Foto: LETA
1981. gada jūnijā ASV Slimību kontroles un profilakses centrs publicēja ziņojumu, kurā bija aprakstīti pieci reti plaušu infekcijas gadījumi jauniem, veseliem homoseksuāliem vīriešiem Losandželosā. Ziņojumā bija minēts, ka šiem vīriešiem novērotas arī citas neparastas infekcijas un ka viņu imūnsistēma ir novājināta. Informāciju tajā pat dienā pārpublicēja ziņu aģentūra "The Associated Press" un laikraksts "The Los Angeles Times", un nākamajā dienā par to rakstīja "The San Francisco Chronicle". Piecu dienu laikā centru pārpludināja ārstu ziņojumi no visām ASV, vēstot par līdzīgiem gadījumiem.

Kopš CDC pirmā ziņojuma par slimību, ko tagad zinām kā HIV/AIDS, ir pagājuši 36 gadi. Šī slimība ir atnesusi neiedomājami daudz ciešanu un izmisuma, izraisot vairāk nekā 35 miljonus nāves gadījumu, ieskaitot gandrīz 400 latviešus, kas katru gadu mirst no AIDS izraisītām saslimšanām (dati: ASV Nacionālais veselības institūts un ANO Kopējā HIV/AIDS apkarošanas programma UNAIDS). Visā pasaulē ar HIV inficēti 36,7 miljoni cilvēku, ieskaitot 2,1 miljonu bērnu vecumā līdz 15 gadiem.

Gan Latvijā, gan visā pasaulē 1. decembrī atzīmē Pasaules AIDS dienu, kad mēs ieturam klusuma brīdi par tiem, kas zaudējuši dzīvību AIDS dēļ, kad iedrošinām cilvēkus ar HIV un kad sakām paldies aprūpētājiem, ģimenes locekļiem, draugiem un visiem, kas palīdz un sniedz atbalstu. Šajā dienā es vēlos paust cerību un optimismu. Par spīti drūmajai statistikai, ir vērojams progress cīņā ar HIV/AIDS un ar šo slimību saistīto stigmu, dodot cerību pacientiem un viņu ģimenēm. Atzīmējot Pasaules AIDS dienu, apņemsimies uzvarēt HIV/AIDS kā draudu sabiedrības veselībai.

2017. gada Pasaules AIDS dienas tēma ir "Ietekmes palielināšana ar caurskatāmības, izsekojamības un partnerību palīdzību". ASV Globālās cīņas ar AIDS koordinatore vēstniece Debora Birksa, kas ir arī ASV īpašā sūtne Globālās veselības diplomātijas jautājumos, uzsver, ka šīgada tēma atspoguļo ASV valdības ilgstošo līderību HIV/AIDS jautājumos gan pašmājās, gan ārzemēs, vēl pastiprinot pūles cīņā ar HIV/AIDS epidēmiju. Vēstniece Birksa – pasaules mēroga medicīnas eksperte, kas trīs gadu desmitus pavadījusi, pētot HIV/AIDS imunoloģiju, vakcīnas un globālo veselību, – uzskata, ka mums ir vēsturiska iespēja paātrināt progresu, lai izbeigtu HIV/AIDS epidēmiju visā pasaulē. Esmu gandarīta, ka šīgada tēma uzsver arī ASV pūles tādās svarīgās jomās kā caurskatāmība, izsekojamība un partnerību veicināšanā, lai ātrāk sasniegtu kopējo mērķi. ASV pauž savu atbalstu Latvijai cīņā ar HIV/AIDS izplatību.

Kā ziņo Baltijas HIV asociācija, Latvijā ir viens no augstākajiem jauno HIV inficēšanās gadījumu rādītājiem Eiropas Savienībā. 2016. gadā Latvija apsteidza Igauniju jaunu HIV inficēšanās gadījumu skaitā ar oficiāli reģistrētiem 18,5 HIV slimniekiem uz 100 000 iedzīvotāju. Atbilstoši Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2017. gada janvārī Latvijā bija 6792 ar HIV inficēti iedzīvotāji, ieskaitot 365 jaunus saslimšanas gadījumus 2016. gadā.

Diemžēl statistika liecina, ka ik dienu Latvijā kāds iedzīvotājs uzzina, ka viņš/viņa ir inficējies ar HIV. Man tikpat biedējošs ir ekspertu paustais, ka tikai apmēram 60% ar HIV inficēto zina par savu statusu – tātad patiesie inficēšanās rādītāji var būt vēl augstāki. Dati arī rāda, ka lielākoties inficēšanās notiek dzimumakta ceļā. Tomēr, pretēji izplatītiem stereotipiem, 38% gadījumu HIV izplatās heteroseksuāļu starpā, bet tikai 6,6% gadījumu – homoseksuālu kontaktu rezultātā. Šī problēma skar mūs visus: vīriešus, sievietes un bērnus, ne tikai dažas minoritāšu grupas un noteikti ne tikai Latvijā.

Par laimi, Latvijā ir vairākas organizācijas, kas dara izcilu un vitāli svarīgu darbu, lai informētu sabiedrību un ierobežotu HIV/AIDS izplatību, kā arī atbalstītu pacientus un viņu ģimenes locekļus. Tādas pacientu atbalsta grupas kā DIA+LOGS, AGIHAS un HIV.LV palīdz HIV/AIDS inficētajiem latviešiem saņemt pieeju dažādiem pakalpojumiem un uzlabot dzīves kvalitāti, bet organizācija "BaltHIV" ir reģionāls HIV/AIDS resursu centrs. ASV vēstniecība ir gatavība atbalstīt un stiprināt šādu organizāciju centienus, ņemot vērā viņu sasniegumus.

