Foto: LETA
Pagājušā nedēļā četri baznīcu vadītāji Latvijā (Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Romas katoļu baznīcas vadītājs, arhibīskaps Zbigņevs Stankēvičs, Latvijas Pareizticīgās baznīcas virsgans, Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs, un Latvijas Baptistu baznīcas bīskaps, Pēteris Sproģis) publicēja atklātu vēstuli, kurā viņi aicināja Latvijas republikas Saeimu neparakstīt Stambulas konvenciju.

Cienījamie bīskapi šajā vēstule saka: "Mēs - Latvijas kristīgo baznīcu vadītāji - aicinām politiķus, valdību, ierēdņus uztvert Stambulas konvencijas nosaukumā izteikto nepieciešamību kā pamudinājumu darīt visu nepieciešamo, lai novērstu reālos cēloņus vardarbībai ģimenē, līdz ar to apkarojot vardarbību, kas vērsta pret sievietēm. Runājot par konvencijas saturu, uzskatām, ka pašreizējā formā tā nav pieņemama, jo satur būtiskas nepilnības, kuras pieļauj tendenciozus, ideoloģiskus skaidrojumus - arī tādus, kam nav nekādas saistības ar vardarbības izskaušanu. Ja Saeimai tomēr nāktos Stambulas konvenciju ratificēt, mēs aicinām nodrošināt to, lai būtu aizsargātas Latvijas Republikas Satversmē un likumos ietvertās vērtības."

Mēs, baznīcu vadītāji un darbinieki no citām kristīgām organizācijām, vēlamies apliecināt, ka mēs atbalstām Konvencijas mērķus, kā tie arī atrodami Labklājības ministrijas mājas lapā.

Konvencijas mērķi ir:

• mazināt visas pret sievietēm un meitenēm vērstas diskriminācijas formas un veicināt sieviešu un vīriešu līdztiesību;
• aizsargāt sievietes un meitenes no visām vardarbības formām, novērst, sodīt un mazināt vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē;
• īstenot visaptverošus pasākumus, lai aizsargātu un palīdzētu visiem vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē upuriem;
• veicināt starptautisko sadarbību ar mērķi mazināt vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē;
• nodrošināt atbalstu un palīdzību organizāciju un tiesībsargājošo iestāžu efektīvai sadarbībai, izveidojot kopīgu pieeju vardarbības mazināšanai pret sievietēm un ģimenē.

Apliecinām arī, ka nesaskatām Konvencijā iespēju ieviest tendenciozus izskaidrojumus, kas būtu pretrunā ar Latvijas republikas Satversmi. Ar Saeimas lēmumu, protams, ir iespējams atzīmēt pantus Konvencijā, kuras ir Latvijas kontekstā nevēlamas vai neatbilstošas. Tomēr neparakstīt pašu Konvenciju būtu signāls mūsu valsts no vardarbības nepasargātiem ļaudīm, ka valsts nav gatava iestāties par vardarbības apkarošanu, kā arī pastiprināti palīdzēt upuriem. Konvencija paredz sadarbību valstu starpā (piemēram, informācijas un datu apmaiņu), kas būtiski palīdzētu novērst vardarbību pret neaizsargātajiem.

Jēzus mums saka: "Nāciet šurp, jūs Mana Tēva svētītie, iemantojiet Valstību, kas jums ir sataisīta no pasaules iesākuma. Jo Es biju izsalcis un jūs esat Mani paēdinājuši; Es biju izslāpis un jūs esat Mani dzirdinājuši; Es biju svešinieks un jūs esat Mani uzņēmuši. Es biju pliks un jūs esat Mani apģērbuši; Es biju slims un jūs esat Mani apmeklējuši; Es biju cietumā un jūs esat nākuši pie Manis.... patiesi Es jums saku: ko jūs esat darījuši vienam no šiem Maniem vismazākajiem brāļiem, to jūs esat Man darījuši." (Mateja ev.25.nodaļa).

Mūsu pienākums kā kristiešiem ir tāds – aizsargāt vājos un neaizsargātos, pārsiet brūces ievainotajiem. Uzskatām, ka Stambulas konvencijā izteiktās vērtības tieši saskan ar kristīgajām vērtībām; un aicinām Saeimu to parakstīt un ratificēt.

Jūsu
prof Dr Dace Balode (Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes dekāne)
māc Varis Bitenieks (Latvijas ev.lut. baznīcas ārpus Latvijas mācītājs Latvijā)
prāv Klāvs Bērziņš (Rīgas Evaņģēliskās draudzes mācītājs)
prof Dr Laima Geikina (Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes profesore)
prāv Ieva Graufelde (Latvijas ev.lut. baznīcas ārpus Latvijas Eiropas prāveste)
Dr Ilze Jansone (Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes vadošā pētniece)
bīsk.emer. Jāna Jēruma-Grīnberga
(Rīgas Sv Pestītāja Anglikāņu draudzes mācītāja)
Irma Kalniņa (Sv Pestītāja Anglikāņu draudzes Aizgādne)
Rudīte Losāne (Latviešu luterāņu sieviešu teoloģu apvienības prezidente)
māc Guntars Rēboks (Latvijas ev.lut. baznīcas ārpus Latvijas mācītājs Latvijā)
māc Markus Šohs (Schoch) (Vācu evaņġeliski-luteriskā baznīca Latvijā)
prof Dr Valdis Tēraudkalns (Latvijas Bībeles biedrība)
māc Mārtiņš Urdze (Latvijas ev.lut. baznīcas mācītājs)
māc Dr Kārlis Žols
Latvijas ev.lut. baznīcas ārpus Latvijas prāvesta vietas izpildītājs Latvijā)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!