Foto: Privātais arhīvs
Uzreiz paskaidrošu – runa ir nevis par Krievijas militāru agresiju pret Latviju, bet gan polittehnoloģiski manipulatīvu sabiedrības apstrādi. Iespējamais mērķis gan ir tas pats – atgriezt Latviju Krievijas ietekmes zonā. Šis raksts ir arī brīdinājums visiem sociālo tīklu lietotājiem un politiķiem, kuri patiesi nevēlas Krievijas un Putina kontroli pār Latviju.

Gandrīz pirms gada, 2016. gada decembrī, tepat "Delfi.lv" slejās publicēju rakstu ar nosaukumu – "Hibrīdkarš ir karš. Bumbas virs Latvijas". (1) Tajā, atsaucoties uz tādu nopietnu izdevumu kā Šveices "Das Magazin" un Vācijas "Der Spiegel" pētījumiem, rakstīju par jaunākajiem polittehnoloģiskajiem manipulāciju paņēmieniem, ar kuriem var efektīvi ietekmēt vēlētāju izvēli un globālus politiskos procesus.

Jaunākie zinātniskie atklājumi psihometrijā jeb psihogrāfijā, izmantojot sociālo tīklu radītās iespējas un nonākot pieredzējušu speciālistu rokās, iespējams, ir pamatīgi ietekmējuši tādu valstu kā Lielbritānija un ASV likteni. Minētie mediji un Kembridžas Universitātes Psihometrijas centra pētnieks Mihails Kozinskis pamatoti uzskata, ka Lielbritānijas vēlētāju lēmumu par izstāšanos no Eiropas Savienības un Donalda Trampa ievēlēšanu par ASV prezidentu izšķiroši ietekmēja kāda mazpazīstama kompānija ar nosaukumu "Cambridge Analytica". Vācu izdevums "Der Spiegel" kolēģu pētnieciskās žurnālistikas darbu nodēvējis par "Gada tekstu". (2)

Pirms gada rakstīju, ka teorētiski šos pašus paņēmienus var izmantot arī Latvijā. Vislielākā iespējamība, ka to darīs Kremļa draugi. Atvainojos, ka citēju paša rakstu, pirms gada norādīju – Latvijā ir tikai viens politiskais spēks, kura līderis jūtas kā zivs ūdenī sociālajos tīklos. Tikai vienam politiskajam spēkam ir tik bagāti draugi Krievijā, ka spēj noalgot tik efektīvu un dārgu kompāniju kā "Cambridge Analytica". Un tā ir reāla bumba Latvijas politiskajās debesīs, kas izšķirīgi var ietekmēt mūsu valsts un tautas nākotni.

Šobrīd ir pamatotas aizdomas, ka līdzīgi pirms 2018. gada Saeimas vēlēšanām varētu tikt apstrādāti arī Latvijas vēlētāji. Kā darbojās šie manipulatīvie mehānismi? Izrādās, ka, ar dažādu aptauju palīdzību savācot informāciju par cilvēkiem sociālajos tīklos, īpaši jau "Facebook" informāciju, var uzzināt pat vairāk, nekā viņi paši par sevi zina. Tas nav pārspīlējums. Kompānija "Cambridge Analytica" ir manipulatīvi ieguvusi Kembridžas zinātnieku izstrādātās cilvēku un sabiedrības grupu pētīšanas metodoloģijas. Zinātnieki ir pilnveidojuši tās tik tālu, ka viņiem pietiek tikai ar desmit "patīk" (like) "Facebook", lai pazītu cilvēku labāk nekā darba kolēģi, ar 70 "patīk" – labāk nekā draugs, ar 150 "patīk" – labāk nekā vecāki. Pēc 300 "patīk" mērījumiem – labāk nekā partneris, bet ar vēl lielāku izvēļu skaitu – pat labāk, nekā cilvēks pazīst pats sevi.

Iegūstot šādas unikālas ziņas par cilvēkiem, pēc tam sagrupējot un, iespējams, sekmīgi ar viņiem manipulējot, iespējams panākt vēlamos rezultātus vēlēšanās. Vairāk par to stāstīja pats kompānijas vadītājs Aleksanders Nikss, uzstājoties ļoti ietekmīgajā sanāksmē "Concordia" Ņujorkā (3). Niksa teiktajā noteikti ir jāieklausās, jo viņš bija viens no galvenajiem palīgiem un padomniekiem "Brexit" lokomotīvei Naidželam Faradžam, bet Donaldam Trampam – digitālo komunikāciju padomnieks priekšvēlēšanu laikā. Nikss ir veiksmīgi adaptējis Kembridžas zinātnieku revolucionāros atklājumus un efektīvi izmantojis tā dēvētajās politiskajās "Big Data" tehnoloģijās.

