Foto: Cehs.lv privātais arhīvs
Pagājušās nedēļas izskaņā sociāli aktīvo telpu satracināja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) valdes locekļa Ivara Āboliņa un Sigitas Roķes paziņojums, ka Latvijas Radio 3 (LR3) un Latvijas Radio 5 (LR5) repertuāriem ir jākļūst latviskiem kā Lielvārdes jostai. Ivars Āboliņš pamatoja šo NEPL padomes lēmumu ar to, ka Latvija atrodas hibrīdkara apstākļos, tāpēc esot jādara viss, lai stiprinātu latviešu valodu un kultūru.

Atļaušos citēt Ivara Āboliņa mashapu no Satversmes Preambulas un Komunistiskās partijas priekšsēdētāja uzrunas: "Latvija ir vienīgā vieta pasaulē, kur ilgtermiņā var pastāvēt un attīstīties latviešu valoda un kultūra. Mums tās ir jāsargā un jādara viss, lai abas izietu cauri gadsimtiem. Izietu cauri gadsimtiem un arī nākamajām paaudzēm būtu pieejams mūsu plašais kultūras mantojums, kurā bez šaubām ietilpst arī mūsdienu mūzika."

Varētu saprast to daļu par hibrīdkaru, ja vien šis hibrīdkarš norisinātos starp Latviju un Rietumu pasauli. Nezinu kādā informācijas telpā dzīvo NEPL padomes locekļi, bet cik esmu dzirdējis, tad par hibrīdkaru un informācijas karu runā tikai Krievijas kontekstā. Tā kā LR3 un LR5 nav sanācis daudz dzirdēt mūziku un ziņas krievu valodā, jāsecina, ka tiešām ir jācīnās pret rietumu kultūras ietekmi mūsu svētajā senču dzimtenē. Visnotaļ īpatnējs pavērsiens vēsturē, jo tikai 30 gadu atpakaļ Padomju cenzūras un dzelzs priekškara apstākļos, cilvēki vairāk par visu gribēja tādus brīvās rietumu pasaules simbolus kā džinsas un mūzikas ierakstus angļu valodā.

Izskanēja arī arguments, ka, ja sabiedriskais medijs ir apmaksāts no Latvijas nodokļu maksātāju kabatām, tad tam būtu jāatskaņo tikai Latvijas izpildītāji. Neviļus nāk prātā ainas, kur Krievijas traktoru kāpurķēdes sadragā no sapuvušajiem Rietumiem ievestos augļus un sierus, tas, protams, netraucēja šiem pašiem produktiem norādīt brālīgas valsts izcelsmi un veiksmīgi atgriezties pie Rietumus nīstošajiem patērētājiem. Replika par nodokļu maksātāju naudu ir pilnīgi absurda, jo, ja mēs gribam par nodokļos samaksāto naudu iegādāties vislabākās preces un pakalpojumus nodokļu maksātājiem, mēs nevaram izslēgt ārvalstu piedāvājumu, kas bieži vien ir labāks par vietējo.

Varētu arī saprast ieceri par LR5 superlatviskošanu, jo tur strādā tie jaunieši, kuri aktīvi meklē jaunākās tendences mūzikā no visas pasaules. Bet kā NEPLP plāno padarīt latviskāku LR3, kur ir tādi raidījumi kā "Etnovēstis", "Mūsu leģendas" un "Rupjmaizes kārtojums"? Jaunieši ir diezgan specifiska LR5 mērķauditorija, jo viņiem interesē viss jaunais – tehnoloģijas, gadžeti, mūzika un memes. Šobrīd latviešu izpildītāju skaņdarbi nokļūst līdz jauniešu ausīm pičpaunā tādiem māksliniekiem kā Drake un Kendrick Lamar, nevis otrādāk. Tiklīdz pasaulē populārā mūzika pazudīs no LR5, pazudīs arī lielākā daļa auditorijas. Ne vien šis scenārijs ir lāča pakalpojums tiem radio, kas var brīvi skandināt ārzemju mūziku, tas arī nolemj LR5 visnotaļ drošai nāvei, jo tiklīdz NEPL padome sapratīs, ka LR5 ir kļuvis nepopulārs un, ņemot vērā, ka tad jau būs vairāki superlatviskie radio, vienu nāksies slēgt vai abus apvienot vienā. Jebkurā gadījumā, ja būtu bijis pieprasījums pēc vietējās mūzikas, piedāvājums uz to būtu nekavējoties reaģējis.

Interesanti arī kāda ir NEPL padomes vīzija attiecībā uz tādiem izpildītājiem kā Ainars Mielavs, kas ir uzstājies 9. maija svinībās un kāda būs attieksme pret Prāta vētru, kas ir izdevusi albumus un singlus gan latviešu, gan angļu, gan krievu valodās? Vai varēs atskaņot Carnival Youth dziesmas, kas visas ir angļu valodā? Kā būs ar Aminatu, viņu taču varēs atskaņot, vai tomēr nē?

Galu galā - kas ir latviešu mūzika? Tā ir mūzika, ko sarakstījis latvietis? Kurai ir vārdi latviešu valodā vai ko izpilda tikai latvieši? Ja ir ārzemju producents, tad skaitās? Vai mūziķiem vajadzēs pirms atskaņošanas Pieci ēterā pierādīt savus radurakstus un deklarēties Latgalē? Un cik dziesmas uz riņķi laidīsim? 30? 50? Ko tad ellē ratā tur spēlēt? LV hip hopu jau norakstīja, jo tur ir lamu vārdi. Tā Radio Pieci spēlēs ne tikai latviešu mūziku, bet arī tādu, kas ir šķīsta un atbilst latviskajai dzīvesziņai. Tas viss arvien vairāk sāk atgādināt senilu vecūkšņu gānīšanos par mūsdienu mūziku – "tur jau tikai bļaustās", "kas tās par ākstībām", "kāpēc nevar klausīties kaut ko melodisku", utt.

Man gan ir aizdomas par krietni kaitīgākiem motīviem aiz NEPLP iejaukšanās LR3 un LR5 darbībā. Ņemot vērā Ivara Āboliņa bromanci ar tādiem Nacionālās apvienības (NA) biedriem kā Egils Helmanis un ņemot vērā NA koķetēšanu ar totalitārām idejām, neviļus rodas aizdomas, ka notiek iejaukšanās ceturtās varas neatkarībā, lai izveidotu Latvijas propagandas mediju. Tā ir biedējoša doma, jo šobrīd tiešām notiek hibrīdkarš informācijas sfērā un šodien ir ļoti liela nepieciešamība pēc objektīviem medijiem un uz faktiem balstītām ziņām, nevis tūdaliņ-tāgadiņ dziesmām un sū*iņiem ar latvju zīmēm. Mums ir jāstiprina Latvijas tēls kā demokrātiskās alianses godpilnai sastāvdaļai.

Ja labi ieklausās, var dzirdēt, kā kaut kur histēriski smejas European Hit Radio.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!