Foto: LETA

Pirms nedēļas visi Latvijas mediji steidzās ziņot, ka Latvijas biznesmenis Valērijs Belokoņs uzvarējis tiesā Londonā un piedzinis no "Blackpool" futbola kluba īpašniekiem Oistonu ģimenes vairāk nekā 35 miljonus eiro.

Lietas vēsture īsumā. Pirms desmit gadiem "Baltic International Bank" akcionārs V. Belokoņs investēja savu naudu Anglijas pēc spēka 3. līgas futbola klubā "Blackpool". Pateicoties Belokoņa investīcijām spēlētājos, stadionā un kluba darba organizēšanai, esot tā prezidenta amatā, komanda 2010./11. gada sezonā jau spēlēja Anglijas premjerlīgā. Kluba kapitalizācija sasniedza nebijušus augstumus, un parādījās lielā nauda – pārbaudījums, kuru kluba līdzīpašnieki Oistoni neizturēja.

Vairākuma akcionāri lēmumus sāka pieņemt aiz Belokoņa muguras, summas desmitu miljonu apmērā izņēma no kluba kases. Rezultātā klubs tikpat strauji atgriezās 4. līgā. Belokoņam nācās vērsties tiesā ar prasību par mazākumakcionāra tiesību aizsardzību.

Tieši par tiesu sistēmu arī vēlos parunāt. Divi aspekti, par kuriem Latvijas tiesu sistēma var apskaust Anglijas tiesu sistēmu.

Lietu izskatīšanas termiņi

Apjomīga un sarežģīta lieta par akcionāru saimniecisko strīdu tika atrisināta divu gadu laikā, un tiesa nolēma, ka Oistonu ģimenei jāizmaksā V. Belokoņam vairāk nekā 35 miljoni eiro. Sprieduma izpilde ir sākusies, un Oistoniem ir jāmaksā. Par katru dienu līdz galīgai sprieduma izpildei tiek aprēķināti soda procenti, kas ir gana lieli. Oistonu ģimenei ir publiski jāatklāj visi tai piederošie aktīvi, un tiem var tikt uzlikts arests. Noslēpties nav iespējams. Apelācija ir atļauta un iespējama, bet tā nekādi neietekmē tiesas sprieduma izpildi. Latvijā par ko tādu var tikai sapņot. Jebkurš tiesas process pie mums var ilgt gadiem, un beigu beigās uzvarētājs var vērsties pret bankrotējušu uzņēmumu, nekad nesaņemot savu naudu.

Belokoņa kungs Anglijā ir ārvalstu investors un, kā rāda konkrētais piemērs, var būt drošs, ka ir neatkarīga un efektīva tiesu sistēma, kurā vērsties konfliktu gadījumā. Diezin vai investoriem Latvijā ir šāda drošības sajūta.

Procesa skaidrošana un atklātība

Otrs aspekts – procesa atklātība un sprieduma publiska skaidrošana sabiedrībai. Nepieciešamība tiesnesim spēt sabiedrībai saprotami paskaidrot spriedumu pie mums Latvijā ir tikai pēdējā laikā aktualizēts temats. Latvijas tiesnešiem esot viszemākais pašnovērtējums Eiropā, vislielāko spiedienu tiesneši izjūtot no medijiem – 39% tiesnešu pauduši, ka mediji nepamatoti ietekmē tiesu varu. Godātie tiesneši, sabiedrības interese par skaļākiem tiesu procesiem nav nekāds spiediens. Un žurnālisti tikai dara savu darbu. Ja tiesneši gribētu un spētu saprotamā latviešu valodā pastāstīt savu motivāciju, taisot spriedumu, izrādītos, ka nekāda spiediena patiesībā nav.

Londonas Augstās tiesas lēmums ir publiski pieejams no brīža, kad tiesnesis to sāka lasīt. 163 sprieduma teksta lapas internetā tika ievietotas nekavējoties. Sabiedrība ar žurnālistu palīdzību tūlīt arī ieguva sapratni par tiesneša motivāciju pieņemt lēmumu, ar kuru tiek piedzīta lielākā naudas summa Anglijas futbola vēsturē.

Liecinieku psiholoģiskie portreti

Valērijs Belokoņs

Tiesnesis skrupulozi analizē ne tikai iesniegtos dokumentus, bet pauž savu attieksmi pret lieciniekiem un viņu attieksmi pret lietu. Tiek pat pamatots, kāpēc tiesnesis lūdz liecinieku runāt ar tulka palīdzību, – lai nezaudētu domu nianses.