Veids, kā šādas kompānijas piekļūst cilvēku personīgajai informācijai, ir pavisam vienkāršs – "Facebook" vai kādā citā sociālajā tīklā dažādas mājaslapas piedāvā aizpildīt testus, pretī solot intriģējošas atbildes. Šie testi var būt nopietni, reizēm vienkārši, vairāk vai mazāk asprātīgi, intriģējoši. No cilvēkiem tiek prasīta atļauja piekļūt viņu personīgajai, sociālajos tīklos izvietotajai informācijai – ierakstiem laika joslā, draugu sarakstiem, fotogrāfijām un citai informācijai. Kā jau iepriekš minēju, Kembridžas zinātnieki ir noskaidrojuši, ka pat vienkārši "patīk" (like) par jums var izstāstīt neiedomājami daudz. Vēlāk šie dati tiek apkopoti, attiecīgi apstrādāti un tiek iegūts konkrētās sabiedrības, valsts vēlētāju grupu psiholoģiskais profils. Tālāk jau atliek tikai katrai grupai pareizi piemērot vēstījumus. Rezultāti izrādījušies satriecoši.

Šobrīd tas it kā nav vairs nekas jauns, tomēr ir labi atcerēties, jo Latvijā tuvojas izšķirošas Saeimas vēlēšanas. Pēc tam var mainīties burtiski viss. Neviens precīzi nevar pateikt, kādi ir Kremļa plāni, bet būtu bezatbildīgi iedomāties, ka Putins varētu palaist garām brīnišķīgu iespēju ieraudzīt ES un NATO dalībvalstī sev ļoti draudzīgu valdību un valdošo parlamenta koalīciju. Kas liek domāt, ka virsrakstā pieminētā "piešaude" ir sākusies? Izskatās, ka Latvijā sāk atkārtoties Lielbritānijas un ASV scenārijs. Šobrīd sociālajos tīklos tiek aktīvi vākta informācija par lietotājiem. Iespējams, ka "Facebook" lietotāji ir pamanījuši dažādus testus, kurus viņiem piedāvā aizpildīt. Piemēram, tāda savāda lapa kā "CatFly.lv" (4) aicina aizpildīt anketas, lai lietotājs uzzinātu atbildi uz nopietniem un nenopietniem jautājumiem, kā, piemēram, "Pēc kuras latviešu slavenības tu izskaties?", "Kurš pieder pie nūģu un kurš pie slikto saraksta?", "Kā tu mainījies 2017. gadā?", "Noskaidro, vai ir laiks šķirties", "Cik labi tevi pazīst draugi?", "Kurš tevi aizstāvētu?" un tādā garā. Neticami daudzi vieglprātīgi aizpilda šos testus un vēl aicina citus darīt tāpat.

Lai gūtu atbildes uz šiem patiesi eksistenciālajiem jautājumiem, lietotājiem ir "tikai" jāatļauj konkrētai mājaslapai piekļūt viņu personīgajai informācijai "Facebook" lapā. Jums pašiem šķiet, ka tur varbūt nav nekā daudz un ko gan par jums var pateikt draugu loks un "patīk" (like) klikšķi. Nespeciālistam varbūt neko daudz, bet augsta līmeņa profesionāļiem un viņu programmām tā ir unikāla informācija. "CatFly.lv" nav vienīgā šāda mājaslapa, tādu ir diezgan daudz, piemēram, arī "lv.nametests.com". (5) Protams, nevar apgalvot, ka tās kalpo kādiem Kremļa aģentiem. Visdrīzāk, tās vienkārši apkopo saņemto informāciju un pārdod tālāk. Piemēram, jau minētajai "Cambridge Analytica".

Protams, ka šādus testus sociālo tīklu lietotājiem piedāvā aizpildīt jau gadiem. Tomēr tieši šobrīd ir vērojama šo lapu paaugstināta aktivitāte tieši Latvijā. Kāds, iespējams, iebildīs – es šādus testus nepildu vai vispār neesmu sociālajos tīklos. Augsta līmeņa profesionāļiem tā nav liela problēma. Viņiem pietiek ar tiem, kuri iekrīt šajās lamatās. Kā redzam no Lielbritānijas un ASV pieredzes, savāktā informācija ir pietiekama, lai precīzi izstrādātu uzvedības modeli katrai vēlētāju grupai. Svarīgi ir saprast, ka šobrīd pastiprināti aktīvi tiek vākta informācija par vēlētājiem Latvijā.

