Foto: Privātais arhīvs
Sekojot līdzi pēdējā laika norisēm Vašingtonas iekšpolitiskajā virtuvē, sāk šķist, ka mēs skatāmies seriāla "Kāršu namiņš" jaunākās epizodes. Atšķirība vien tā, ka filmas prezidentam Frensisam Andervudam nebija tik liels un sazarots ģimenes koks.

Pazīmes liecina, ka īstais ASV prezidents ir kļuvis par Federālā Izmeklēšanas Biroja (FIB) izmeklēšanas objektu, un to skaļi apgalvo zinošā "The Washington Post". Speciālais prokurors Roberts Millers, kurš izmeklē iespējamo Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, ir ieinteresējies arī par Donaldam Trampam pietuvinātu personu – to skaitā viņa znota un vecākā padomnieka Džareda Kušnera - finanšu darījumiem. Raugoties no malas, izskatās, ka strauji pieaug izmeklēšanas apmēri.

Prezidents Tramps gan izmetis, ka ģenerālprokurora vietnieks Rods Rodensteins vadot "raganu medības", nevis izmeklēšanu par svešinieku iejaukšanos vēlēšanās. Ar epitetiem nevienam liela skāde netiek nodarīta. Taču, ja prezidents ir patiešām centies traucēt izmeklēšanu un izdarījis spiedienu ne vien uz FIB direktoru Džeimsu Komiju, bet arī uz citiem slepeno dienestu priekšniekiem, aizdomu un pārmetumu kamolam gluži kā magnētam lips klāt aizvien jauni fakti. Arī par valsts galvas personīgo finanšu interešu bīdīšanu Baltajā namā, par ko okeāna viņā krastā runā aizvien skaļāk.

Agrāk vai vēlāk Donaldam Trampam tiks uzrādītas apsūdzības. Par šādu perspektīvu ASV prezidents kļūst aizvien dusmīgāks, jo (kā apgalvo aģentūra Associated Press) uzskata, ka ir kļuvis par sazvērestības upuri, ļaunprāši tiecas izsviest viņu no Baltā nama un pamatīgi diskreditēt viņa prezidentūru.

Apsūdzības tomēr būs, un no tām var neizdoties izvairīties arī citiem "raganu" lomas pretendentiem – jau pieminētajam vecākajam padomniekam Kušneram, bijušajam nacionālās drošības padomniekam Maiklam Flinnam, ģenerālprokuroram Džefam Sešensam, bijušajam vēlēšanu kampaņas vadītājam Polam Menefortam un vēl dažiem.

Norises plūst kā no filmas scenārija lappusēm. Flinns, pieķerts aiz rokas ar 45 000 dolāru par runas teikšanu Kremļa propagandas rupora Russia Today-RT jubilejā, pāris citiem "maksas pakalpojumiem" un maldināšanā par saviem kontaktiem ar Krievijas vēstnieku, bija spiests atkāpties no amata. Sešenss nikni ķepurojas, lai gan līdzās viņa divām slēptajām sarunām ar Krievijas vēstnieku nupat izgaismojusies vēl viena tikšanās ar citu krievu amatpersonu. Tagadējā ģenerālprokurora rīkotās pusdienās aicināti Krievijas interešu lobētāji. Nosauktie piemēri ir lielā samazgu leduskalna mazi gabaliņi. 71.jubileju prezidents Tramps šomēnes sagaidījis ar nenoslēpjami lielu viņam un viņa komandai izvirzītu pretenziju blāķi.

Senāta pratinātais bijušais FIB vadītājs Komijs piekrītoši atbildēja uz visiem taujājumiem par Trampa iejaukšanos: prezidents vēlējies, lai tiktu izbeigta Flinnna lietas izmeklēšana; Komija paša atlaišana var būt saistīta ar FIB rakšanos kontaktos ar Krieviju; Tramps izmisīgi tiecies noskaidrot, vai FIB sācis oficiālu izmeklēšanu pret viņu.

Lai iegūtu Balto namu un noturētos tajā, televīzijas seriāla prezidents Andervuds būtu slēdzis darījumu gan ar krieviem, gan ķīniešiem un pašu nelabo. Tas, kas jau ir zināms par Trampa komandas sakariem ar Maskavu, sākotnēji lika mulst daudziem. Bet šīs saiknes ir tikai iemesls, lai uzpūstu ugunskuru. Uzskaitot faktus, iznāk, ka jau tagad prezidents ir nodarījis nopietnu kaitējumu ASV autoritātei un licis apšaubīt valsts rīcības spēju. Objektīvi nepatiesu, bezjēdzīgu, saputrotu, konfliktus provocējošu izteikumu par starptautiskiem tematiem jau ir bijis pietiekami daudz, uzskata, piemēram, vācu "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Ar Donalda Trampa vārdu saistītās cerības uz ASV un Krievijas attiecību "pārstartēšanu" nav attaisnojušās. Datorterminoloģijas vietā nu jālieto juridiski termini un jāsaduras ar tiesu darbiem. Izmeklēšana par Krievijas centieniem ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas un Trampa komandas sakariem ar krieviem turpināsies, un piedevām ritēs paralēla izmeklēšana par Trampa apkaimes finanšu lietām un prezidenta iespējamiem mēģinājumiem ietekmēt taisnīgumu.

Vai apsūdzību rezultātā var tikt uzsākts tā sauktais impīčments (prezidenta atstādināšanas procedūra) un prezidents galu galā var zaudēt amatu? Teorētiski tas ir iespējams, bet šajā brīdī tas nešķiet reāli. Izmeklēšanas vilksies ilgi, un vēl var izgaismoties jaunas, amerikāņus nepatīkami pārsteidzošas detaļas. Ja secinājumu kopsummā republikāņi secinās, ka prezidents nodara vairāk ļaunuma, nekā labuma, Trampu var piemeklēt Ričarda Niksona liktenis.

Viss ir atkarīgs no tā, cik ilgi republikāņu partija, kas virzīja Trampu uz Balto namu, turpinās viņu balstīt. Līdz šim izmeklēšana nav radījusi republikāņu vienotības pārmērīgu eroziju, drīzāk pretēji. Republikāņi dominē - un vēl vismaz pusotru gadu kontrolēs – Kongresa Pārstāvju palātu un Senātu. Impīčmentam vispirms nepieciešams vienkāršs balsu vairākums Pārstāvju palātā, pēc tam divas trešdaļas balsu Senātā. Retāk tiek pieminēts ASV konstitūcijas 25.labojums – tas nosaka, ka prezidentu var atstādināt viceprezidents un valdība sadarbībā ar Kongresu. Šāda varbūtība vismaz pagaidām nešķiet ticama.

Ja speciālais prokurors ir ķēries klāt arī Donaldam Trampam, tas turpinās negatīvi ietekmēt Savienoto Valstu prestižu. ASV autoritātes krišanās radīs jaunas iespējas Krievijai, Ķīnai un citām lielajām spēlētājām - kā nu kura šīs iespējas izmantos. ASV abu galveno partiju cienītajam un profesionāli kompetentajam Robertam Milleram ir dota iespēja ieviest labojumus Trampa prezidentūras scenārijā. Lai Baltais nams nesāktu atgādināt kāršu namiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!