Daļa no mūsu visu kopējās atbildības ir stāties pretī stereotipiem un aizspriedumiem, kas saistīti ar šo slimību. Man jāatzīst, ka ar HIV saistīta diskriminācija un stereotipi joprojām eksistē ne tikai ASV, bet visā pasaulē, negatīvi ietekmējot ar HIV inficēto cilvēku veselību un labklājību. Es aicinu amerikāņus un latviešus mazināt aizspriedumus un diskrimināciju, atbalstot ar HIV inficētos pacientus un labojot publiski izskanējušos mītus un stereotipus, ko dzirdam sev apkārt. Mani ļoti apbēdina dati, ka ar HIV ir inficēti 2,1 miljons bērnu visā pasaulē, ieskaitot Latviju. Mums ir nepieciešams viņus atbalstīt, cīnoties pret diskrimināciju, ko var piedzīvot ikviens, kas dzīvo ar šo slimību.

ASV nacionālās HIV/AIDS stratēģijas mērķis ir padarīt ASV par valsti, kur ir pēc iespējas maz jaunu HIV inficēšanās gadījumu, bet, ja tas tomēr notiek, lai pacientam neatkarīgi no vecuma, dzimuma un dzimuma identitātes, tautības, seksuālās orientācijas un sociāli ekonomiskajiem apstākļiem būtu netraucēta pieeja augstas kvalitātes medicīniskajai aprūpei, kas uzlabo dzīvildzi un ir brīva no diskriminācijas.

Lai šo vīziju pārvērstu realitātē, 2003. gadā tika radīts ASV prezidenta Ārkārtas plāns AIDS apkarošanai (PEPFAR): ASV valdības iniciatīva ar mērķi glābt HIV/AIDS pacientu dzīvības visā pasaulē. Šī vēsturiskā apņemšanās ir pasaulē plašākās pūles starptautiski cīnīties ar vienu konkrētu slimību. PEPFAR ar vairāk nekā 6 miljardu ASV dolāru ikgadējām investīcijām palīdz cīnīties arī ar citām saslimšanām, ieskaitot tuberkulozi un malāriju. PEPFAR ir kopīga atbildība starp donoru un partneru valstīm veikt gudras investīcijas, lai glābtu dzīvības.

ASV, kur ar HIV ir inficēts 1,2 miljoni iedzīvotāji, fokusējas uz trīspakāpju pieeju cīņai ar HIV un AIDS: profilakse ar izglītības palīdzību, agrīna noteikšana ar testēšanas palīdzību un infekcijas ārstēšana. Mums ir 28 aģentūras un iestādes, kas kopā ar 12 federālajiem departamentiem ir iesaistītas HIV/AIDS stratēģijā, ieskaitot ASV Valsts departamentu. 2017. gada septembrī ASV valsts sekretārs Rekss Tillersons laida klajā jauno PEPFAR Stratēģiju HIV/AIDS epidēmijas kontroles uzlabošanai 2017.–2020. gadā, kas apliecina ASV atbalstu HIV/AIDS apkarošanai vairāk nekā 50 pasaules valstīs, uzlabojot pakalpojumu pieejamību visiem iedzīvotāju slāņiem, ieskaitot riska grupas. Kā lielākais divpusējais donors globālajā cīņā ar HIV/AIDS ASV ir apņēmšās iznīcināt šo slimību. Kamēr pienāks tā diena, mēs turpināsim atbalstīt draugus un partnerus, kopīgi strādājot pie labāko ārstniecības risinājumu izstrādes HIV pacientiem, vienlaikus profilaktiski novēršot jaunus saslimšanas gadījumus.

Šodien, pateicoties ievērojamiem sasniegumiem biomedicīnā un sabiedrības veselībā, mums ir iespējas veidot labāku nākotni gan HIV pacientiem, gan cilvēkiem ar HIV inficēšanās risku. Lielākais zinātniskais sasniegums HIV izpētē ir efektīvu ārstniecības metožu izstrāde, kas apspiež vīrusu un pagarina HIV pacientu dzīves ilgumu. Laika gaitā zinātnieki ir izstrādājuši un uzlabojuši antiretrovīrusu terapiju, radot drošākas un efektīvākas zāles. Mūsdienās ar HIV inficēta pacienta dzīves ilgums, saņemot antiretrovīrusu terapiju, tikai mazliet atpaliek no vidējā statistiskā dzīves ilguma. Mēs ceram, ka aizvien jaunas pētījumu iniciatīvas turpinās ierobežot HIV/AIDS izplatību.

Kā ir teikusi vēstniece Birksa, ir pienācis vēsturisks brīdis cīņā ar HIV/AIDS. Pirmoreiz modernajā vēsturē mums ir iespējas novērst šīs slimības izplatību un to kontrolēt, pat ja vēl nav izstrādāta vakcīna vai zāles slimības pilnīgai izārstēšanai. HID/AIDS epidēmijas kontrole sniegs iespēju aizkavēt un ar laiku pilnībā novērst slimības izplatīšanos: cerams, kas tas jau drīzumā būs iespējams ar revolucionāriem zinātniskiem atklājumiem, strādājot pie HIV vakcīnas un zālēm, kas spēs šo slimību izārstēt.

Mums ir 36,7 miljoni iemeslu, kāpēc jāsanāk kopā, lai ne tikai reizi gadā atzīmētu Pasaules AIDS dienu, bet katru dienu censtos panākt HIV/AIDS infekcijas ierobežošanu un izārstēšanu. Šī cīņa sākas tepat: mūsu mājās, mūsu kopienās, ASV un Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!