Protams, ka ārēji naivas un nevainīgas aptaujas nav vienīgais instruments, kā "Big Data" profesionāļiem savākt informāciju. Nav šaubu, ka ir arī citi, daudz rafinētāki un smalkāki, instrumenti. Tādi, par kuriem, iespējams, uzzināsim tikai pēc vēlēšanām.

Par to, ka Kremlim draudzīgā "Saskaņa" ļoti aktīvi sākusi gatavoties vēlēšanām, liecina arī citi netieši pierādījumi. Kā jau pirms vairākiem mēnešiem rakstā "Putins iegūs Baltiju kā Hitlers Vāciju – demokrātiski" (6) norādīju, "Saskaņa" sāks distancēties no Kremļa un tēlos prorietumniecisku, civilizētu spēku. Tieši tā arī ir noticis. Nesen uzzinājām, ka "Saskaņas" un Kremļa partijas "Vienotā Krievija" sadarbības līgums "vairs nav spēkā". Atliek minēt, kāpēc viņiem pēkšņi vajadzēja paziņot kaut ko tādu, kam spēj noticēt tikai klīniski naivi cilvēki.

Ar to Ušakovam nebija gana – drīz vien viņš mēģināja sākt dīvainas sarunas ar NATO vadību. Vissvaigākā ziņa ir paziņojums, ka "Saskaņa" kļuvusi par pilntiesīgu Eiropas Sociālistu partijas jeb PES grupas biedri. PES darbojas sociālistiskās, sociāldemokrātiskās un strādnieku partijas no Eiropas Savienības dalībvalstīm un Norvēģijas. Eiropas Parlamentā tā veido Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupu. (7) Skaties un brīnies – notikušas "brīnumainas pārvērtības" – neslēpti šovinistiskā Krievijas čekistu-oligarhu režīma draugi ir pārvērtušies par "sociāldemokrātisku civilizētu Eiropas partiju". Varētu teikt – tur pat zirgam jāsmejas, bet domāju, ka sevi cienošs zirgs tur nekā smieklīga nesaredzētu.

Saprotams, ka šādi "Saskaņa" cenšas apvārdot, nomierināt šaubīgos vēlētājus un atvieglot dzīvi nākamajiem potenciālajiem koalīcijas partneriem. Katrā ziņā – vērojot pieaugošās aktivitātes sociālajos tīklos, kur tiek masveidā zvejota informācija par Latvijas iedzīvotājiem, par "Saskaņas" savādo "orientācijas" maiņu, ir pamats domāt, ka Kremlim draudzīgi polittehnoloģiju profesionāļi ir nopietni sākuši savu darbu. Šobrīd kāds var teikt, ka "Saskaņa" kā lielākā valdības partija, centrālais spēks valdošajā Latvijas parlamenta koalīcijā ir kaut kas neiespējams. Tomēr der atcerēties, ka pirms trim gadiem tikpat neiespējami šķita "Brexit" un Donalds Tramps kā ASV prezidents.

Vai kāds būs spējīgs apstādināt "Saskaņas" uzvaras gājienu? Der atcerēties 2014. gada Saeimas priekšvēlēšanu laiku – tā dēvētajām prorietumnieciskajām partijām bija vājas, neizteiksmīgas kampaņas. Toreiz tām lielā mērā palīdzēja sabiedrības mobilizācija pēc Putina agresijas Ukrainā. Šobrīd šīs pašas partijas ir vēl nožēlojamākā stāvoklī – burtiski sašķaidītas pa gabaliem. Protams, ne visas, dažas vēl turas, tomēr nav nekādu garantiju, ka arī tās nesaņems rūdītu, labi apmaksātu profesionāļu triecienus. 2018. gada Saeimas vēlēšanu rezultāti var izrādīties tādi, ka nemaz nebūs citas iespējas, kā valdību veidot "Saskaņai" un ZZS. Nav šaubu, ka tieši tāds būs Kremļa polittehnologu mērķis.

Protams, kāds varbūt lolo cerības par dažādiem analītiskajiem centriem un mūsu drošības iestādēm, kas varētu stāties ceļā Kremļa manipulācijām. Tā ir vārga un vāja cerība. Satversmes aizsardzības biroja darbs jau ilgāku laiku neliecina par īpaši augstām spējām. Smagu jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Tikko uzzinājām, ka bijusī Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane ir saņēmusi brangi apmaksātu darbu Putina cīņubiedra Jura Savicka kontrolētā kompānijā. Pirms tam viņa astoņus gadus no SAB bija saņēmusi augstāko drošības pielaidi. Līdzīgi pielaide salīdzinoši nesen bija arī bijušajam Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputātam Dzintaram Zaķim. Nemaz jau nerunājot par to, ka mūsu drošības iestādes atšķirībā no Igaunijas kolēģiem nav atmaskojušas nevienu nopietnu Krievijas spiegu. Protams, ja neskaita vienu ļoti savādu dzelzceļnieku. SAB būtībā imitē darbu, jo labi zina, ka politiķi ir atkarīgi no viņiem, nevis otrādi.

