Foto: Shutterstock
Līdz 18 gadu vecumam bērniem Latvijā medicīnas pakalpojumi ir bez maksas. Taču ir gadījumi, kad mazajam pacientam ir nepieciešama vien ārvalstīs pieejama diagnostika, ārstniecība vai rehabilitācija.

Tāpat diagnozei atbilstošā medicīniskā palīdzība var nebūt valsts apmaksāto pakalpojumu sarakstā. Kā rīkoties vecākiem, kuru atvasei nepieciešams arī sabiedrības atbalsts? Kā izvēlēties labdarības organizāciju, kurā vērsties pēc palīdzības?

Šie ir vienkārši jautājumi, tomēr atbilde uz tiem nenāk viegli. Vissvarīgākais ir labdarības organizācijas labais vārds un darbības caurspīdīgums. Gan palīdzības lūdzējiem, gan ziedotājiem ir jābūt pārliecinātiem par to, ka katrs saziedotais cents tiks izmantots tieši tam mērķim, kam tas paredzēts. Laiku pa laikam Latvijas publisko telpu saviļņo ziņas par labdarības organizācijām, kurus skar aizdomu ēna par negodprātīgu rīcību. Diemžēl pat niecīgs darvas piliens spēj sabojāt medus mucu. Arī ziedotāju uzticību var sagraut kaut neliela šaubu ēna. Kā gūt pārliecību par izvēlētās organizācijas godprātību? Šis uzdevums nav viegls, taču ir pa spēkam ikvienam vecākam.

Pirmkārt, ir jāpārbauda organizācijas esamība Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sabiedriskā labuma organizāciju sarakstā. Sabiedriskā labuma statuss dod potenciālajam ziedotājam pārliecību, ka organizācija darbojas likuma ietvaros, un tās darbība tiek pārraudzīta. Turpat VID lapā ir atrodama detalizēta informācija par katru sabiedriskā labuma organizāciju, tostarp, pārskati par iepriekšējos gados saziedoto līdzekļu novirzīšanu atbilstoši labdarības organizācijas mērķiem un turpmākās darbības plāni. Tos pāršķirstot, radīsies priekšstats par organizācijas līdzšinējo darbību. Jāpiebilst, ka ikvienam no mums ir tiesības uzdot jautājumus par saziedoto līdzekļu izlietojumu, sagaidot godīgu un atklātu atbildi no organizācijas pārstāvjiem.

Otrkārt, svarīgi ir pārliecināties, vai šķietamā labdara vārds jau nav saistīts ar skandāliem un negodprātīgu rīcību. Visvienkāršākais risinājums ir izmantot Google meklētāja palīdzību. Jāņem vērā, ka laika gaitā var būt mainīts organizācijas nosaukums, tāpēc svarīgi ir pavariēt ar meklēšanas atslēgvārdiem.

Treškārt, ir rūpīgi jāizskata organizācijas mājas lapa, pievēršot uzmanību tam, kādi cilvēki pārstāv organizāciju. Protams, ja šāda informācija mājas lapā ir ievietota. Ikvienam no mums ir svarīgi sagaidīt no šiem cilvēkiem godprātību, pārraugot ziedojuma izmantošanu.

Ceturtkārt, jāsazinās ar darbiniekiem vai jāiepazīstas ar mājas lapā ievietoto informāciju, izvērtējot visus priekšnoteikums, lai tiktu uzsākta ziedojumu vākšana. Vairumā gadījumu nepieciešams aizpildīt pieteikuma anketu, sagatavot dokumentus, piemēram, ārsta izziņu par diagnozi, informāciju par operācijas, ārstniecības vai rehabilitācijas plānotajām izmaksām, kā arī vietu, kur ārstniecība tiks veikta. Svarīgi, lai visi nosacījumi ir skaidri saprotami, radot iespaidu par labdarības organizācijas labo gribu un darbības caurspīdīgumu.

Piektkārt, svarīgi ir noslēgt līgumu ar izvēlēto organizāciju. Ir saprotams, ka brīdī, kad nepieciešama palīdzība, juridiskas nianses ir otršķirīgas, tomēr svarīgi ir sekot līdzi tam, lai līgums tiek sastādīts korekti un godīgi attiecībā pret ziedojuma lūdzējiem. Nav pieņemams, ka mazajiem pacientiem saziedotie līdzekļi tiek izlietoti ne tikai nepieciešamās operācijas, rehabilitācijas vai medikamentu apmaksai, bet arī citiem izdevumiem, piemēram, organizācijas administratīvajiem izdevumiem. Esiet vērīgi - "zemūdens akmeņi" var būt arī dažādi papildu nosacījumi no organizācijas puses, piemēram, aizliegums pašiem vecākiem runāt ar medijiem vai vēlme pašiem organizēt ārstēšanās procesu.

Noslēgumā vēlos uzsvērt, ka mūsu spēkos ir rūpēties, lai medus mucā būtu pēc iespējas mazāk darvas pilienu. Darīsim visu, lai nedotu iespēju negodīgiem cilvēkiem izmantot līdzcilvēku uzticību un labo gribu negodprātīgi, tādējādi mazinot sabiedrības ziedošanas prieku, kas nenoliedzami ietekmē tos, kam ziedojumi ir vitāli nepieciešami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!