"Belokoņa kungs bija laipns, viņš sniedza savas liecības ar tulka palīdzību. Lai gan Belokoņa angļu valoda bija neapšaubāmi laba – patiesi izcila, ātri kļuva skaidrs, ka pie Belokoņa sākotnējā plāna sniegt liecības angļu valodā ar neregulāru tulka atbalstu tiek zaudēts daudz nianšu tajā, ko Belokoņs mēģināja pateikt.

Es uzskatu, ka Belokoņa kungs sniedza savus pierādījumus godīgi. Viņš bija ļoti precīzs, ja nevarēja kaut ko atcerēties, un vienlīdz precīzs, kad, piemēram, skaidroja dokumentus – ar visplašākajiem paskaidrojumiem par to, kas noticis. Belokoņa kungs, manuprāt, ir aizņemts uzņēmējs ar plašām interesēm, kurš deleģēja sniegt detalizētu informāciju un izklāstīja, ko vēlētos, lai viņa personāls sasniegtu."

Tiesnesis iedziļinās un izprot to, ka Latvijas uzņēmējs ar palīgiem un advokātiem komunicē trijās valodās – latviešu, angļu un krievu. Un šādi iespējams ko pazaudēt tulkojumā.

Oistonu ģimene

Tāpat tiek pausta attieksme par pretējās puses lieciniekiem: "Karls Oistona kungs bija argumentējošs liecinieks, kurš gari runāja, nevis atbildēja uz jautājumiem. Es atklāju, ka viņš nespēj vienkārši atbildēt uz jautājumu. Viņam bija izteikta tendence nevis sniegt liecības, bet gan tās aizstāvēt. To sarežģīja fakts, ka viņš faktiski notikumus atcerējās ļoti slikti. Tāpēc, lai arī es uzskatu, ka viņš cenšas pateikt patiesību, kā viņš to redzēja, es nevaru ļoti lielu uzmanību pievērst viņa liecībām. Karls Oistons man šķita ar spēcīgu raksturu, spējīgs stingri un, iespējams, skarbi vadīt. Kad viņu pārtrauca, viņš varēja reaģēt asi un būt diezgan rupjš. Tomēr būtībā viņš nebija pats, tas bija viņa tēvs, kurš noteica stratēģisko virzienu "Blackpool FC"."

"Ovens Oistons ir veiksmīgs biznesmenis. Es pieņemu, ka gadu gaitā viņš ir ieguldījis lielu laiku un naudu "Blackpool FC". Ovenam Oistona kungam ir lielisks šarms, kuru viņš var pilnībā izmantot, lai nodrošinātu savu mērķu īstenošanu. Viņš bija ārkārtīgi pieklājīgs liecinieks. Tāpat kā Karla Oistona kunga gadījumā, viņa liecības ietvēra būtiskus aizstāvības elementus un daudzas no viņa atbildēm uz jautājumiem bija garas un pamatā nesniedza atbildi uz uzdoto jautājumu.

Oistons arī parādīja spēju izcelt savus pierādījumus ar detalizētu informāciju, kas neparādījās viņa rakstiskajās liecībās. Es esmu diezgan skeptisks par šādi izgreznotu pierādījumu vērtību. Es esmu gatavs pieņemt, ka Ovens Oistons darīja visu iespējamo, lai palīdzētu tiesai. Tomēr ir īpatnība, ka liecinieks iteratīvi mēģināja izdomāt, kas patiesībā ir viņa atmiņā. Es uzskatu, ka šādā veidā cieta Ovens Oistona kungs".

Mums ir, no kā pieredzi ņemt

Šie ir daži citāti no lietas tiesneša Markusa Smita publiski paustā. Iesaistīto raksturojums, psiholoģiskā analīze, savas attieksmes pamatošana. Un tas viss vienkāršā valodā, bez pārsātinājumiem ar sabiedrībai nesaprotamiem juridiskiem terminiem. Grūti iedomāties ko līdzīgu dzirdēt no tiesneša pēc jebkuras daudzmaz nozīmīgas tiesas prāvas Latvijā. Acīmredzot tiesnešu neatkarība Anglijā nāk sasaistē ar pašsaprotamu pienākumu skaidrot savus lēmumus. Neatkarība bez norobežošanās no sabiedrības, kas tev šo neatkarību deleģējusi. Un tad pašsaprotami seko arī pārējo trīs varu, medijus ieskaitot, respekts un sabiedrības cieņa pret tiesneša amatu. Ir mums ko mācīties.

Pilns sprieduma teksts apskatāms šeit.

Advokātu biroja publiskotā informācija apskatāma šeit.

Tiesneša skaidrojumi apskatāmi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!