Katrs no šiem tematiem ir pelnījis plašāku un dziļāku analīzi. Tomēr kopumā risks, ka Latvija var atgriezties Krievijas ietekmes zonā, šobrīd ir ārkārtīgi augsts. Iespēja, ka "Saskaņa" būs valdošā koalīcijas un valdības partija pēc nākamā gada Saeimas vēlēšanām, ir 65% līdz 75%. Nav zināms, vai Kremļa plānos ir Latvijas izstāšanās no Eiropas Savienības vai NATO. Tomēr, ņemot vērā, ka NATO pie Krievijas robežām Putinam un viņa atbalstītājiem ir principa jautājums, šāds uzdevums Ušakovam ar Urbanoviču var tikt dots. Iespēja, ka Latvija izstāsies no NATO, ir apmēram 55% līdz 65%.

Kāds var iebilst, ka tik vienkārši to nevar izdarīt. Tomēr der atcerēties, ka, kontrolējot valdību, "Saskaņa", iespējams, kontrolēs arī Aizsardzības un/vai Iekšlietu ministriju. Tāpat ir liela varbūtība, ka viņi atrod veidus, kā nomainīt sabiedrisko mediju vadītājus pret sev lojāliem. Rīgas domē viņi ir pierādījuši, ka spēj dzelžaini pārņemt kontroli pār "visu laukumu" un rīkoties pēc saviem ieskatiem. Smadzeņu skalošanā Putins un viņa draugi ir absolūti olimpiskie čempioni. Tas ir viņu iemīļotais sporta veids.

Piešaude jau ir sākusies. Mērķi tiek iezīmēti un apstrādāti. Putina "zaļie" vīriņi ne vienmēr ir zaļi. Dažreiz viņi maskējas par sociāldemokrātiem. Tanki nav nepieciešami, ja var nopirkt "Big Data" profesionāļus. Vai Latvija ir gatava, ka 2018. gada novembrī par Saeimas priekšsēdētāju kļūst, piemēram, Jānis Urbanovičs, Dainis Turlais par iekšlietu ministru, Jānis Ādamsons par aizsardzības ministru, bet par Ministru prezidentu Nils Ušakovs? Tāpat, iespējams, tas būs tikai laika jautājums, līdz krievu valoda kļūs par otru valsts valodu, bet NATO sabiedrotajiem būs jāatstāj Latvijas teritorija. Darbaspēka deficīts tiks atrisināts ar robežu atvēršanu speciālistiem no Krievijas.

Avoti:

1. "Delfi.lv" – Hibrīdkarš ir karš. Bumbas virs Latvijas

http://www.delfi.lv/news/comment/comment/otto-ozols-hibridkars-ir-kars-bumbas-virs-latvijas.d?id=48298709

2. "Das Magazin" – Es tikai parādīju, ka pastāv spridzeklis (Ich habe nur gezeigt, dass es die Bombe gibt)

https://www.dasmagazin.ch/2016/12/03/ich-habe-nur-gezeigt-dass-es-die-bombe-gibt/

3. Mr. Alexander Nix – CEO, Cambridge Analytica: The Power of Big Data and Psychographics

In a 10 minute presentation at the 2016 Concordia Summit, Mr. Alexander Nix discusses the power of big data in global elections. Cambridge Analytica's revolutionary approach to audience targeting, data modeling, and psychographic profiling has made them a leader in behavioral microtargeting for election processes around the world.

https://www.youtube.com/watch?v=n8Dd5aVXLCc

4. "CatFly" – "Aptauju lapa"

http://catfly.lv

5. "Lv.Nametests.com" – "Aptauju lapa"

https://lv.nametests.com

6. "Delfi.lv" – Putins iegūs Baltiju kā Hitlers Vāciju – demokrātiski

http://www.delfi.lv/news/comment/comment/otto-ozols-putins-iegus-baltiju-ka-hitlers-vaciju-demokratiski.d?id=49121337

7. "Delfi.lv" – 'Saskaņa' kļuvusi par pilntiesīgu Eiropas Sociālistu partijas biedri http://www.delfi.lv/news/national/politics/saskana-kluvusi-par-pilntiesigu-eiropas-socialistu-partijas-biedri.d?id=49486397

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!