Foto: Cehs.lv privātais arhīvs
Nesen mani ļoti šokēja raksts laikrakstā "The Guardian", kurā runāts par brutālo dzimumu diskrimināciju sportā. Proti, viens no pasaules pelnošākajiem futbolistiem – Neimars – atalgojumā saņem tikpat, cik septiņu dažādu valstu sieviešu futbola līgu futbolistes kopā (1693 futbolistes no Francijas, Vācijas, Anglijas, ASV, Zviedrijas, Austrālijas un Meksikas). Šaušalīga diskriminācija, vai ne? Nē.

Tā nu sagadījies, ka pieprasījumu pēc labiem sportistiem un viņu atlīdzības rada sporta veida fanu bāze, spēļu apmeklējumi un līdz ar to – reklāmas iespējas. Runājot ciparos – katru Neimara maču klātienē noskatās vidēji 45 500 cilvēki. Čempionu līgas finālspēles tiešraidē televīzijā skatās aptuveni 350 miljoni cilvēku, bet pasaules futbola čempionātu finālspēļu skatītāju skaits ir pārsniedzis miljarda skatītāju slieksni.

Tikmēr, piemēram, Anglijas sieviešu futbola superlīgas vidējais apmeklētāju skaits no 2015. līdz 2016. gadam piedzīvojis strauju piecu procentu lēcienu – no 1076 spēles apmeklētājiem tas pieaudzis līdz pat 1128. Austrijas sieviešu bundeslīga savukārt var lepoties ar vidēji 92 apmeklētājiem katrā sezonas spēlē.

Cik daudzas sievietes, kuras ir kaislīgas futbola fanes, jūs pazīstat? Tādas, kas nelaiž garām nevienu futbola maču, pie katras izdevības dodas vērot spēles dzīvajā, bet pēc mīļākās komandas zaudējuma kopā ar citām huligānēm dodas izdemolēt pilsētu (demolēt ir slikti, tas ir tikai piemēra paspilgtināšanai) un piedzerties, tādējādi atbalstot arī vietējos krodziniekus? Es arī nepazīstu nevienu. Bet kvēlus futbola fanus pazīstu vismaz padsmit. Negrasos spekulēt ar absolūto patiesību, tomēr no tā lielā mērā izriet, ka vīriešu futbolistu algas ir tik lielas tāpēc, ka vīrieši skatās futbolu.

Milzīgā vīriešu interese par futbolu rada pieprasījumu pēc arvien labākiem futbolistiem un paver milzīgu reklāmas tirgu, kas likumsakarīgi rezultējas iespaidīgos līgumos. Kāpēc kaut kas līdzīgs nenotiek ar sieviešu futbolu? Tāpēc, ka sievietes spēļu skatīšanās vietā izvēlas Rozamundes Pilčeres romānu ekranizācijas un savu vīriešu graušanu par to, ka viņi pārāk daudz laika pavada, skatoties sportu. Jautājums večiem – cik reižu esat savai dāmai teikuši: "Atkal jau tu futbolu/hokeju skaties? Aizvakar taču jau bija!" Es arī ne reizi. Manējā skatās tikai daiļslidošanu.

Ko darīt, lai sieviešu futbola entuziastes saņemtu tikpat lielu algu kā Neimars? Kaislīgajām dzimumu diskriminācijas propagandētājām, kā arī visām pārējām sievietēm būtu jāsāk aktīvāk sekot līdzi šim sporta veidam. Jāsāk apmeklēt spēles un pirkt komandu fanu atribūtiku. Citādi algu samērošana abiem dzimumiem nozīmētu to, ka veči jāpiespiež skatīties sieviešu futbolu ar varu, bet tā, manuprāt, būtu klaja dzimumu diskriminācija.

Protams, tas nekad nenotiks, jo dziļi sirdī pat sievietes saprot, ka sieviešu futbols ir garlaicīgs. Ja būs izvēle, viņas pašas, visdrīzāk, izvēlēsies skatīties īstu futbolu.

Dzimumu līdztiesība ir tēma, par kuru vajag runāt un domāt, tomēr ņuņāšana par atalgojumu sportā ved šo aktuālo tēmu pa skuju taku gluži kā ideja par dzimumu kvotām dažādos darbos, jo paģēr, ka atalgojumam nav jābūt atkarīgam no sportistu prasmēm, bet gan dzimuma. Ja kāda man nepiekrīt, piedāvāju sarīkot Parīzes "Saint-Germain" spēli pret jebkuru sieviešu futbola klubu.

P.S. Ja jau sievietes ir tik gudras, kāpēc visi izcilākie šaha spēlētāji ir vīrieši?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!