Foto: Privātais arhīvs

Pagājušā gada nogalē Saeimas deputāti atkal sarūpēja sabiedrībai kārtējo izrādi, kas vairākos cēlienos turpinājās arī šogad. Galvenajā lomā "Saskaņas" deputāts Andrejs Elksniņš. 22. decembrī, uzstājoties Saeimas plenārsēdē, viņš pavēstīja sabiedrībai ārkārtīgi oriģinālu domu, iespējams, ka viņa intelektuālo padomdevēju brigāde bija vismaz nedēļu svīdusi pie šīs atziņas.

Deputāts Andrejs Elksniņš no Saeimas tribīnes pauda šos izcili drosmīgos vārdus: "Visa valsts šajā visā ietvarā ir tiešām iebraukusi, atvainojiet, "pakaļā"! Tiešām, vārda tiešākajā nozīmē! Jūs baidāties saukt vārdus tiešajā nozīmē!"

Tomēr ar to Elksniņa neparastās drosmes brīdis vēl nebija galā. Viņš turpināja vēl skarbākos toņos: "Šādos brīžos man ir žēl, ka mēs, piemēram, neesam Ķīnā. Paņemtu profilakses pēc pāris, nostādītu pie sienas, un mēs sāktu būvēt ceļus, sāktu būvēt rūpnīcas, un viss būtu pilnīgākā kārtībā. Mums būtu izaugsme." Elksniņš gan nepaskaidroja, ko nozīmē pielikt pie sienas Ķīnā? Jāšaubās, ka tur liek pie sienas vienkārši nokaunēties. Visdrīzākais Elksniņš bija domājis Ķīnā kādreiz izplatīto praksi par ekonomiskajiem noziegumiem un korupciju piespriest nāvessodus. (1)

Šobrīd nāves sodi tur netiek izpildīti nošaujot, bet gan ar nāvējošām injekcijām un ir vērojama tendence samazināt piespriesto nāves sodu skaitu. Ir veiktas izmaiņas likumdošanā, kas samazina to noziegumu skaitu, par kuriem var piespriest augstāko soda mēru. Acīmredzot, Ķīnas politiķi ir nonākuši pie atziņas, ka nāves sods pats par sevi nav pats efektīvākais veids, kā ierobežot korupciju. Pavisam noteikti, ķīnieši nevēlas pārtraukt būvēt ceļus un rūpnīcas. Arī pret savas valsts izaugsmi viņiem noteikti nav nekādu pretenziju. Vienkārši ķīnieši nav ar tik plakanu domāšanu, ka masveidīga "pielikšana pie sienas" varētu būt labākais risinājums korupcijas apkarošanai un valsts augšupejai.

Tomēr šie aicinājumi ļoti satrauca partijas "Vienotība" pārstāvjus. Viņi lūdza Saeimas Ētikas komisijai vērtēt Elksniņa izteikumus. Viņš pats Latvijas TV skaidroja, ka viņa teiktais bija tikai idioma un alegorija, ko nevajag saprast tieši. Tas labi, ka viņš nonācis līdz šādai atziņai. Jo Ķīnā, kur ir viena vadošā partija un vēl dažas simboliskas satelītpartijas, tādi politiķi kā Elksniņš vispār nevarētu publiski atvērt muti. Iespējams pat, ka Elksniņš ar saviem biedriem sēdētu kādā Ķīnas cietumā vai svīstu darba nometnē. Ķīnā īpaši nesaprot politiķus, kuri atklāti draudzējas, slēdz līgumus ar valstij naidīgiem kaimiņvalstu režīmiem. Ja "Saskaņai" tīkamais Kremlis tik nekaunīgi apmelotu un apdraudētu Ķīnu, kā to dara ar Latviju, tad tur vietējie elksniņi visdrīzākais tiktu apcietināti kā tautas ienaidnieki.

Bet, ja runājam par korupciju un smagiem ekonomiskajiem noziegumiem, tad Ķīnā tā paša Elksniņa partijas biedra Sergeja Potapkina sievai Gaļinai Karmačai, iespējams, būtu daudz lielākas nepatikšanas. Atgādinu, ka viņa tika atzīta par vainīgu tā dēvētajā "Gan Bei" krimināllietā par liela mēroga nodokļu blēdībām. (2) Latvijas, kā dažos, īpašos gadījums mēdz būt, neparasti maigā tiesu sistēma apsūdzētajiem šajā lietā piesprieda salīdzinoši nelielus naudas sodus un nosacītu brīvības atņemšanu. Atgādinu, ka Ķīnā tieši par šādiem noziegumiem draudētu nāves sods, īpaši, ja tas darīts lielā apmērā un organizētā grupā.

