Foto: LETA
Pēc arvien aktīvākām diskusijām, kas raisījušās kā sabiedrībā, tā medijos, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera aicināja Privatizācijas aģentūru iepazīstināt ar pētījuma secinājumiem par SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un SIA "Lattelecom" tālāko likteni.

Pētījumu Latvijas valdības uzdevumā veicis neatkarīgs konsultants "KPMG Baltic", lai piedāvātu scenārijus turpmākajai lēmuma pieņemšanai. Iepazīstoties ar konsultantu rekomendācijām, esam nonākuši pie secinājuma, ka valdībai jābūt drosmīgai, apvienojot abus valstiski nozīmīgos uzņēmumus, lai netiktu zaudētas investīcijas un piederošā īpašuma vērtība.

"KPMG Baltic" lēš, ka apvienošanās ļaus iegūt sinerģiju līdz pat 100 miljoniem eiro jeb, pareizi un godprātīgi izturoties pret valsts īpašumu, Latvija kopā ar ārvalstu investoru spēs palielināt abu kompāniju vērtību par summu, kas salīdzināma ar piecām pensiju indeksācijām nākamajā gadā. Vai tad ikvienam iedzīvotājam nevajadzētu gribēt, lai mēs kā valsts visi kopā kļūtu turīgāki? Protams, pamatnoteikums ir saglabāt būtisku ietekmi šajos stratēģiski būtiskajos uzņēmumos. Tas būtu risinājums, kas ir pietiekami interesants gan Latvijai kā valstij, gan arī investoram. Un tālāk par iemesliem.

Pirmkārt, jāatceras, ka īpašnieku struktūra abos uzņēmumos ir ļoti līdzīga, kur līdzīgās daļas, vienā uzņēmumā vairāk un otrā mazāk, daļas sadalījuši divi partneri – Latvijas valsts un "Telia Company", kas pieder zviedriem. Tieši otrie uzstāj uz to, ka beidzot nepieciešams pieņemt lēmumu par uzņēmumu apvienošanu, jo ir gatavi atbalstīt investīcijas nākotnes tehnoloģijās, tostarp 5G tīklā. Jāatzīmē, ka "Telia Company" nesen paziņoja par 5G tīkla izbūvi Igaunijā, Somijā un Zviedrijā.

Otrkārt, pasaulē telekomunikāciju nozarē strādājošiem uzņēmumiem ir tendence apvienoties, jo īpaši sakaru tehnoloģiju jomā, piedāvājot vienkopus mobilo telefonu, internetu, televīziju un citus pakalpojumus, lai kopīgi veiktu apjomīgas investīcijas, ko pieprasa arvien jaunas inovācijas un attīstība. Latvija šajā ziņā jau kavējas ar lēmumu pieņemšanu. Apvienojot LMT un "Lattelecom" pirms diviem gadiem, mēs jau tagad būtu soli priekšā.

Treškārt, viens no abu uzņēmumu līdzīpašniekiem – "Telia Company" – jau paudis, ka gadījumā, ja kompānijas turpinās strādāt kā līdz šim, tam nebūs intereses atbalstīt ieguldījumus, bet gan turpināt saņemt tikai dividendes. No šī lēmuma varam spriest, ka arī ārvalstu investors sapratis – vai nu darām, vai nedarām, vai nu ejam attīstības virzienu, vai arī turpinām dusēt uz lauriem, cerot, ka tie vēl kādu laiku nesīs peļņu. Šādu viedokli septembra sākumā Latvijas medijiem paudis "Telia Company" valdes loceklis Roberts Andersons.

Tāpat vēlos norādīt, ka tad, ja tiek meklēts jauns darbinieks, bieži vien sludinājumā kā nepieciešama tiek norādīta "spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību", uz ko šoreiz vedinu arī valsts augstākās amatpersonas, domājot par Latvijai tik būtisku uzņēmumu kā LMT un "Lattelecom" tālāko likteni. Aicinu ministrus uzņemties atbildību, rūpējoties par valsts kapitālsabiedrību konkurētspējas palielināšanu, vairot arī Latvijas kopējo izaugsmi un uzņēmumu vērtību, domājot par ielaušanos eksporta tirgos.

Ņemot vērā iepriekš pausto, kā arī rūpīgi iepazīstoties ar Privatizācijas aģentūras pasūtītā pētījuma rezultātiem un argumentiem, LTRK uzskata, ka "Lattelecom" un LMT kapitāldaļu īpašniekiem pēc iespējas ātrāk jālemj par uzņēmumu apvienošanu, atbalstot valstiski izdevīgāko modeli.

Lielākā uzņēmēju biedrība, kas jau gadiem aicina politiķus, amatpersonas un ierēdņus atbildīgi izturēties pret valsts kapitālsabiedrībām, kā arī darīt visu, lai Latvija sasniegtu ekonomikas izrāvienu, kā tas paredzēts Nacionālajā attīstības plānā, atgādina, ka "Lattelecom" un LMT ir starp sekmīgākajiem mūsu valsts uzņēmumiem, kas kopš neatkarības iegūšanas spējuši veiksmīgi attīstīt mūsdienīgu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju industriju, veicot apjomīgas investīcijas infrastruktūrā un īstenojot nozīmīgas inovācijas. Abas kompānijas ir vērtīgāko, vislabāk pārvaldīto Latvijas uzņēmumu saraksta augšgalā, ar izcilu reputāciju un būtisku nozīmi tautsaimniecībā. Tādēļ, lai nebremzētu investīciju ieplūšanu, tehnoloģiju un infrastruktūras attīstību, kā arī Latvija kopumā neciestu zaudējumus, uzskatu, ka valdībai jālemj par LMT un "Lattelecom" apvienošanu, izveidojot modernu un konkurētspējīgu kompāniju, kuras viens no nākotnes mērķiem noteikti būtu eksports, piedāvājot produktus un pakalpojumus citos ārvalstu tirgos.

LMT un "Lattelecom" apvienošanai būtu jābūt par dzinējspēku tam, ka uzņēmums spētu kļūt arvien eksportspējīgāks, mērķētu uz citiem tirgiem, nevis tikai attīstītos Latvijā, kā arī audzētu savu jaudu. Investīcijas ir būtiskas, jo, veicot ieguldījumus, rodas iespējas ģenerēt papildu naudu, kas savukārt palielinātu kompāniju vērtību un arī konkurētspēju.

Jau pirms diviem gadiem paudu viedokli, ka valsts pienākums ir rūpēties par savu aktīvu vairošanu, nevis saņemt tiesības tikt pie dividendēm. Jāpiebilst, ka situācija nav mainījusies, arī pēc šī laika esam spiesti atgriezties pie diskusijas par LMT un "Lattelecom" tālāko likteni. Jāpieņem lēmums – vai izvēlamies "nezināšanu" un dzīvošanu pagaidu apstākļos (un divus atsevišķus uzņēmumus), vai apvienojam tos vienā, lai veiktu investīcijas un ietu attīstības ceļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!