Foto: LETA
Katru gadu 29. aprīlī starptautiskā sabiedrība piemin ķīmisko ieroču uzbrukumu upurus. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) aicina vērsties pret šiem briesmīgajiem ieročiem, kas savā ceļā nešķiro upurus, nogalinot un ievainojot cilvēkus, kuriem nav iespēju sevi pasargāt.

Šogad piemiņas diena ir īpaši sāpīga, jo dzīvā atmiņā ir fotoattēli no nesenā uzbrukuma Hān Šeihūnas pilsētā Sīrijā. Diemžēl neesam šādā situācijā pirmo reizi, un šie uzbrukumi pievērš uzmanību Sīrijas iedzīvotāju ilgstošajām ciešanām.

Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencija tika pieņemta pirms 20 gadiem, 1997. gada 29. aprīlī. Tā aizliedz ķīmisko ieroču ražošanu, uzkrāšanu un lietošanu. Kopš 2005. gada ANO šo dienu izsludinājusi par piemiņas dienu, lai dotu cilvēkiem visā pasaulē iespēju izrādīt cieņu ķīmisko ieroču uzrukumu upuriem un paustu atbalstu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (ĶIAO). Tā ir arī iespēja pasaules valstīm vienoties kopējā nostājā un nosodīt ķīmisko ieroču izmantošanu, kas nav pieļaujama nekad, nekur un nevienam.

ĶIAO šobrīd veic neatkarīgu izmeklēšanu par Hān Šeihūnas pilsētā notikušo. Organizācijas ģenerāldirektors jau ziņojis, ka sākotnējā analīze norāda, ka tikusi izmantota zarīna gāze vai zarīnam līdzīga viela.

Tas saskan ar Francijas novērtējumu, kas tika publiskots 26. aprīlī, kā arī ar mūsu pašu novērtējumu, ko veica Lielbritānijas zinātnieki, analizējot paraugus no upuriem un notikuma vietas. Patiesībā gan ASV, gan Lielbritānija, gan Francija un Turcija neatkarīgi pārbaudīja katras ņemtos paraugus un secināja, ka ir tikusi izmantota zarīna gāze.

Kā Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons teica: "Pēc sprādziena atlūzām krāterī mēs varam ne tikai pateikt, ka tikusi izmantota zarīna gāze, bet arī ka izmantots zarīns, kam ir ķīmiska līdzība ar Asada režīma izmantoto zarīnu. Ņemot vērā, ka no upuriem paņemtie paraugi pārliecinoši parāda, ka viņi ir cietuši no zarīna gāzes, ir tikai viens secinājums: gandrīz droši var apgalvot, ka Asada režīms saindēja ar gāzi savus paša cilvēkus, pārkāpjot starptautiskos likumus un kara noteikumus".

Sīrijas valdībai būtu jāaizsargā savi cilvēki; Sīrijas bērniem būtu jāaug drošā un veselīgā vidē. Tā vietā viņi kļuvuši par nevainīgiem upuriem konfliktā, kas ir nesis neizmērojamas ciešanas, nāvi un izraisījis cilvēku bēgšanu.

Mēs esam pārliecināti, ka ir nepieciešams drīzāk politisks nekā militārs risinājums, lai izbeigtu karu Sīrijā. Lielbritānija turpina mobilizēt atbalstu ANO vadītajam politiskajam procesam un pārejai uz cita veida valdību Sīrijas iedzīvotājiem, kas atnestu mieru un stabilitāti. Paralēli mēs darbojamies, lai palīdzētu atvieglot sīriešu ciešanas. Kopš 2012. gada Lielbritānija humanitārai palīdzībai Sīrijā ir novirzījusi 2,91 miljardu eiro, kļūstot par otro nozīmīgāko palīdzības sniedzēju krīzē nonākušajai valstij. Tā ir lielākā summa, ko Lielbritānija jebkad ir ziedojusi, atbildot uz humanitāro krīzi.

Tādēļ ANO piemiņas dienā ķīmisko uzbrukumu upuriem atcerēsimies Hān Šeihūnas cilvēkus līdzās visiem nevainīgajiem vīriešiem, sievietēm un bērniem, kas ir miruši sešus gadus ilgā briesmīgā konflikta laikā Sīrijā. Starptautiskajai sabiedrībai ir skaidri jāpauž sava nostāja, ka jebkura ķīmisko ieroču izmantošana nav pieļaujama. Tikai apvienojot spēkus, lai nodrošinātu, ka vainīgie atbild par savu rīcību, starptautiskā sabiedrība var novērst šādu zvērību atkārtošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!