Foto: Privātais arhīvs
Kamēr Rīgas domes vadība rīdzinieku naudu dāļā pa labi un pa kreisi dažādiem apšaubāmiem pasākumiem, tikmēr tūkstošiem ģimeņu ar bērniem katru mēnesi pārmaksā ap 100 eiro. Nila Ušakova vadītā Rīgas dome nespēj izpildīt likumā noteikto prasību nodrošināt ar bērnudārza vietām visus bērnus Rīgā, bet nauda atrodas savādiem "humora" pasākumiem un bezmaksas priekšvēlēšanu koncertiem.

Tikko Rīgas domes opozīcijas deputāti atklāja kārtējo nodokļu maksātāju naudas "noplūdi" teju 300 tūkstošu eiro apmērā. Opozīcijas deputāte Inese Andersone no "Vienotības" Izglītības, kultūras un sporta departamentā noskaidrojusi, ka Rīgas dome biedrībai "Latvijas jautro un atjautīgo klubs" piecu gadu laikā piešķīrusi 182 570 eiro finansējumu, bet biedrībai "Humora komiteja" divu gadu laikā 102 000 eiro. Žurnālisti noskaidrojuši, ka minētās organizācijas ir pietuvinātas Rīgā valdošajai partijai "Saskaņa" un organizācijai "9.maijs.lv".

Pēdējā laikā tā jau ir kārtējā reize, kad vairāki simti tūkstošu eiro tiek iztērēti apšaubāmiem pasākumiem. Šogad pirms pašvaldību vēlēšanām Rīgas dome uzdāvināja 35 tūkstošiem apmeklētāju brīvbiļetes uz Krievijas rokgrupas "Bi-2" brīvdabas koncertu.

Nodokļu maksātājiem tas izmaksāja 203 538 eiro. (1) Nav šaubu, ka "Bi-2" ir labi mūziķi, bet vai tiešām Rīgas domei ir jātērē nauda šādiem pasākumiem, kamēr nav izpildīti likumā noteiktie pienākumi pret ģimenēm ar bērniem?

Rīgā jau gadiem nepietiek vietas visiem bērniem bērnudārzos. Rindā uz pašvaldības bērnudārzu Rīgā joprojām gaida 900 bērnu. Lielā mērā tieši rindu dēļ vēl aptuveni 6000 spiesti izvēlēties privātos dārziņus, viņu vecāki par to saņem tikai daļēju kompensāciju pašvaldības līdzmaksājuma formā, pārējo piemaksājot no savas kabatas. Valsts un pašvaldības līdzfinansējums ir 228 eiro mēnesī. Tomēr patiesās izmaksas ir par apmēram 100 eiro lielākas. (2)

Likumā rakstīts, ka pirmsskolas izglītība pašvaldībai jānodrošina bez maksas. Rīgas domes vadība, protams, šo problēmu zina, bet līdz šim nav spējusi atrast līdzekļus, lai šo netaisnību labotu. Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR), attaisnojot naudas piešķiršanu dažādām "humora" organizācijām, skaidroja: "Ja kāda nācija arī prot par sevi pasmieties, tad tie ir krievi." (3)

Mēs varam ilgi diskutēt, kurai nācijai ir labāka humora izjūta, bet, Ušakovs kungs un Aldermanes kundze, hronisks bērnudārza vietu trūkums un apmēram 100 eiro pārmaksāšana par vietām privātajos bērnudārzos ģimenēm ar bērniem nav ne smieklīgi, ne arī likumīgi.

Ja Latvijā korupcijas apkarošanas birojs nebūtu leļļu teātra neoficiālā filiāle, tad atbildīgajiem šobrīd vajadzētu atbildēt tiesas priekšā par šādām "izvēlēm". Tikmēr nodokļu maksātāju nauda turpina plūst "Saskaņai" un GKR draudzīgiem "humoristiem", bet vairāku tūkstošu bērnu vecāki turpina pārmaksāt katru mēnesi aptuveni 100 eiro tikai tādēļ, ka "saskaņiešiem" un Aldermanes pārstāvētajai GKR apšaubāmas humora organizācijas ir svarīgākas par likuma prasībām un, pats galvenais, vecākiem ar bērniem.

Avoti:

1. Delfi.lv – Lucavsalā par 203 538 eiro rīkos Krievijas grupas 'Bi-2' bezmaksas koncertu

http://www.delfi.lv/news/national/politics/lucavsala-par-203-538-eiro-rikos-krievijas-grupas-bi-2-bezmaksas-koncertu.d?id=48829207

2. Skaties.lv – Rindā uz pašvaldības bērnudārzu Rīgā joprojām gaida 900 bērnu; situāciju risināt sola tikai dažas partijas

https://skaties.lv/zinas/latvija/sabiedriba/rinda-uz-pasvaldibas-bernudarzu-riga-joprojam-gaida-900-bernu-situaciju-risinat-sola-tikai-dazas-partijas/

3. Delfi.lv – Rīgas domes komitejai humora organizāciju finansēšana aizdomas neradīja

http://www.delfi.lv/news/national/politics/rigas-domes-komitejai-humora-organizaciju-finansesana-aizdomas-neradija.d?id=49429997

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!