Foto: Cehs.lv kolāža

Šī nedēļa sākās ar ziņu, kas citādi šķistu visai komiska, ja vien tā neraksturotu visnotaļ traģisku stāvokli sabiedrībā. Runa, protams, ir par Smiltenes domes priekšsēdētāja vietnieces Aijas Cunskas iniciatīvu izglītot novada skolu direktorus par līderismu, ajurvēdu un krietnu devu 9. maija fašisma. Ārkārtīgi ironisks ir arī fakts, ka Aija Cunska tika ievēlēta no Nacionālās apvienības saraksta, un, kā zināms, ajurvēda un 9. maija svinības ir daļa no tīrasiņu latviešu dzīvesziņas. Iztēlojos, kā Nacionālās apvienības kolorītākie biedri praktizē jogas pozu, kur jāizlokās par svastiku.

Problēma ir tā, ka ļaudis ir ļāvušies daudz un dažādiem meliem un tas viņus padarījis par vieglu upuri cilvēkiem, kuri vēlas iedzīvoties uz citu rēķina ar ne pārāk ētiskām metodēm. Ikviens grib labāk dzīvot, labāk ēst un labākas mantas, bet ne visi grib vairāk strādāt vai ilgāk iekrāt, un šajās situācijās nāk iedzīvoties alkatīgie un čaklie, piedāvājot uzsēsties uz kredītu adatas.

Bet mantas nav vienīgais labums, pēc kā cilvēki savā dzīvē tiecas. Cilvēkiem ir nepieciešama fizioloģiskā veselība un prāta labsajūta, bet dzīve diemžēl nav nepārtraukta labsajūtas sesija. Nelaimes un slimības skar gan mūs, gan mūsu ģimenes un draugus, un šajās situācijās apkārt sāk spietot ekstrasensorās maitu lijas.

Dziednieki nav nekas cits kā ciešanu parazīti. Dziednieku biznesa plāns ir gaužām vienkāršs un neētisks kā paralītiķa izvarošana. Dziedniekiem ir tikai jāparūpējas par to, lai viņiem būtu klienti. To var panākt, utilizējot cilvēku bailes un nedrošības sajūtu, stāstot viņiem, ka ārsti un medikamentu ražotāji ir alkatīgi briesmoņi, kuri grib saviem pacientiem iebarot pēc iespējas vairāk tablešu, kuras nevis dziedē, bet bojā kuņģi un aknas un uzkrāj miesā toksīnus. Ne visi mediķi ir izcili, "pateicību" gribētāji arī nedara godu citiem profesijas pārstāvjiem.

Arī medikamentu ražotāji ir pārkāpuši likumus, bet tie ir atsevišķi gadījumi un neraksturo visu nozari. Atcerēsimies, ka medikamentu iedarbība ir apstiprināta ar faktiem, bet dziednieku darbībām ir 0 garantijas. Cilvēki griežas pie dziedniekiem ar visdažādākajām slimībām, bet dziednieki ir vienīgie, kas šīs slimības ir pelnījuši. Bet nē, tā vietā viņi iegūst ētera laiku "Rampas ugunīs".

Ir arī mazāk kaitīgi parazīti – veiksmes konsultanti, līderisma skolotāji, kouči un tas, kas šobrīd ir Viesturs Dūle. Protams, liela daļa cilvēku grib būt superbagāti un superietekmīgi – kā Īlons Masks vai Stīvs Džobs, tāpēc ir cilvēki, kas ir gatavi pārdot ilūziju, ka jebkurš var kļūt par vienu no pasaules varenajiem. Vai jums šķiet, ka Stīvs Džobs izlasīja kādu pašpalīdzības grāmatu, noklausījās kaseti ar isidioloģijas mācību un tad izveidoja "Apple" impēriju? Vai esat redzējuši Īlonu Masku dalāmies sociālajos tīklos ar banālām motivācijas bildēm vai citātiem? Nē! Motivācijas bildītes ir ilūzija par "es arī tā varētu, ja gribētu" slinkajiem, kas sēž dīvānā, blenž TV šovus un smejoties sprauslā ceptu pelmeņu drupačas.

Kas attiecas uz Uģis Kuģis-veidīgajiem, kas nodarbojas ar ilūziju un apšaubāmas informācijas tirgošanu, man ir radusies teorija – lielākā daļa konduktoru bija pārkvalificējušies par nekustamā īpašuma mākleriem, bet pēc krīzes nolēma kļūt par koučiem. Viņi savas kardinālās karjeras maiņas uzskata par lielu darba pieredzi, sporādiskās epifānijas, kā būt radošam un produktīvam, tiek papildinātas ar absurdām atziņām no pašpalīdzības grāmatām. Bet viņiem nekas nekad nemainās, gadu no gada viņi uzvelk savu apgarotā idiota masku un iet pārdot šīs ilūzijas citām viduvējībām. Uzskatu, ka viņiem vajadzētu katru gadu iestādīt 100 kokus, lai pasaulei kompensētu savu izelpoto skābekli.

Šī šarlatānisma un līderības sērga ir kļuvusi tik smaga, ka ne tikai tauta ievēl Saeimā un pašvaldībā cilvēkus, kas nodarbojas ar numeroloģiju un 9. maija ajurvēdu, bet pat aptiekāri regulāri iesaka homeopātiskus līdzekļus un "ARS" poliklīnikā tiek nodarbināts parapsihologs. Galvaspilsētas centrā ir homeopātiskā aptieka, kas nodarbojas ar ūdens pārdošanu slimiem cilvēkiem! Pat Valsts nodarbinātības aģentūras rīkotajās bezdarbnieku apmācībās tiek stāstīts par aurām, čakrām, pozitīvu domāšanu un līderu īpašībām. Īpaši tajās apmācībās, kas notiek Zinātņu akadēmijas telpās.

Mums sākumā šķita ļoti savādi, ka tik daudzi šarlatāni ir apsēduši tieši Zinātņu akadēmijas telpas. Mēs pētījām tās vēsturi, attīstību, vadītājus un darbiniekus un nespējām rast izskaidrojumu – kāpēc tur ir tik liela šarlatānu koncentrācija? Tikai beigās, kad Cehs.lv Paraģeodēzijas institūtā sāka pētīt āderes, mūsu pētniekiem radās aizdomas, ka zem Zinātņu akadēmijas atrodas Ziemeļeiropā lielākais kanalizācijas vadu konverģences punkts. Mēs neapgalvojam, ka šis apstāklis ir iemesls tam, kāpēc tur mītošie ir pilni mēsliem, bet mēs to arī nenoliedzam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!