuvā un Igaunijā.

PET izmeklējumi ir svarīgi, lai mēs, ārsti, varētu diagnosticēt pēc iespējas precīzāk un izrakstīt tieši nepieciešamo zāļu daudzumu, jo praksē diemžēl var redzēt, ka viena ārstniecības metode neder visiem pacientiem. Var būt gadījumi, kad konkrētam pacientam ārstēšanā tiek izmantots vairāk zāļu, nekā nepieciešams attiecīgā audzēja stadijā, ja to nav iespējams precīzi noteikt. Rezultātā vēlāk var rasties citas veselības problēmas, piemēram, kardioloģiskas vainas, vai pat veidoties sekundāri audzēji.

Viss darāms ar mērķi, lai pacients pēc iespējas kvalitatīvāk varētu atgriezties ikdienas dzīvē. Turklāt katrs gadījums ir individuāls, un tieši PET izmeklējums ļauj pacientam piemērot efektīvāko ārstniecības metodi atbilstoši audzēja stadijai un metastāzēm. Visiem limfomas pacientiem vajadzētu veikt PET izmeklējumu arī tad, kad ķīmijterapija ir pabeigta, lai pārliecinātos, ka audzējs patiešām ir iznīcināts.

Gan veselības aprūpe organizatoriem, gan ārstiem būtu jādara viss, lai onkoloģisko pacientu ārstēšanas un izmeklēšanas procesi Latvijā atbilstu pasaules standartiem. Hematoloģijas nozarē pēdējos gados ir liels progress. Eiropā lielākā limfomas pētnieciskā grupa ir Vācijā, Ķelnē, – tur notiek jaunākie klīniskie pētījumi un tiek izstrādātas jaunākās vadlīnijas, kā ar pēc iespējas mazākiem resursiem sasniegt to pašu rezultātu, tāpēc diagnostikā ļoti svarīgs ir precīzs, savlaicīgs izmeklējums, kas ļauj atklāt audzēju agrīnā stadijā un piemērot efektīvāko ārstēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!