Tomēr, mēs dzīvojam Latvijā, nevis Ķīnā. Tādēļ visi augstākie politiķi un tiesībsargājošo iestāžu vadītāji tikai pabolīja acis par "Gan Bei" lietas iznākumu. Bet Elksniņš par savu izrunāšanos saņēma no Saeimas Ētikas komisijas mutvārdu aizrādījumu. Simboliska bija arī viņa aizstāvības runa. Kā jau tas pienākas augstākās raudzes intelektuāļiem, tad Elksniņš savu aizstāvības runu sāka ar bērnudārznieka cienīgu uzbrukumu "Vienotības" pārstāvei Solvitai Āboltiņai. Elksniņa aizstāvības argumenti bija apmēram šādi - "A' pati kāda". Elksniņš savas atklāsmes papildināja ar vēl kādu ļoti oriģinālu atziņu. Viņš teica: "Kopš Vienotība ir pie varas, un tie ir astoņi, deviņi gadi, mums ir absolūta valsts izzagšana." Ja jau absolūta, tad absolūta. Par teju pusi no valsts ekonomikas lielā mērā ir atbildīga Rīgas Dome, kuru kontrolē Elksniņa pārstāvētā partija "Saskaņa". Un dara to gandrīz tikpat - gandrīz astoņus gadus. Ja Elksniņš saka, ka zagšana ir bijusi absolūta, tad viņa biedri šajā procesā ir bijuši vismaz tikpat dziļi kā apvainotā "Vienotība." (3)

Tomēr der ieklausīties vēl kādā būtiskā Elksniņa atziņā. No Saeimas tribīnes viņš aicināja sabiedrību būt drosmīgākai, sakot: "Jūs baidāties saukt vārdus tiešajā nozīmē!" Pirms kāda laika tā pati sabiedrība uzzināja, ka tas pats Elksniņš ikdienā pārvietojas ar smalku, apmēram 80 000 eiro vērtu "Range Rover Sport" džipu. Izrādījās, ka viņš to īrē par apmēram 150 eiro mēnesī. Neviens nebija tik drosmīgs saukt lietas īstajos vārds un skaļi pateikt, ka Elksniņš gluži vienkārši ... par šādu "īres cenu" .

Aptaujātie auto nozares speciālisti gan atzina, ka tā ir nereāla šāda auto īres maksa. Proti, Elksniņš, iespējams, dod savu pienesumu tam pašam procesam, kurā apvaino "Vienotību." Ja valsts, viņa vārdiem runājot, ir "tiešām iebraukusi, atvainojiet, "pakaļā", tad "Saskaņas" politiķi šajā braucienā ir piedalījušies ar ļoti dārgiem braucamajiem - Nilam Ušakovam vienu brīdi bija pat divi džipi - ekskluzīvs "Jeep Grand Cherokee Srt" un arī 2010. gada "Toyota Land Cruiser", bet "Saskaņas" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs brauc ar vairāk nekā 100 000 eiro vērtu "Range Rover."(4)

Elksniņš ar saviem biedriem ir dabiska un neatņemama daļa no visa, kas notika un turpina notikt valstī. Sabiedrībā reizēm var dzirdēt aicinājumus dot varu gados jauniem, izglītotiem politiķiem. Elksniņa piemērs liecina, ka jaunība pati par sevi nav garantija godīgumam un drosmei.

No pieminētās Saeimas Ētikas sēdes "Vienotības" frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa demonstratīvi izgāja ārā uzreiz pēc pirmajiem Elksniņa atbildes vārdiem. Patiesi, ko viņa varēja atbildēt uz argumentiem "a' paši kādi?" Vēlāk Elksniņš nevarēja nomierināties un ASV prezidenta iemīļotajā tviterī čivināja: "Pretīgi no šādas liekulības paraugstundas. Kā šo cilvēku vispār zeme tur?"

avoti:

1. DELFI:. Elksniņš par aicinājumu kādu 'pielikt pie sienas' saņem brīdinājumu

http://www.delfi.lv/news/national/politics/elksnins-par-aicinajumu-kadu-pielikt-pie-sienas-sanem-bridinajumu.d?id=48420197

2. DELFI: 'Gan Bei' milzu mahinācija: Tiesa apstiprina vienošanos par sodiem

http://www.delfi.lv/news/national/criminal/gan-bei-milzu-mahinacija-tiesa-apstiprina-vienosanos-par-sodiem.d?id=47732597

3. Skaties.lv Āboltiņa demonstratīvi pamet sēdi, kurā Elksniņam par ētikas pārkāpumu piemēro maigāko sodu.

http://skaties.lv/zinas/latvija/video-aboltina-demonstrativi-pamet-sedi-kura-elksninam-par-etikas-parkapumu-piemero-maigako-sodu/

4. Elksniņa 'sociāldemokrātiskais džips' - cilvēki sociālajos tīklos domīgi.

http://www.delfi.lv/news/national/politics/elksnina-socialdemokratiskais-dzips-cilveki-socialajos-tiklos-do

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!