Foto: LETA
Gluži nemanāmi Denverā ir atnākusi vasara, viss zied un zaļo, un laukā gaisa temperatūra jau dažas dienas tuvu +30 pēc Celsija. Liekas, šīs ir pēdējās brīvdienas, kad vēl darbojas slēpošanas kūrorti, bet nav par ko skumt, jo slēpošanu tagad nomainīs velosipēdi, rāpšanās kalnos un klintīs vai vienkārši rāmas pastaigas burunduku un murkšķu sabiedrībā.

Slēpošanas sezonas noslēgumu šajās Lieldienu brīvdienās baudām kalnu miestiņā Steamboat Springs. Vispār cilvēki Latvijā daudz zaudē, ka reti atbrauc līdz Rocky Mountains – šejienes ainavas, slēpošanas iespējas, karstie avoti un visādi citādi brīnumi nudien ir apskates un izbaudīšanas vērti.

Cilvēki ASV ir vismaz 10x reliģiozāki par Latvijas iedzīvotājiem. Atšķirībā no Latvijas, šeit lielākā daļa cilvēku apmeklē baznīcas un iesaistās dažādās sabiedriskās aktivitātēs. Tajā pat laikā ASV darba diena ir gan Lielā piektdiena, gan arī Otrās Lieldienas. Interesanti, vai Lieldienu brīvdienu daudzums latviešus vairāk mudina pievērsties dievišķām meditācijām, vai arī vienkārši liecina par vēlmi vairāk atpūsties?

Toties olas gan amerikāņi īsti krāsot neprot – izmanto ķīmiskās krāsas vai sapērk Target kaut kādas Lieldienu rotājumu butaforijas. Mēs šajās Lieldienās uzvedamies kā kārtīgi latvieši – iedevām visam kantorim piektdienu brīvu, un arī olas krāsosim kā pieklājas – ar sīpolmizām. Varbūt, ka kaut kas no mūsu Lieldienu svinēšanas kultūras pielips arī jeņķiem.

Šīs nedēļas ASV visvairāk apspriestais un medijos tiražētais notikums bija United pasažiera izmešana no pārpildītas lidmašīnas. ASV es lidoju bieži, parasti vairākas reizes mēnesī. Atšķirībā no Eiropas, lidmašīnas te vienmēr ir pilnas un bieži pasažieriem tiek piedāvāta nauda, lai tie piekristu lidot kādā vēlākā reisā.

Tas tamdēļ, ka aviokompānijas drīkst pārdot vairāk biļešu nekā ir vietas reisā. Jo parasti vienmēr noteikts skaits pasažieru nokavē vai kādu citu iemeslu dēļ neaizlido. Šajā neveiksmīgajā reizē trīs pasažieri piekrita nelidot, bet ceturto vairs atrast nevarēja. Un tad United ir procedūra – vai nu loterija vai zīlēšana kafijas biezumos nosaka, kurš paliks.

Bet izvēlētais vīriņš no lidmašīnas izkāpt nepiekrita, un atsauktie trīs drošībnieki viņu izdabūja laukā, tikai izsitot pāris zobus un aiz rokām un kājām izvelkot no lidmašīnas salona. Mūsdienās, protams, visiem kabatā ir telefoni, kas spēj labā kvalitātē filmēt un ierakstīt skaņu. Tā nu atbaidošā eksekūcija ir aplidojusi visu pasauli, bet United uzņēmuma vērtība pēc šī atgadījuma nogāzusies par nieka 500 miljoniem dolāru.

United ir viena no lielākajām ASV aviokompānijām, un visumā tās reputācija ir draņķīga. Var jau spriedelēt par to, ka lidošana ir stresains bizness, un kādiem viņu darbiniekiem bija obligāti jānokļūst tajā lidostā, tāpēc varēja to pasažieri kopējā labuma vārdā izsēdināt. Bet mierīgs risinājums jau arī būtu pavisam vienkāršs. Neskopoties, bet solīt kompensēt tādā apmērā, lai atrastos kāds brīvprātīgais. Delta, konkurējošā aviokompānija, nekavējoties paziņoja, ka šādās situācijās viņi maksāšot līdz 10 000 dolāru kompensācijas. Par šādu summu, esmu drošs, atradīsies pietiekami daudzi nesteidzīgi ceļotāji, kuri pat priecāsies par iespēju labi nopelnīt!

Šis neveiksmīgais lidošanas atgadījums man atgādināja nesenu sarunu ar kādu ASV imigrācijas juristi. Latvieti no Krāslavas, starp citu. Saruna bija par tēmu, ka Amerikā, lai kaut ko panāktu un tiktu uz priekšu, ir jāzina sistēma. Jo, lai arī cik laipni un draudzīgi dažādo dienestu un banku darbinieki tev liktos, īstenībā viņi ir sistēmas un burta kalpi. Ja tu zini kā šī sistēma darbojas, savu panāksi, bet ja nezini, tad var arī gadīties kā tam amerikāņu – vjetnamiešu ārstam, kuru aiz kājām un rokām izvilka no lidmašīnas un vēl izsita pāris zobus.

Dzīve ASV ir pietiekami līdzīga tam, kā tā ir attēlota amerikāņu filmās. Tas ir, ja procedūra paredzēs, ka tevi jāizmet no lidmašīnas, vai jāiešauj tev mugurā, tad tas visticamāk arī apzinīgi tiks izpildīts. Un visi smaidi, small talk un citādi draudzīgais klientu serviss darbojas tikai tad, ja birka uz pieres saka, ka serviss tev pienākas.

Protams, nevar arī izslēgt, ka apbižotais dakteris zina sistēmu vēl labāk un tagad kārtīgi iztiesās no United savus miljonus sāpju naudas, ko šejienes tiesas, nereti par biedinājumu citām korporācijām, arī piespriež. No vēl citas puses raugoties, vienīgais veids, kā muļķīgu vai netaisnīgu sistēmu mainīt, ir dumpoties un sacelties pret to. Tāpēc manas simpātijas pieder šādiem ļaudīm.

Pārējos mana bloga ierakstus vari izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!